Tortillakakku 4 – 6 annosta
8 kpl medium size tortilloita
n. 21 kpl ohuita kinkkusiivuja
200 g juustoraastetta (mozzarella-emmental)
½ dl ruohosipulia
mustapippuria
1 dl tomaattimajoneesia (1dl majoneesia + 1 rkl chiliketsuppia)
Rapeaa salaattia
jäävuorisalaattia
pikkutomaatteja
kurkkua
marinoituja sipuleita
oliiviöljyä
vaaleaa balsamietikkaa
ripaus ruususuolaa myllystä
Paista tortilloita voissa keskikuumalla pannulla n. 1 min. per puoli. Jäähdytä tortillat. Sivele tortillan päälle tomaattimajoneesia kauttaaltaan ja lisää sitten ruohosipulia, juustoraastetta ja kinkkusiivuja n. 3 kpl. Lisää sitten toinen tortilla ja tee samoin kaikille jäljellä oleville tortilloille. Laita viimeinen tortilla ”hatuksi” ja sivele päälle vielä majoneesia ja juustoraastetta. Lämmitä tortillakakkua uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Tomaattimajoneesi: 1 dl majoneesia, 1 rkl chiliketsuppia, mustapippuria myllystä.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua hetken. Ärhäkämmän saat luonnollisesti lisäämällä majoneesiin tuoretta chiliä maun mukaan.
Marinoitu sipuli: tässä voit käyttää tavallista sipulia, punasipulia, purjosipulia tai mielellään vaikka kaikkia. Viipaloi sipulit noin kahden millimetrin paksuisiksi ja lisää joukkoon oliiviöljyä, vaaleaa balsamietikkaa, ruususuolaa pari kierrosta myllystä ja hyppysellinen sokeria. Anna marinoitua vähintään ½ tuntia ja muista käydä välillä sekoittamassa.
Rapea salaatti: Jääsalaattia, tomaattia, kurkkua, oliiviöljyä, vaaleaa balsamiviinietikkaa, suolaa.
Revi salaatti sopivan kokoisiksi paloiksi, lisää tomaattilohkot ja kurkun palat. Ripottele joukkoon oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa ja ropsauta myllystä hieman ruususuolaa. Yhdistä lopuksi marinoidut sipulit ja rapea salaatti keskenään ja nauti tortillakakun kera.
Mustapippuriananasta 6 annosta
1 kpl tuore ananas
sokeria
aitoa vaniljasokeria
voita
mustapippuria
kreikkalaista jogurttia
Leikkaa ananaksesta molemmat päät pois. Halkaise sen jälkeen ananas pituussuunnassa kahtia ja leikkaa sitten molemmat osat kahtia. Leikkaa sitten jokaisesta (4:stä) lohkosta puumainen sisus pois. Leikkaa sitten jokainen lohko kolmeen osaan. Leikkaa sitten hedelmäliha tarkasti kuorta myötäillen pois. Paista lohkoja voissa paistinpannulla, ripauta lohkojen päälle mustapippurirouhetta, ripaus sokeria ja aitoa vaniljasokeria. Paista kunnes hieman ruskistuvat ja tarjoile kreikkalaisen jogurtin kera. Valuta pannulta paistinliemi myös lautaselle. Mikäli oikein laiskaksi ja kiireiseksi heittäydyt, niin käytä valmiita ananasviipaleita.
Broileria ja vuohenjuustoa 4 annosta
600 g broilerin rintafileetä
8 viipaletta vuohenjuustoa (tanko)
oliiviöljyä
ruususuolaa
mustapippuria
voita
Jos rintafileet ovat paksuja, niin nuiji kevyesti kahden muovin välissä n. 1 cm vahvuisiksi. Rouhi broilerin rintafileille myllystä ruususuolaa ja mustapippuria. Ripottele joukkoon oliiviöljyä ja siirrä kylmään maustumaan ½ tunniksi. Paista sitten fileisiin kullanruskea pinta pannulla noin 3 min per puoli. Laita fileet 150 asteiseen uuniin ja hauduttele noin 20 minuuttia. Älä kypsennä liikaa. Lihan pitää olla mehevää. Sitten kun broileri, risotto ja kasvikset ovat lautasella, niin paista vuohenjuustoviipaleita voissa kuumalla teflon pannulla 15 sekuntia per puoli. Lisää vielä kastike ja nauti.
Ruokajuomaksi sopii hedelmäinen valkoviini
Risottoa 4 annosta
3 dl risottoriisiä
1 kpl sipulia
½ tl kurkumaa
n. 8 dl kanalientä
3 rkl oliiviöljyä
pieni pala parmesaania
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää risottoriisi ja pyörittele hetki. Lisää sitten pilkottu sipuli, kurkuma ja hetken päästä puolet kuumasta kanaliemestä. Anna porista hetki ja lisää sitten loput kanaliemestä. Kypsennä noin 15 minuuttia ja raasta lopuksi parmesaania joukkoon.
Kasvislisäke 4 annosta
200 g paprikaa (eri värejä)
100 g kesäkurpitsaa
50 g punasipulia
oliiviöljyä
ruususuolaa
mustapippuria
2 rkl mangochutney
Suikaloi paprikat, kesäkurpitsa ja punasipuli. Lisää paistinpannuun oliiviöljyä ja paista sitten kasviksia kevyesti noin 10 minuuttia ja lisää loppuvaiheessa joukkoon mangochutney.
Mangokastike 6 annosta
4 dl punaviinikastiketta (valmis)
4 rkl syöntikypsää mangoa
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
mustapippuria
nokare voita
Laita punaviinikastike kattilaan poreilemaan. Rouhi joukkoon mustapippuri muutama pyöräytys. Lisää joukkoon mangoa pieninä kuutioina. Anna hautua hiljaa poreillen n. 10 minuuttia. Lisää viimeiseksi balsamietikka ja nokare voita. Voit halutessasi myös soseuttaa kastikkeen. Voi antaa kastikkeelle kiiltoa ja pyöristää makua.
Bataattikeitto 6 – 8 annosta
1,4 l vettä
3 kpl kasvisliemikuutio (fond du chef)
150 g sipulia (luomu)
900 g bataattia kuorittuna
300 g porkkanaa kuorittuna (luomu)
4 dl kermaa
chiliä maun mukaan
mustapippuria myllystä maun mukaan
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia
200 g katkarapuja
rosépippuria
Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää liemikuutio.
Paloittele sipuli, bataatti ja porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi, chili pieninä paloina. Lisää kasvikset kasvisliemeen kiehumaan. Keitä n. 30 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Soseuta keitto. Lisää kerma. Sekoittele ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi persiljaa ja ruohosipulia.
Laita lautaselle sulaneita katkarapuja ja lisää kuuma keitto. Ripottele päälle rouhittua rosépippuria ja nauti.
VINKKI
* Lisää valmiiseen keittoon esim. paahdettuja broilerikuutioita, niin saat keitosta ruokaisamman.
* Tai vaihtoehtoisesti keitettyjä tai paahdettuja kasviksia.
Teksti: Jari Rossi, kuvat: Max Steffansson