Seurakunta päätti purkaa aluehallintorakenteen – vuoden vaihteessa sanotaan hyvästit kappeliseurakunnille


Konginkankaan kappeliseurakunta lakkautetaan, mutta kirkko ja toiminta ei katoa mihinkään.

Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuusto päätti purkaa seurakunnan aluehallintorakenteen kokouksessaan 22. toukokuuta.

 

Sumiaisten kappeliseurakunta, Suolahden kirkkopiiri, Konginkankaan kappeliseurakunta ja Äänekosken kirkkopiiri lakkautetaan 31.12.2018. Päätös koskee seurakunnan hallintoa: vuoden alusta hallinto toimii yhtenä yhtenäisenä ja kevyempänä kokonaisuutena. Pykälä ei herättänyt keskustelua kirkkovaltuuston kokouksessa ja lopullinen päätös tehtiin yksimielisesti.
– Eräs työntekijä sanoi hyvin, että meitä on nyt 10 vuotta hitsattu yhteen, ja ehkä me tarvitsimme tämän ajan tällä turvallisella mallilla, että voimme mennä eteenpäin. Edessä on murros joka tuo varmasti paljon hyvää, kirkkoherra Elina Tourunen sanoi kokouksessa.

Päätöksen taustalla on vuosi sitten tehty työyhteisöselvitys, jossa kävi ilmi toiveet seurakunnan toimintakyvyn ja johtamisen parantamiseksi.  Konsulttiyrityksen selvityksen mukaan henkilöstö ja luottamushenkilöt suhtautuvat myönteisesti aluehallintorakenteen purkamiseen.

– Aluehallintorakenteen purkamisella halutaan korostaa Äänekosken seurakunnan yhtenäisyyttä. Hallintoa keventämällä luodaan joustava, ketterästi sisäisiin ja ulkoisiin muutoksiin sopeutuva organisaatio. Tavoitteena on muodostaa toiminnallinen verkosto, joka tavoittaa mahdollisimman kattavasti Äänekoskella asuvat ihmiset ja tukee seurakuntaa sen perustehtävän toteuttamisessa, esitystekstissä selvitetään.

Aluehallintorakenteen purkaminen ei tarkoita henkilöstön vähentämistä, eikä tilanne muuta tavallisen seurakuntalaisen arkea.
– Moni on kertonut huolestaan, että ”Viedäänkö meiltä nyt kaikki?”, erityisesti pienemmillä alueilla. Tarkoitus ei ole tappaa sitä hyvää toimintaa mihin on päästy, vaan päinvastoin. Hallintoa kevennetään ja tehdään sujuvammaksi sekä keskitytään toimintaan, Tourunen vakuuttaa.

Vastaa