ÄKS

SDP:n Ihalainen Äänekoskella: Toimenpideohjelma eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi

09.06.2017 14:00 (muokattu 09.06.2017 15:02)
Lauri Ihalainen (arkistokuva).
SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen puhui juhlapuheessaan Äänekosken eläkkeensaajien 50-vuotisjuhlassa 9.6. eläkkeistä ja eläkeläisten asemasta.

 

Suomalainen työeläkejärjestelmä kansainvälisissä vertailuissa on varsin hyvä. Sitä on uudistettu koko työeläkejärjestelmän historian ajan työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan vahvalla vastuullisella yhteistyöllä ja otteella. Näin tapahtui nyt vuoden alusta voimaantulevan ison eläkeuudistuksen kohdalla, koskien rahoitusta ja etuuksia sekä sukupolvien välistä solidaarisuutta. Työ- tai kelan eläkkeistä sai vuoden 2015 lopulla 1 541 000 henkilöä.

– Palkansaajien ja työnantajien eläkemaksuja joudutaan edelleenkin nostamaan, jotta eläkelupauksista voidaan pitää kiinni. Työeläkevakuutusmaksu on 24 prosenttia työansiosta v.2017-2019. Eläkeikä tulee jatkossa asteittain nousemaan vuoteen 2025. Nyt keskimääräinen eläkkeellelähtöaika on noin 62 vuotta. Meillä on viisaasti rakennettu, osittain rahastoiva eläkejärjestelmä. Eläkemenot siis kasvavat ja viime kädessä rahoituksen kestävyys riippuu siitä, miten moni on palkkatyössä ja maksaa eläkemaksuja ja miten sijoitustuotot kehittyvät. Eläkerahoituksen turva on se, että työllisyysastetta saadaan nostettua, sanoo Ihalainen.

Erot miesten ja naisten keskimääräisessä työeläkkeessä ovat aika suuret. Naisten keskimääräinen työeläke oli 1167 euroa kuukaudessa ja miesten 1750 euroa kuukaudessa. Ero johtuu pääosin naisten keskimääräistä lyhyemmästä työurasta ja keskimääräistä alhaisemmasta palkkatasosta.

Ihalainen painottaa myös, että vanhusväestön kasvaessa ja eliniän noustessa on erityisesti panostettava vanhusten laadukkaaseen hoivaan, terveys- ja sosiaalipalveluihin ja asumiseen. Näille Suomea rakentaneille eläkeläisille ja vanhuksille on turvattava arvokas ja turvallinen vanhuus. Eläkeläisköyhyys ja pienituloisten eläkeläisten toimeentulo-ongelmista on tarpeen puhua ja löytää ratkaisuja. Eläkeläisten arjen toimeentulo muodostuu kokonaisuudesta, johon kuuluvat mm. eläketulot, muut etuisuudet, verotus ja erilliset maksut ja palvelut.

– Kaikkien pienituloisempien eläkkeensaajien asemaa voidaan parhaiten kohentaa takuueläkettä korottamalla ja kansaneläkkeiden tasoa parantamalla, sekä indeksileikkaukset perumalla. Eläkkeensaajien toimeentuloon vaikuttavat myös tasoittavien palveluiden maksut, kuten asumistuki, lääkekorvaukset ja hoitotuki.

–Siksi olimme esittäneet, että hallitus laatii nopeasti toimenpideohjelman eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ja eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikääntyneiden naisten ja pieniä työeläkkeitä saavien asemaan. Ohjelma tulee tuoda eduskunnan käsittelyyn selonteossa syyskuussa 2017. Olemme itse sitoutuneet tähän työhön ja tulemme vaihtoehtobudjetissa nostamaan näitä tavoitteita esille.

Ihalainen jatkaa, että on lisäksi tärkeää vahvistaa vanhuslain toimeenpanoa.

– Henkilöstömitoitus ei toteudu vieläkään suositusten mukaisesti ja etenkin vanhusten kotiin tuotavissa palveluissa on paljon parantamisen varaa. Sote-uudistuksen yhteydessä on turvattava hyvä julkinen palvelutuotanto, jota täydennetään yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotannolla.

Ihalainen toteaa, että vanhusneuvostojen asemaa pitää kohentaa maakuntauudistuksen yhteydessä.

– Vanhusneuvostot ovat tärkeä ikäihmisten äänitorvi. Myös vanhusasiavaltuutetun virka on tärkeä perustaa. Vanhusten kerho- ja yhdistystoimintaa pitää tukea tarjoamalla maksuttomasti tiloja käyttöön. Omaishoitajien asemaa on lainsäädännössä vahvistettava niin, ettei kunta voi mielivaltaisesti irtisanoa sopimuksia kesken kauden. Vanhusten ääntä on kuunneltava tarkemmin asukkaina, asiakkaina, kuluttajina, palautteen antajina ja yhteiskunnallisina vaikuttajina. Lisäksi asuntojen ja ympäristöjen on tuettava toimintakykyä. Tarvitaan lisää yhteisöllisiä, turvallisia asumismuotoja. Esteetön ympäristö palvelee jokaista ihmistä eri elämäntilanteissa. Ikääntyviä on tuettava erilaisten digipalveluiden käytössä. Hoidossa ja hoivassa kuntouttava työote kunniaan – liikkumattomuus heikentää elämänlaatua, vähentää lihasmassaa ja syö toimintakyvyn. Varttuneimpien ihmisten elämien laatuun ja pärjäämiseen ei vaikuta yksinomaan toimeentuloasiat sekä turva hyvästä hoidosta ja kodista.

– Yhä tärkeämpää on se, onko yhteiskunnastamme katoamassa välittämisen ja myötäelämisen kulttuuri. Tutkimuksiin pohjautuen varsinkin yksinasuvan vanhuksen elämänlaatua heikentävä asia on yksinäisyys. Usein on kysymys siitä, että joku välittää ja kysyy mitä sinulle kuuluu ja voinko auttaa. Tässä työssä vapaaehtoistoiminnalla, eläkeläisjärjestöillä ja kolmannen sektorin järjestöillä olisi tärkeä tehtävä, Ihalainen päättää.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy