ÄKS

Ramin Kortit 156: Havusalmi ja Niittykievari

06.03.2016 10:00 (muokattu 07.03.2016 13:27)
Tässäpä paikallisita väkeä testaamassa uutta Niittykievaria. Tiskin takana Immo ja Sirpa. Eivätkä hauskat jutut näytä loppuneen vakavan kuvanoton ajaksi.

Immo ja Sirpa Kinnunen päättivät 1997 laittaa vanhasta Havusalmen navetasta kesäravintolan joka toimikin vuoteen 2003 saakka Niittykievari nimellä. Se oli suosittu paikka mökkiläisten keskuudessa. Kun vieressä olevaan vilja-aittaan vielä viritettiin maatalousaiheinen museoriihi, kävijöitä oli laajemminkin. Niittykievari toimi myös valtakunnallisena tilaus- ja tapahtumapaikkana.  Merkittävä väylä oli perinteinen venelaituri, josta oli parinsadan metrin matka kievarille. Postikortti oli luonnollinen markkinointilisä ja sen painatuksen takana oli valtakunnallinen Maakunnan Maut –hanke, (ks. myös Ramin kortit 58). Postikortti on hyvin harvinainen postitettuna.

Havusalmi on ollut vanhastaan keskeinen talo, jossa on pidetty kulmakunnan juhlia ja tapahtumia.  Immon ja Sirpan työ matkailun hyväksi on ollut monipolvista ja pitkäaikaista. Nykyään Havusalmessa on myös vanhusten perhekotipalvelua, Havuranta nimisessä rakennuksessa.

 Niittykievari oli kartassa vasemmalla olevan navetan yläpäässä ja sen edessä ylävasemmalla museoaitta. Nuottakoppeli siirrettiin Havusalmen pienestä saaresta jo 1924 alas rantaan. Venemökkiläisten tie kievarille kulki rannasta navetan vasemmalta puolelta eikä suoraan päätalon edestä.


Niittykievari oli kartassa vasemmalla olevan navetan yläpäässä ja sen edessä ylävasemmalla museoaitta. Nuottakoppeli siirrettiin Havusalmen pienestä saaresta jo 1924 alas rantaan. Venemökkiläisten tie kievarille kulki rannasta navetan vasemmalta puolelta eikä suoraan päätalon edestä.

Hautasalmeksi alun perin nimitetty Havusalmen uudistalo perustettiin Soskonniemen maalle Kalaniemelle vuonna 1733. Aluksi talo oli ns. talonpoikaistorppa ja sai talo-oikeudet pari vuosikymmentä myöhemmin. Kinnusen suvun hallussa Havusalmi oli vuodesta 1888, jolloin Jooseppi Kinnunen osti tilan. Jalmari Kinnunen oli isäntänä vuosina 1923 – 1951 ja hänen veljensä Artturi Kinnunen vuoteen 1981 asti. Jonka jälkeen tila siirtyi Immo Kinnuselle, joka omistaa tilan yhä. Havusalmen päärakennus vuoden 1966 maatilakirjan mukaan valmistunut 1851.

Tullivapaa avioliitto

Sukulaiskansojen Unkarin ja Suomen välistä elokuvayhteistyötä toivottiin ja suositeltiin 1970-luvun puolivälissä peräti tasavaltojen päämiestasolla. Kun ensiyritykset menivät kiville, kehiteltiin Mikko Niskasen ja tarkoitusta varten hänen 1980 perustamansa elokuvayhtiön Finn Co-Producers Oy avustuksella komediafilmi unkarilaisen käsikirjoituksen pohjalta. Ohjaajaksi tuli János Zsombolyai ja Mikko oli taiteellinen johtaja sekä Olli Soinio toisena apulaisohjaajana. Työnimenä oli ”Finnvodka” ja myös ”Suomalainen vodkasooda”. Elokuvan kohokohtana kuvattiin kesällä Havusalmessa juhannushäitä.

Tullivapaa avioliitto- julisteita oli ainakin kahdenlaisia ja jonkinlainen promokorttikin lienee tehty – samaan tapaan kuin ”Syksyllä kaikki on toisin”- filmistä 1978 (ks. Ramin kortit 67). Olisiko kellään tallella?

Tullivapaa avioliitto- julisteita oli ainakin kahdenlaisia ja jonkinlainen promokorttikin lienee tehty – samaan tapaan kuin ”Syksyllä kaikki on toisin”- filmistä 1978 (ks. Ramin kortit 67). Olisiko kellään tallella?

 

Filmissä esiintyi tanssiyhtye nimellä Omega-yhtye. Lassi Rasi vetäisi hanurillaan sulhasen polttareissa mm. Metsäkukkia yhdessä Illu Piilosen viulun kanssa. Tourusen Sylvi lauloi harmonikan säestyksellä Jos sais kerran reissullansa, Yö Altailla ja vielä yhdessä häävieraiden kanssa Miss soutaen tuulessa.. Matti Hintikan säveltämän Kissaviikon valssin esittivät Niinilahden pelimannit.

Tullivapaa avioliitto – elokuvan määrätietoiseen tuottamiseen kuului, että 101-minuuttinen filmi sai ensi-iltansa jo 13.11.1980 Jyväskylän Elohuvissa. Se oli melkoinen floppi Suomessa (91:nneksi katsotuin vuonna 1980), mutta Unkarissa sitten suuri puolen miljoonan katsojan menestys. Erityisesti juhannushäiden episodijaksot Havusalmessa saivat paljon kehuja niin Suomessa kuin Unkarissa.

Lähteet:

Suomen kansallisfilmografia

Havusalmen ranta-asemakaavan muutos 

***

POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI

Vastaa

  1. Sirpa kinnunen 0443622622 sanoo:

    Hei Timo Enäkoski, olisit ottanut yhteyttä meihin Havusalmen Niittykievarin pitäjiin ennen jutun tekoa, niin olisi kirjoituksestasi tullut oikeanlainen, nythän se perustui vain omiin näkemyksiisi. Vastoin kirjoittamaasi tietoa HAVUSALMEN TILAA EI OLE MYYTY, ITSEKKIN SEN TIESIT, VAAN ON EDELLEEN MAINEEN PÄIVINEEN OMISTUKSESSAMME!! Vanhan päärakennuksen, määräaloineen, nimi on nykyisin Havuranta, jossa harjoitetaan vanhusten kotihoitoa. Kirjoituksesi vilisee koko ajan virheitä, henkilö kohtaisia tietojamme joten fiksuna kirjoittajana , olisit tarkistanut lähteesi ja pyytänyt meiltä luvan kirjoitteluun, luultavasti oikaiset jutun,joka olisi kertonut oikeasta toiminnastamme. Meillä olisi ollut kertoa mielenkiintoisia tarinoita yrityksestämme joka ei suinkaan palvellut vain kesämökkiläisiä vaan perustui tilausperiaatteelle, juhlien ja tapahtumien järjestelyn myötä. Sääli, että teit jutusta, oliko kenties tarkoituskin? näin harhaanjohtavan lukijoidenkin kannalta…. terveisin Sirpa ja Immo Kinnunen

  2. Timo Enäkoski sanoo:

    Anteeksi Sirpa ja Immo ! Otin kyllä viime vuonna pari kertaa yhteyttä vaan tarkistus olisi ollut tarpeen. Soitan Sinulle heti ja korjaamme erheet. Lukijat ottakoot tämän huomioon – virheet ovat Enäkosken kirjoittamia eivät Hempan tai lehden toimituksen.

  3. Keijo Venho sanoo:

    Olin tuolloin kun kuvattiin ” Tullivapaata ” kuvausryhmässä valomiehenä.
    Mukavia muistoja Havusalmesta noilta ajoilta.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy