Postimerkin hinta nousee kesäkuussa 85 senttiin


Äänekoskelaissyntyisen Päivi Vainionpään suunnittelema, kesäistä rantasaunaa kuvaava postimerkki valittiin vuoden kauneimmaksi postimerkiksi vuonna 2009.

Yleisimmät postimaksut muuttuvat 3. kesäkuuta 2013, ja 1. luokan postimerkin hinta nousee 85 senttiin (ennen 80 senttiä) ja 2. luokan postimerkin hinta 75 senttiin (ennen 70 senttiä).

Muutoksia tulee myös Postin edelleenlähetys- ja jakelun keskeytys -palvelujen sekä pakettipalvelujen hintoihin. Edullisimman, enintään 2 kiloa painavan postipaketin hinta on jatkossa 7,40 euroa (ennen 7,20 euroa). Hinnanmuutos koskee vain käteisellä maksettavia postimaksuja, eli ei yritysten sopimuspalveluja.

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät korttien, kirjeiden ja pakettien lähettämiseen yhteensä keskimäärin hieman alle 30 euroa vuodessa, joten vuositasolla korotus kotitaloutta kohti on noin 1,50-2 euroa.

Paineita hinnankorotuksiin aiheuttavat vähenevä kirjepostin määrä sekä yleinen kustannusten nousu. Sekä yritysten että kuluttajien lähettämien osoitteellisten kirjeiden määrä on vähentynyt 3–5 prosentin vuosivauhtia. Yksittäisen lähetyksen hinta kallistuu koko ajan, kun jaettavaa postia on aiempaa vähemmän. Hintoja on nostettava Itella Postin tekemistä, merkittävistä kustannuksia alentavista toimista huolimatta. Hinnan on katettava lähetyksen keräily-, kuljetus-, lajittelu- ja jakelukustannukset.

– Lähetyksistä Itellalle aiheutuvat kustannukset ovat erilaisia eri paikoissa. Syrjäseuduilla kustannukset voivat olla jopa kymmenkertaisia kaupunkeihin verrattuna. Itella Postille on kuitenkin tärkeää tarjota kuluttajille tasahintaiset postipalvelut kaikkialla Suomessa. Postimaksu on sama, asuupa kirjeen tai paketin lähettäjä viiden tai viidensadan kilometrin päässä vastaanottajasta, sanoo johtaja Petri Aaltonen Itella Postista.
Uusi hinnasto löytyy osoitteesta www.posti.fi/hinnat. Hinnastoja saa myös posteista.

Vastaa