Postinjakelussa isoja ongelmia tänään – ”Olemme kaikkialla samassa hangessa”


On myös postinsaajan vastuulla, että laatikolle pääsee hyvin postiautolla. Tässä esimerkki.

Runsas lumisade ja teiden auraamattomuus ovat vaikeuttaneet sekä sanomalehtien varhaisjakelua että päiväpostinjakelua eri puolella Suomea.

 

Voimakas lumisade jatkuu edelleen ja vaikeuttaa olosuhteita koko maassa. Yhtä aikaa aurauskaluston kanssa liikkuvat varhaispostinjakajat ovatkin olleet ongelmissa lumikaaoksessa. Posti ilmoittaa, että postinjakelussa tulee olemaan viivettä ainakin tänään.

– Olemme kaikkialla nyt niin sanotusti samassa hangessa ja tilanne näyttää sääennusteiden mukaan jatkuvan. Ymmärrämme hyvin, että mikään aurauskalusto ei tahdo riittää kaikkien väylien auraamiseen yhtä aikaa, sanoo postinjakelusta vastaava Sami Reponen Postin tiedotteessa.

Keski-Suomen tilanne vaihtelee paljon jopa paikkakuntien sisällä. Vaikka tiet olisikin aurattu, on linko tai aura voinut nostaa kinoksen postilaatikon eteen tai jopa ylitse.

– Pientaloalueilla ongelmia muodostaa se, että postinsaajat eivät ehdi tai pääse kolaamaan ja lapioimaan postilaatikoiden edustoja aurauksen jälkeen. Tämän vuoksi jakeluhenkilöstö ei pääse ajamaan laatikoiden viereen, vaan he nousevat autostaan. Tämä hidastaa jakelua. Tilanne vaihtelee kyllä paljon, sillä osa postinsaajista pitää postilaatikoiden edustat hyvin vapaana, jakelupäällikkö Päivi Blom kertoo.

Vapaat väylät edesauttavat alueen liikenne- ja työturvallisuutta: autoa ei tarvitse jättää huonoon paikkaan, vaan postin voi jakaa normaaliin tapaan auton ikkunasta suoraan laatikkoon. Jos lunta on niin paljon, että postilaatikon kantta ei saa auki tai koko laatikko on hautautunut lumen peittoon, postia ei voida jakaa sillä kertaa lainkaan. Lähetykset viedään talteen Postin tiloihin ja jaetaan saajalle myöhemmin.

Lumi hidastaa jakelua myös kaupunkien keskustoissa, sillä Postin jakeluhenkilökunta liikkuu yleensä polkupyörillä ja jakelukärryillä.

RIINA NYGRÉN
riina(at)aksa.fi

Vastaa

  1. Geego

    Postiautolla ei pääse valtatien varrella olevalle laatikolle mutta jäteautolla pitäisi päästä jokaisen metsätien päähän repimään pyttyä umpihangesta…

    Vastaa