Rautionmäelle Vuoden maisemateko- palkinto!


Veikon Museo on kaunis kuin karamelli.

Rautionmäen kyläyhdistys valittiin Keski-Suomen Vuoden maisemateko –kilpailun 2018 voittajaksi.

 

Rautionmäen kyläyhdistys rakensi yksissä tuumin kylälle Veikon museon, jossa on esillä Veikko Pellisen keräämiä vanhan ajan tarvekaluja ja vekottimia aina työkaluista niittokoneeseen.

– Kesäjuhlille näyttelyä pystyttäessä kysyttiin Veikolta, että olisiko se paha idea, jos rakennettaisiin pysyvä paikka näille tavaroille. Veikko ei pistänyt vastaan ja niin me yksissä tuumin rakennettiin Veikon museo, kyläpäällikkö Timo Boman kertoo.

Veikon museo on rakennettu talkoilla, pääasiassa kierrätysmateriaaleja hyväksikäyttäen: Hirret lahjoitti museoon paikallinen yritys Sumergia Oy, ovet on entiset kansakoulun ovet ja porraskivinä toimivat palaneen navetan perustuskivet. Myös sahatavaraa saatiin rakennushankkeeseen paikallisilta yrityksiltä. Aktiivisia rakentajia ovat olleet Pellinen, Boman, Ahti Maukonen, Heikki Savolainen, Matti Paananen, Esa Rossi sekä Seppo Liimatainen.

– Pääasiallisena rakentajana ja oppi-isänä on toiminut entinen kunnan rakennustarkastaja Antti Smolander, joka on tehnyt myös koko Köyhyydenkylään huomattavan jalanjäljen. Antti jaksaa olla aina vain hommissa mukana, vaikka ikää on jo kunnioitettavat yli 80 vuotta, kyläyhdistyksen sihteeri Juho Kautto kertoo.

Peltikattoa lukuunottamatta museossa on siis kaikki kierrätettyä ja itse tehtyä.

– Tämä on hieno osoitus kylän yhteishengestä ja arvostus Veikko Pellisen tekemälle työlle kyläpäivien järjestelyissä. Rautionmäen kyläyhdistys on noussut aivan uuteen elämään yhteisten talkoiden kautta. Olemme tehneet muun muassa perinteisen pisteaidan Köyhyydenkylään ja paljon muuta, Kautto kertoo.

Valintaraadin mielestä teko tukee vuoden 2018 teemaa ”Laita hyvä kiertämään” erityisen monipuolisesti ja raatilaiset arvostivat suuresti kyläläisten vahvaa tahtoa toimia yhdessä koko kylän eteen.

Voitto julkistettiin lauantaina 27. lokakuuta Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten vuosikokouksen yhteydessä Joutsassa. Palkinnon pokkasivat Timo Boman ja Veikko Pellinen.

Maisemateko lähtee edustamaan Keski-Suomea valtakunnalliseen Vuoden maisemateko –kilpailuun, jonka voittaja julkistetaan Maa- ja kotitalousnaisten varsinaisessa kokouksessa Helsingissä marraskuun lopussa.

Vastaa