Rikoskomisario Reima Rossi poliisin päivänä: Äänekoskella on turvallista liikkua


Rikosylikonstaapeli Anu Tervanen ja rikoskomisario Reima Rossi kertoivat poliisin työstä.

Lauantaina vietettiin poliisin päivää. Äänekosken torilla sai tutustua poliisin ajokalustoon, poliisin toimintaan ja lupapalveluihin. 

 

Poliisin päivän tapahtumia järjestettiin lauantaina valtakunnassa kaikkien poliisilaitosten alueella. Kymmenettä kertaa järjestetyn poliisin päivän teemaksi oli tänä vuonna valittu poliisin toimintavalmius ja ammattitaito. Äänekosken torille oli tuotu poliisin ajokalustoa, ja jaossa oli heijastimia, karkkia, ilmapalloja ja vastauksia kysymyksiin. Poliisin päivän tavoitteena on edistää poliisin paikallista, kasvollista näkymistä ja vuorovaikutusta kansalaisten kanssa. Tapahtumissa on hyvä tilaisuus kysyä suoraan poliisilta.

Rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Reima Rossi toivoo Äänekosken poliisilaitoksen tukalaan tilanteeseen pikaista parannusta. Äänekoskelle on odotettu jo vuosikausia omaa polisiasemaa. Nyt Äänekoskella toimii vain lupapalvelut. Äänekosken alueella toimivien poliisien yhteinen toive on saada uusi rakennus alulle mahdollisimman pian. 

– En ota sen kummemmin kantaa siihen, missä on asemalle paras paikka. Sen verran voinen toivoa, että rakennuksen tulisi olla lähellä Äänekosken keskustaa tai aivan keskustan tuntumassa. Lisätoiveena tietenkin putkatilat, muuten tämä homma on vaikeaa, Rossi sanoo. 

Rikosylikonstaapeli Anu Tervanen on nyökkäilee vieressä. 

– On todella haastavaa, kun työyhteisö on hajallaan. Logistisesti moni asia on vaikea ja ajallisesti hankala tehdä ja selvittää, Tervanen jatkaa. 

Nyt ollaan odottavalla kannalla. Äänekoski on poliisin kannalta katsottuna pohjoisen Keski-Suomen keskuspaikka. 

– Poliisiasema kuuluu Äänekoskelle. Lupapalvelut ovat pelanneet ja väistötiloissa on toiminut kolme tutkijaa. Kiinniotetut ja pidätetyt ovat kuskattu Saarijärvelle. Siellä on myös kuulusteltu Äänekosken rikoksentekijöitä. 

Pitkät putkareissut ovat luonnollisesti syöneet poliisin resursseja.

– Pohjoisen Keski-Suomen alue on laaja ja pitkiltä putkamatkoilta ei vältytä, vaikka putka olisi missä, Rossi laskee. 

Äänekoski näyttäytyy Rossin silmissä tällä hetkellä tosi hyvältä. Rikosluvut laskevat, vaikka vuosittain tilastoidaankin noin 3000 eriasteista rikosta. 

– Rikoslakirikoksia on noin 1500, joita seurataan valtakunnallisesti. Näitä lukuja pidän suhteellisen luotettavina, ja nyt on Äänekoskella näkyvissä selvää hiipumista, kun puhutaan rikoslakirikoksista.  

Äänekoskella väkivaltarikollisuus on kuitenkin verrattain korkeaa. Rossi sanoo, että suhteessa saman kokoisiin kaupunkeihin Äänekoskella turvaudutaan turhan paljon väkivaltaan. 

– Se nostaa Äänekoskella päätään, ja tätä minä pidän kaikista vakavimpana asiana. 

Väkivaltaa tapahtuu tilastojen mukaan eniten yksityisasunnoissa. Perheväkivalta, lapsiin kohdistuva väkivalta ja erilainen julma välienselvittely tapahtuu neljän seinän sisällä. 

– Viime vuonna Äänekoskella tehtiin yleisellä paikalla 60 väkivallantekoa, ja 140 yksityisasunnossa. Tämä kuvastaa henkistä pahoinvointia perheissä ja aivan yksittäisissä ihmisissä. Onneksi meillä on hyvät tukiverkostot lastensuojelun, päiväkotien ja koulujen kanssa. Näiltä tahoilta tulee tietoa poliisille viikoittain, ja jokaiselle jutulle pyritään tekemään varmasti jotain. Edelleen sanon, että Äänekoski on turvallinen paikka liikkua, Rossi sanoo. 

Poliisin päivänä kansaa torilla puhutti erityisesti liikenne. 

– Mopopoikien ja kaahailijoiden meteli häiritsee. Myös huumausaineiden tuomat lieveilmiöt keskusteluttavat. Huumausainerikokset aaltoilevat Äänekoskella. Käymme kuukausittain takavarikoimassa viljelmiä laitteineen päivineen, Rossi laskee. 

Pilvi Honka tuli torille poikansa Kapun ja sisarentyttärensä Annabellan kanssa. Poliisiauton syövereissä hyvin viihtynyt kaksikko nautti päivän annista. 

– Kapu on leikkinyt poliisia päivittäin yksivuotiaasta lähtien ja on nimennyt itsensä Puttimäen poliisiksi. Hän toimii kotona poliisina kuin myös leikkipuistossakin. Olemme yrittäneet kertoa, että poliisilla on paljon muutin tehtävä kuin komentelu, Honka nauraa. 

Kapu ja Annabella viihtyivät poliisiauton kyydissä.

Myös Edith ja Oscar pääsivät tutustumaan poliisiautoon.

Vastaa