ÄKS

Ruokasaarnamiehen alias Jari Rossin laatima menu pääsiäiseksi – tässä ohjeet

16.04.2014 19:58

-27DlIylOfvU_ZHAFKT7GJs7td1OXNp-mESN7GfPBLs,iJHDhFthz6UBHFlWyQ5kO09F0p5DhB5Obxe4O7YPwNU

Tortillakakku 4 – 6 annosta

8 kpl medium size tortilloita

n. 21 kpl ohuita kinkkusiivuja

200 g juustoraastetta (mozzarella-emmental)

½ dl ruohosipulia

mustapippuria

1 dl tomaattimajoneesia (1dl majoneesia + 1 rkl chiliketsuppia)

 

Rapeaa salaattia

 

jäävuorisalaattia

pikkutomaatteja

kurkkua

marinoituja sipuleita

oliiviöljyä

vaaleaa balsamietikkaa

ripaus ruususuolaa myllystä

Paista tortilloita voissa keskikuumalla pannulla n. 1 min. per puoli. Jäähdytä tortillat. Sivele tortillan päälle tomaattimajoneesia kauttaaltaan ja lisää sitten ruohosipulia, juustoraastetta ja kinkkusiivuja n. 3 kpl. Lisää sitten toinen tortilla ja tee samoin kaikille jäljellä oleville tortilloille. Laita viimeinen tortilla ”hatuksi” ja sivele päälle vielä majoneesia ja juustoraastetta. Lämmitä tortillakakkua uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Tomaattimajoneesi: 1 dl majoneesia, 1 rkl chiliketsuppia, mustapippuria myllystä.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua hetken. Ärhäkämmän saat luonnollisesti lisäämällä majoneesiin tuoretta chiliä maun mukaan.

Marinoitu sipuli: tässä voit käyttää tavallista sipulia, punasipulia, purjosipulia tai mielellään vaikka kaikkia. Viipaloi sipulit noin kahden millimetrin paksuisiksi ja lisää joukkoon oliiviöljyä, vaaleaa balsamietikkaa, ruususuolaa pari kierrosta myllystä ja hyppysellinen sokeria. Anna marinoitua vähintään ½ tuntia ja muista käydä välillä sekoittamassa.

Rapea salaatti: Jääsalaattia, tomaattia, kurkkua, oliiviöljyä, vaaleaa balsamiviinietikkaa, suolaa.

Revi salaatti sopivan kokoisiksi paloiksi, lisää tomaattilohkot ja kurkun palat. Ripottele joukkoon oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa ja ropsauta myllystä hieman ruususuolaa. Yhdistä lopuksi marinoidut sipulit ja rapea salaatti keskenään ja nauti tortillakakun kera.

mI2qGR5gkG0xbACI3Ao0vGKh6IMk21sCgRMNrHB4Qvg

Mustapippuriananasta 6 annosta

 

1 kpl tuore ananas

sokeria

aitoa vaniljasokeria

voita

mustapippuria

kreikkalaista jogurttia

Leikkaa ananaksesta molemmat päät pois. Halkaise sen jälkeen ananas pituussuunnassa kahtia ja leikkaa sitten molemmat osat kahtia. Leikkaa sitten jokaisesta (4:stä) lohkosta puumainen sisus pois. Leikkaa sitten jokainen lohko kolmeen osaan. Leikkaa sitten hedelmäliha tarkasti kuorta myötäillen pois. Paista lohkoja voissa paistinpannulla, ripauta lohkojen päälle mustapippurirouhetta, ripaus sokeria ja aitoa vaniljasokeria. Paista kunnes hieman ruskistuvat ja tarjoile kreikkalaisen jogurtin kera. Valuta pannulta paistinliemi myös lautaselle. Mikäli oikein laiskaksi ja kiireiseksi heittäydyt, niin käytä valmiita ananasviipaleita.

0QDMgQTHsyXPhpNz6desEUfGxA8puNiga0w9KzC-RIw,Q3PUiwSAatg2i6yd2UFX8j2UnxmNyDAu5CYqV3EK7dE

Broileria ja vuohenjuustoa 4 annosta

 

600 g broilerin rintafileetä

8 viipaletta vuohenjuustoa (tanko)

oliiviöljyä

ruususuolaa

mustapippuria

voita

Jos rintafileet ovat paksuja, niin nuiji kevyesti kahden muovin välissä n. 1 cm vahvuisiksi. Rouhi broilerin rintafileille myllystä ruususuolaa ja mustapippuria. Ripottele joukkoon oliiviöljyä ja siirrä kylmään maustumaan ½ tunniksi. Paista sitten fileisiin kullanruskea pinta pannulla noin 3 min per puoli. Laita fileet 150 asteiseen uuniin ja hauduttele noin 20 minuuttia. Älä kypsennä liikaa. Lihan pitää olla mehevää. Sitten kun broileri, risotto ja kasvikset ovat lautasella, niin paista vuohenjuustoviipaleita voissa kuumalla teflon pannulla 15 sekuntia per puoli. Lisää vielä kastike ja nauti.

Ruokajuomaksi sopii hedelmäinen valkoviini

 

Risottoa 4 annosta

 

3 dl risottoriisiä

1 kpl sipulia

½ tl kurkumaa

n. 8 dl kanalientä

3 rkl oliiviöljyä

pieni pala parmesaania

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää risottoriisi ja pyörittele hetki. Lisää sitten pilkottu sipuli, kurkuma ja hetken päästä puolet kuumasta kanaliemestä. Anna porista hetki ja lisää sitten loput kanaliemestä. Kypsennä noin 15 minuuttia ja raasta lopuksi parmesaania joukkoon.

 

Kasvislisäke 4 annosta

 

200 g paprikaa (eri värejä)

100 g kesäkurpitsaa

50 g punasipulia

oliiviöljyä

ruususuolaa

mustapippuria

2 rkl mangochutney

 

Suikaloi paprikat, kesäkurpitsa ja punasipuli. Lisää paistinpannuun oliiviöljyä ja paista sitten kasviksia kevyesti noin 10 minuuttia ja lisää loppuvaiheessa joukkoon mangochutney.

 

Mangokastike 6 annosta

 

4 dl punaviinikastiketta (valmis)

4 rkl syöntikypsää mangoa

1 rkl vaaleaa balsamietikkaa

mustapippuria

nokare voita

Laita punaviinikastike kattilaan poreilemaan. Rouhi joukkoon mustapippuri muutama pyöräytys. Lisää joukkoon mangoa pieninä kuutioina. Anna hautua hiljaa poreillen n. 10 minuuttia. Lisää viimeiseksi balsamietikka ja nokare voita. Voit halutessasi myös soseuttaa kastikkeen. Voi antaa kastikkeelle kiiltoa ja pyöristää makua.

-ukwNATh02muFjkEwCUYYYcgWzjgmQKFNcoj0SAW1Hk,9Z8XDr9hdM5mrLidjv4SIDfVwbpXV11ISdHQQosQLys

Bataattikeitto 6 – 8 annosta

 

1,4 l vettä

3 kpl kasvisliemikuutio (fond du chef)

150 g sipulia (luomu)

900 g bataattia kuorittuna

300 g porkkanaa kuorittuna (luomu)

4 dl kermaa

chiliä maun mukaan

mustapippuria myllystä maun mukaan

tuoretta persiljaa ja ruohosipulia

200 g katkarapuja

rosépippuria

Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää liemikuutio.

Paloittele sipuli, bataatti ja porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi, chili pieninä paloina. Lisää kasvikset kasvisliemeen kiehumaan. Keitä n. 30 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Soseuta keitto. Lisää kerma. Sekoittele ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi persiljaa ja ruohosipulia.

Laita lautaselle sulaneita katkarapuja ja lisää kuuma keitto. Ripottele päälle rouhittua rosépippuria ja nauti.

VINKKI

* Lisää valmiiseen keittoon esim. paahdettuja broilerikuutioita, niin saat keitosta ruokaisamman.

* Tai vaihtoehtoisesti keitettyjä tai paahdettuja kasviksia.

Teksti: Jari Rossi, kuvat: Max Steffansson

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy