Sisä-Suomen poliisilaitos muistuttaa: älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea!


Netissä tehty huolimaton ja ajattelematon ostelu voi koitua kalliiksi.

Poliisi ohjeistaa, ettei netistä pidä ostaa mitään, ellei pysty varmistumaan sitä, että omaisuus on olemassa ja se on myyjän omaa.

 

Sisä-Suomen poliisi on tutkinut viime keväänä 1. toukokuuta alkanutta ja tähän päivään jatkunutta petos- ja rahanpesukokonaisuutta. Poliisi on aamulla suorittamansa operaation yhteydessä ottanut kiinni kolme henkilöä ja takavarikoinut tekokokonaisuuteen liittyvää materiaalia. Tapaus sattui Pirkanmaalla.

Epäilllyt ovat ilmoitelleet myytäväksi erilaista arvokasta omaisuutta sähköisillä myyntisivustoilla ja pyrkineet saamaan omaisuudesta kiinnostuneet maksamaan heidän ilmoittamalleen tilille koko kauppasumman ilman, että ostaja on nähnyt tavaraa tai muuten voinut varmistua sen olemassa olosta ja myyjän omistusoikeudesta ilmoitettuun omaisuuteen.Tyypillisesti myyntiin on ilmoitettu veneitä, työkoneita, traktoreita sekä kaivureita. Kiinniotettuja epäillään petoksista ja törkeistä petoksista. Kaksi heistä on miehiä ja yksi nainen. He ovat kotoisin Pirkanmaalta. Tässä vaiheessa henkilöistä ei ole syytä kertoa enempää.

Epäillyt ovat pyrkineet tekemään noin neljässä kuukaudessa kymmenillä myynti-ilmoituksella lähes miljoonan euron edestä kauppaa. Onnistuneiden petosten arvo on hieman päälle 50 000 euroa. Poliisi on tutkinnan kestäessä estänyt lukuisia kauppoja. Joissakin tapauksissa ostajaa on ollut jopa vaikea vakuuttaa siitä, että hän on joutumassa petoksen uhriksi.

– Tilinsä päätekijöiden käyttöön antaneita on toistakymmentä ja heidän osaltaan asiaa tutkitaan rahanpesuna tai sen törkeänä tekomuotona riippuen tilile tulleesta rahamäärästä, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi ei pysty ilman kohtuutonta panostusta ennalta estämään tämän tyyppistä nettipetosrikollisuutta.

– Älkää hyvät ihmiset ostako netistä mitään, ellette pysty varmistumaan sitä, että omaisuus on olemassa ja se on myyjän omaa. Tämän asian tutkintaan on pahimmillaan sitoutunut yli kymmenen rikostutkijan työpanos, ja sitä olisi voitu käyttää muuhunkin. Virtuaalimaailmassa on nyt jo eletty vuosia, joten pelisäännöt pitää pikkkuhiljaa alkaa omaksumaan. Rikos on rikos, mutta erityisesti nettipetoksissa uhrin omalla toiminnalla on ratkaiseva merkitys uhriutumiselle, poliisista muistutetaan.

Vastaa

  1. Kerro kerro kuvastin saanko rahani takaisin

    Saa ostaja ihan ite kahtoa peiliin, jos antaa nettikauppahuijareiden kusettaa ihteään 6-0. Älä osta sikaa säkissä, tuo vanha sananlasku on hyvä pitää mielessä.

    Vastaa