Ramin Kortit 40: Lättälästä lähdettiin, Lättälään palattiin – nyt samalla paikalla tankataan


Lättälän takana oikealla näkyy Suolahti-Haapajärvi -rautatien (valm. 1960, Saarijärvelle 1954) yläpuolella matkustajakoti Päivölä lähellä Viiskulmaa. Lättälästä suoraan junaseisakkeen (1951 ensimmäinen matkustajajunapysähdys, 1953 säännöllinen liikenne) yläpuolella kohoaa komeasti Työväentalo.

RAMIN KORTTI 40

Lättälä liikennekeskuksena

Edesmennyt matkahuollon rakennus, jossa myytiin aikanaan linja-auto-, juna- ja myös lentolippuja, on monille keskeinen muisto Äänekoskesta. Nykyisen S-marketin bensa-aseman kohdalla suunnilleen sijainnut rakennus sai  ”modernin” tasakattoisuuden mukaan hienon lempinimensä.

Kuvapostikortit, joissa Lättälä on eri suunnista kuvattuna, oli tyypillinen matkailijoiden kortti kotiin kesäreissuilta.  Monella varmaan on näitä kuvia kotonakin, mutta keräilijöille niitä tarjotaan aika harvoin.

Kuka polkee Pukkimäen öljysoraa ylös Hirven kohdilla?

Uusi matkahuolto toi tullessaan myös uuden suoran, leveän ja päällystetyn Kotakennääntien kauppalan uuteen virastokeskustaan. Kuka polkee Pukkimäen öljysoraa ylös Hirven kohdilla?

Joka tapauksessa valokuvaaja Albin Aaltonen kuvasi ja painatti ainakin viisi erilaista (lähes samalta suunnalta kaikki!) korttia vuosina 1955–61 uudesta linja-autoasemasta, ilmeisesti juuri hyvän kysynnän vuoksi.  Uusi matkahuolto-linja-autoasema  valmistui 1955, jolloin toiminnat siirrettiin pois ahtaaksi käyneeltä Kauppakadulta.

Kun Äänekosken kauppalaan rakennettiin 1950-luvun puolivälissä uusi ”virastokeskus”, sen lävistämä Kotakennääntie levennettiin ja päällystettiin öljysoralla (Äänekoskella ilmeisesti ensimmäisenä) 1957.  Sen rooli muuttui siten pääväyläksi postitalolta Laajalahteen asti, jossa rakennettiin jo uutta suoraa Nelostietä  Mämmen siltojen kautta pohjoiseen (valm. 1959).

Kotakennääntien varteen virastojen viereen rakennetun Matkahuollon sijaintiin vaikutti myös Hotelli Hirven (rak. 1938) paikka vastapäätä Pukkimäen rinteessä.

Lättälän rakentaminen oli nopsaa, sillä vielä ”joulun tuntua 1954” –kortissa Lättälän paikka oli suoryteikköä. Taustalla näkyvät Päivölä ja aivan keskellä Soihtusillan takana häämöttää Kuntala. Toisessa kuvassa näkyy hyvin, miten Lättälän rakentaminen toi myös Työskin alapuolella olevan junaseisakkeelle uuden kulkuväylän. Ennen Lättälää oli pitkän marmatuksen aiheena sateella erityisen liukas savinen nousu seisakkeen ”kuopasta” keskustaan päin, ja vielä portaiden tultuakin niiden alkupää oli paljon ylempänä kuin seisake.

Lättälän rakentaminen oli nopsaa, sillä vielä ”joulun tuntua 1954” –kortissa Lättälän paikka oli suoryteikköä. Taustalla näkyvät Päivölä ja aivan keskellä Soihtusillan takana häämöttää Kuntala.

Työski 60 v sitten

Lättälän rakentaminen toi myös Työskin alapuolella olevan junaseisakkeelle uuden kulkuväylän. Ennen Lättälää oli pitkän marmatuksen aiheena sateella erityisen liukas savinen nousu seisakkeen ”kuopasta” keskustaan päin, ja vielä portaiden tultuakin niiden alkupää oli paljon ylempänä kuin seisake.

***

POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI

Vastaa

 1. Irma Rimpilä

  Aivan mahtavaa nähdä näin hyviä ja selviä kuvia lapsuuden asuinympäristöstäni. Muutimme virastotaloon 6 kk talon valmistumisen jälkeen. Menin ”lättälän” ohi kouluun, ja muutenkin elin näissä ympyröissä. Kesällä täytimme auton sisäkumit Hirventallin seinässä olevasta ilmaletkusta uimaan mennessä. Talvella laskimme potkuriletkassa Hirven mäkeä alas. Monta muuta hauskaa asiaa tulee mieleen näistä kuvista. Tämä on hyvä idea! Kauppakadullakin talot ovat hävinneet ja uutta on tilalle tullut. Toivottavasti sieltäkin on kuvia. Odotan innolla. Kiitos!

  Vastaa
 2. Pirjo Anttonen

  Kyllä lapsuus tuli mieleen,, on todella mukava katsella vanhaa Äänekoskea.

  Vastaa