Ruudun takaa -näyttely ottaa kantaa ja tuo valoa pimeyteen


Valokuvaaja Jaana Kauton kuva valaistuu serkkunsa Petri Vainion Illu -valaisimessa. Kuva Jemo Kettunen.

Ruudun takaa -näyttely ottaa kuukaudeksi haltuunsa tyhjillään olevia liiketiloja Koskikeskuksessa. 

 

Ruudun takaa – esittää kattauksen nykytaidetta. Valoa pimeyteen taiteellaan ja taidoillaan tuovat Jaana Kautto, Eeva-Liisa Sorainen ja Petri Vainio. Näyttely on avoinna 24/7, eli taidetta voi ihailla näyteikkunasta käsin. 

– Tästä juontuu myös ikkunan roolista katsojan ja kohteen välissä hyräilevä nimi, idean isä, ympäristötaiteen läänintaiteilija Hans-Peter Schütt sanoo. 

Valokuvataiteilija ja valokuvaaja Jaana Kautto kertoo eksyneensä ikkunaan, kun puhelimitse pyydettiin. 

– Hans-Peter soitti ja huomasin sanovani, että totta kai olen mukana. Serkkuni Petrin valaisimiin on aina ilo tuottaa kuvia, Kautto sanoo. 

Näyttelyn olennaisiksi kysymyksiksi nousevat pienten kuntien ja keskittymien haasteet palveluiden säilyttämisestä, eloa vailla ammottavien isojen näyteikkunoiden tyhjyyden luoma autioitumisen tunne. Toisaalta se, miten taide voi tuoda tähän tyhjiöön kiinnostavaa, kaunista ja merkityksellistä sisältöä, sekä tarjota elinvoimaa, yllätyksiä ja ajatuksia, sekä olla ilmaiseksi saatavilla. 

Idea tämänkaltaisesta näyttelystä on ollut pitkään vireillä taidelaitos Haihatuksessa, toteutuen viime kesänä mittavana 12 taiteilijan esiintymisenä Joutsan keskustassa. Koskikeskuksen lisäksi on taidetta ruudun takana nähtävillä myös Laukaassa, vanhassa Nordean kiinteistössä, jonne töitään tuovat taiteilija Hanna Veander ja Maria Kärkkäinen. 

Ruudun takaa -näyttely Koskikeskuksen Hallituskadun puoleisissa näyteikkunoissa koko marraskuun ajan.

Vastaa