Ramin kortit 159: Konginkankaan pappila


Konginkankaan pappila toiselta puolelta vuoden 1911 aikoihin. Pihalla näyttäisi olevan Hugo Godenhjelm-Kairamo (kirkkoherrana 1909-1919) perheineen. Kortti on harvalukuinen vaan ei suuri harvinaisuus – johtuen sen ahkerasta käytöstä 10-luvulla.

Konginkankaan pappila rakennettiin 1898-1900 Kivelän tilalle, hankkimalla rakennustavarat Kivelän omista tukkimetsistä. Pappilassa oli 10 isoa huonetta ja kulutti valtavasti lämmityspuita. Kun tilan alue oli noin 24 hehtaaria, itse rakennus oli väärää mittakaavaa. Pian ymmärrettiin, että muutos on välttämätön, mutta mahdottoman kalliiksi laskettua korjausurakkaa ei koskaan ryhdytty tekemään ja uutta pappilaa alettiinkin suunnittelemaan jo 1920-luvulla – tosin se valmistui vasta 1956.

Kirkkoherraa ei pappilaan heti saatu vaan kappalaisia ehti siinä asua Eero Silander (Sola), Niilo Wiitala, Kustaa Airila ja Uuno Sainio. Sainiosta tuli sitten ensimmäinen vt. kirkkoherra 1907-1908, kun vaaleilla oli ensin 1906 valittu kirkkoherraksi Sääksmäen kappalainen Godenhjelm, joka siis tuli Konginkankaalle vasta 1909.

Suuren pappilan huoneissa Godenhjelmit pitivät kesäisin täysihoitolaisia. Tässäkin kortissa viimeiseen asti yritetään lomalle tulevaa Helsingin neitiä neuvoa Keiteleen höyrylaivoihin ja löytää tilaa jostakin nurkasta. Kortti on varsin samanhenkinen kuin samaan aikaan ruotsiksi kirjoitettu ja kuva-aiheeltaan pappilan toiselta puolelta kuvattu (ks. Ramin kortit 60).  Erikoista ehkä on, että postimerkkinä on  4 kopeekan venäläinen.

Suuren pappilan huoneissa Godenhjelmit pitivät kesäisin täysihoitolaisia. Tässäkin kortissa viimeiseen asti yritetään lomalle tulevaa Helsingin neitiä neuvoa Keiteleen höyrylaivoihin ja löytää tilaa jostakin nurkasta. Kortti on varsin samanhenkinen kuin samaan aikaan ruotsiksi kirjoitettu ja kuva-aiheeltaan pappilan toiselta puolelta kuvattu (ks. Ramin kortit 60). Erikoista ehkä on, että postimerkkinä on 4 kopeekan venäläinen.

Lähteet:

Urpo Sparf: Suuri Tahto, Konginkankaan seurakunna vaiheita (2006)

Päivikki Suojanen: Seurakunnan vaiheita vv. 1875-1975, teoksessa Konginkankaan kirja (1978)

****
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI