Sammakkokangas aloittaa kotitalousjätteiden vastaanoton Koukkuniemessä – poikkeamishakemus vireillä


Äänekoskelle on tulossa uusi kotitalouksille tarkoitettu jäteasema.

Koukkuniemen teollisuusalueella osoitteessa Nuottatie 7 sijaitsevalla tontilla on tarkoitus aloittaa kotitalouksien ja mökkiläisten jätteiden vastaanotto Sammakkokankaan toimesta. Poikkeamislupaa käsitellään kaupunginhallituksessa. 

 

Sammakkokangas Oy on ostamassa Äänekosken kaupungilta kaupungin omistaman rakentamattoman tontin, jolle yhtiöllä on tarkoitus rakentaa jätteiden kierrätys-/jäteasema. Asemakaavassa ei ole erillistä aluevarausmerkintää jätehuoltoa palvelevan keräyspisteen sijoittamiseksi alueelle.

– Tarkoitus on  perustaa tontille kotitalouksia ja vapaa-ajan asukkaita palvelevan kierrätys-/jäteasema. Suunnitelmissa olevalla asemalla vastaanotetaan ja välivarastoidaan jätettä niille varatuilla lavoilla ja konteissa. Tontille tuotava aines on tavanomaista asumisen jätettä: rikkinäisiä sähkölaitteita, huonekaluja, remontista tullutta jätettä, puutarhajätettä, sekä vaaralliseksi aineiksi luokiteltuja asioita kuten pesuaineita ja maalipurkkeja. Vastaanotetaan kaikkea sellaista, mikä ei omaan sekajäteastiaan mahdu tai voi sinne laittaa, Sammakkokangas Oy:n toimitusjohtaja Outi Ruuska kertoo.

Uudella jäteasemalla on työllistävä vaikutus.

– Olemme jo rekrytoineen yhden äänekoskelaisen työntekijän joka aloittaa työt 5. helmikuuta. Jos suunnitelmat menevät hyvin, rekrytoidaan myös toinen työntekijä, Ruuska kertoo.

Kun puhutaan jätteestä, mielikuvaksi nousee lemuava kasa.

– Jätteisiin liittyy negatiivinen soundi. Kyseessä on kuitenkin asia, joka on meille jokapäiväinen: kaikilta syntyy jätettä. Haluan painottaa, ettei tämä Koukkuniemeen kaavailtu jäteasema tuota hajuhaittaa. Sinne kun ei oteta vastaan biojätettä eikä lietettä, ja kaikki sinne tuleva jäte kerätään kontteihin, lavalle tai säiliöihin, Ruuska muistuttaa.

Rajanaapureilla ei ole huomauttamista hakemuksesta. Tontin pohjoispuolella sijaitsevan tilan omistaja vastustaa hanketta. Lassila&Tikanoja vastaa Koukkuniemessä yritysasiakkaiden jätteistä.

EDIT: Lassila&Tikanoja vastaa yritysten jätteiden vastaantosta Koukkunimessä – ei Teollisuuskadulla, kuten virheellisesti kerroimme.

TEKSTI MARJO STEFFANSSON

Vastaa

  1. PH

    Toisaalta aivan hyvä, siten asuinalueiden ympäristössä pien-eläimet lisääntyy. Näin niille saadaan jätettyä ruuan tähteitä eikä tarvitse Firmoille maksaa turhasta – kyllä se näin menetellen parempi kotitalouksille jotka ovat ruokaostoksensa jo kaupan kassalla, kertaalleen, että että – mitä maksaa ihan turhaa ruuan tähteistä.

    Vastaa