Ramin kortit 163: Uuden Äänekosken airut oli postitalo


Albin Aaltosen kuva Kotakennääntieltä joskus 1950-60 -lukujen vaihteesta. Kortti on melko harvinainen eikä Aaltonen usein kirjoittanut käsin kuvatekstejä. Ei ole tavattu postitettuna. Automallit näyttävät yhä vanhoilta. Huoltoasema on kuitenkin jo käytössä. Matkahuolto ei koivikon takaa näy.

 

 

Kun uusi postitalo valmistui 1952 Viiskulmaan ja junarata rajasi ”vanhan” Äänekosken toiselle puolelle, alettiin puhumaan Äänekosken uudesta (hallinto)keskuksesta. Sillä tarkoitettiin virastoja, joita olivat postin lisäksi vastapäätä rakentunut valtion rakennus, johon siirtyi Suolahden sotilaspiiri. Viereen nousivat ryhdikkäät kerrostalot ja suurin piirtein suolle uusi matkahuolto sopivasti Hirven linja-autojen tallin eteen. (ks. myös Ramin kortit 142). Posti siirtyi vanhalta juna-asemalta Hiskinmäeltä uusiin tiloihin, jossa alakerrassa oli myös lennätin puhelinkoppeineen – siitä postitorven lisäksi nuo salamat kylteissä.

ALSuutarinenJaAnnikkiEturiviÄkipostilaisia50lAnnikkiOnkuvat1-8

VanhanPostinportaillaMäkiAiliPaananenVirtanenJokipiiKirstiVirtanen

Kuvassa postilaisia vanhalla asemalla, vasemmalla Liisa Mäki ja oikealla Kirsti Virtanen. Toisessa kuvassa uuden postitalon portailla taitaa olla Oksasen Annikki ja hänen vasemmalla puolellaan Suutarisen Anna-Liisa.

 Äänekosken posti silloin joskus. Tiskin takana Taimi Oksanen.

Äänekosken posti silloin joskus. Tiskin takana Taimi Oksanen.

LÄHTEET:

Karhumäen veljesten historiasivut: http://www.kulttuurisampo.fi/kulsa/collection.shtml?itemUri=http%3A%2F%2Fkulttuurisampo.fi%2Fannotaatio%23veljekset_karhumaki_kokoelma

Liisa Mäen ja Annikki Oksasen kuvakokoelmat

****
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI

Vastaa