Sellutehtaan purkaminen etenee


Vuonna 1985 käyttöönotettu Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas pysäytettiin elokuun puolivälissä uuden biotuotetehtaan käynnistyessä.

 

Tehtaasta puretaan kaikki koneet ja rakennukset kuivauskonetta ja korjaamorakennusta lukuun ottamatta, mitkä jäivät biotuotetehtaan käyttöön.

Myyntineuvottelut tehtaan yksittäisten laitteiden osalta ovat käynnissä ja joitakin yksittäisiä kauppoja on tehty. Tehtaan purkamisesta vastaa Metsä Fibre Oy ja pääurakoitsijana toimii Delete Finland Oy. Purkuprojektin johtajana toimii Esko Turunen.

Purkutöissä edetään osastoittain, ja ne käynnistyivät kesäkuussa 2017 vanhan jätevedenpuhdistamon purkamisella. Purettavien rakennusten tilavuus on yhteensä noin 400 000 kuutiota, eli kyseessä on noin neljä kertaa eduskuntatalon kokoinen rakennus. Purettavaa metallia on yhteensä noin 25 000 tonnia ja betonia noin 80 000 tonnia. Purussa syntyvä kierrätyskelpoinen materiaali menee hyötykäyttöön. Kierrätyskelvoton materiaali loppusijoitetaan purku-urakoitsijan valitsemalle, voimassa olevien asetusten mukaiselle jätehuoltoalueelle. Purkuprojekti on valmis maaliskuussa 2019.

Purkutoiminnasta on laadittu purku- ja turvallisuussuunnitelma, missä on huomioitu riskit ja niihin on varauduttu. Purkutoimintaa tehdään arkipäivisin kello 6–22. Turvallisen liikkumisen ja työnteon varmistamiseksi on työmaa-alueelle ulkopuolisilta pääsy kielletty.

Vastaa

  1. Noinhan se sanoi HP:kin

    Sieltä sitä aspesti pölyä lisää laskehtii teile sinne Suolahteen. hyvin menee kaikki päästöt järven hengesssä. se vääjäämätöntä todellisuutta, sillä eihän saasteet ja jätteet, eihän niitä rajattomasti voi varastoida tehtaaseen – täytyyhän se jo todellisuus tiedostaa- silti vaikka tehdasta ylistetään saasteettomaksi. Esim: jopa kaurapuuron syönti tuo enemmän ja vähemmän ongelmia rosessista edelleen eteenpäin.

    Vastaa