Pyörätuolissa istunutta miestä hakattiin kesällä lumilapiolla – uhri nousi ylös ja kosti kunnolla


Kuvan lumilapiossa ei ole alumiinireunoja eikä se liity tapaukseen.

Kahden aikamiehen erikoinen yhteenotto Suolahden Alkulassa toi toiselle vankeutta ja toiselle sakkoja. Vankeutta saanut yritti lieventää tuomiotaan valittamalla Keski-Suomen käräjäoikeuden ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, mutta sieltä ei enää herunut jatkokäsittelylupaa. Tuomio on siis lainvoimainen.

Rikokset tapahtuivat kesäkuun lopulla 2015, kun tuolloin 62-vuotias ja 55-vuotiaat miehet ajautuivat sanaharkkaan pienkerrostalon pihamaalla. 62-vuotias nappasi alumiinisen lumilapion ovensa suusta ja löi häntä pyörätuolilla lähestynyttä 55-vuotiasta lapiolla voimakkaasti kohti ylävartaloa.

55-vuotias suojasi ensin iskuja kädellään, mutta sai pian otteen 62-vuotiaan takista ja lapiosta. 55-vuotias pomppasi ylös pyörätuolistaan, kaatoi vanhemman miehen maahan ja löi tätä silminnäkijän mukaan kolmesti nyrkillä kasvoihin.

Oikeus katsoi 55-vuotiaan toimineen ensin itsepuolustukseksi, mutta nyrkiniskuja oikeus piti tilanteessa täysin tarpeettomana väkivaltana. Lyönnit aiheuttivat 62-vuotiaalle muun muassa nenäverenvuotoa ja ruhjeita.

Väkivallan aloittaneen 62-vuotiaan teko oli vakavampi, sillä alumiinilapio oli teräväreunainen. Oikeuden mukaan lapiolla olisi voinut saada aikaan erittäin vaarallisia vammoja. Itseään onnistuneesti suojannut 55-vuotias kärsi muun muassa sormivammasta ja pienestä viiltohaavasta.

62-vuotias tuomittiin ensikertalaisena 40 päivän ehdolliseen vankeuteen. 62-vuotias joutuu maksamaan lisäksi 450 euron uhkasakon, sillä hän ei saapunut tapauksen ensimmäiseen oikeuskäsittelyyn.

55-vuotias tuomittiin 50 päiväsakkoon, mikä tiesi samaten 450 euron laskua.

Vastaa