Sisustamalla siistiä: SisustusTaina suosii kestävää kehitystä


Taina Hiltunen on pitkän linjan tekijä sisustamisen markkinoilla.

Sisustussuunnittelija Taina Hiltunen ei sisusta kotiaan sesongin mukaan. Mottona on: ajaton sisustus käy jokaiseen vuodenaikaan. 

 

SisustusTaina täyttää tänä vuonna 14 vuotta. Taina Hiltusen mukaan aika on mennyt kuin siivillä, ja työ on edelleen mukavaa.

– Valmistuin vuonna 1998 tuotesuunnitteluartenomiksi, ensimmäiset kuusi vuotta työelämässä meni Helsingissä, Skannossa, äänekoskelaissyntyinen Taina (os. Korkki) kertoo.

Tainan vanhemmat asuvat edelleen Äänekoskella, kuten hänen lukioaikaan Hiskinmäellä tapaamansa miehensä Jukka Hiltusen vanhemmat.

– Side Äänekoskeen on yhä vahva.

SisustusTainan osoite ollut Jyväskylän Tourulassa kaksi vuotta. Taina iloitsee siitä, että asiakaskuntaa on riittänyt.

– Olen ollut alusta asti täystyöllistetty. Työjonoa eteenpäin on parin kolmen kuukauden verran ympäri vuoden. Olen ollut alalla jo niin pitkään, että asiakaskontakteja on kertynyt matkaan runsaasti. Usein uudet asiakkaat löytyvät juuri näiden vanhojen asiakkaiden kautta tai suosittelemana, Taina kertoo.

Sisustussuunnittelijan työmaat ovat yksityiskodeissa siinä missä julkisten rakennustenkin syövereissä.

– Vuosi vuodelta teen enemmän julkipuolen juttuja, mutta eniten minua työllistävät oman kodin rakentajat ja remontoijat. Minulle on riittänyt asiakkaita Äänekoskella tasaisin välein, eli siellä on useampi kohde vuodessa. Parhaillaankin minulla on yhden uudisrakennuksen valaistussuunnittelu työn alla. Ääneseudun Kehitys Oy:n Kauppakadun toimipisteeseen tein sisustussuunnitelman, ja Koskikeskuksen yläkerran tiloihin on olemassa myös tuore, vielä toteuttamaton suunnitelma.

Kun asiakas lähtee miettimään sisustussuunnittelijan rekrytointia kyseessä on joko rakentamiseen tai remontointiin liittyvä ”ongelma”.

– Se voi liittyä valaistukseen, tekstiilien uusimiseen, yhteen huoneeseen tai koko rakennukseen. Ensimmäinen kontakti tulee yleensä puhelimitse tai sähköpostilla ja ensimmäinen tapaaminen pyritään järjestämään mahdollisimman pian.

Taina menee yleensä paikan päälle, kun kyseessä on muutos- tai remonttikohde. Rakentajat taas tulevat Tourulaan ja levittävät piirustukset Tainan työpöydälle.

– Ensin kartoitetaan mihin asiakas kaipaa apua. Seuraavaksi teen tarjouksen suunnittelutyöstä.

Sisustussuunnittelijan projekti voi olla hyvin pieni, esimerkiksi verhojen suunnittelu, mutta työmaa voi olla myös suuri.

– En arvota töitä suuruusjärjestykseen, vaan kaikki kohteet ovat yhtä tärkeitä. Tykkään siitä, että saan tehdä monenlaisia kohteita, 70-luvun kesämökeistä aina skandinaavisen moderneihin koteihin tai toimistotiloihin.

Taina tietää, että usein yksi muutos johtaa toiseen. Kun keittiö on saatu uusittua alkaa olohuone huutaa muutosta.

– Usein, kun lähdetään remontoimaan taloa, uusitaan kaikki pinnat. Kakkosvaiheessa uusitaan kalusteita. Elämäntilanteen muuttuessa, vaikkapa silloin kun lapsi syntyy, tai lapset muuttavat pois kotoa, aletaan kaivata muutosta.

Kun sisustussuunnittelija tulee kotiin, hän toivoo, että asunnossa näyttää siltä kuin arjessa yleensäkin.

– Missään tapauksessa ei kannata alkaa raivaamaan paikkoja vaan näyttää, miltä koti näyttää luonnontilassa. Ensimmäisenä yleensä huomioni kiinnittyy yleisilmeeseen. Myös keittiö kertoo paljon: asukkaan mausta ja jopa luonteesta. Valaistus on lempiaiheeni, joten se tulee silmäiltyä heti kärkeen.

Hyvän valaistuksen kriteeristöt ovat moninaiset. Valaistus kulkee käsi kädessä sisustuksen kanssa, joten sitä ei voi irrottaa pois kokonaisuudesta.

– Katse menee sinne missä valo on. Huoneesta on tärkeää löytyä hyvä yleisvalaistus, hyvä työvalaistus ja tunnelmavalaistus tulevat heti seuraavana. Hyvää valaistusta pitää pystyä muuntelemaan ja sisustuksen yksityiskohtia voidaan tuoda valolla esiin. Uudisrakentamisen suunnittelun yksi tärkeä vaihe on pistorasioiden ja valopisteiden paikkojen tarkastelu. Meillä on vuodessa niin paljon pimeää vuodenaikaa, joten himmentimillä saadaan erilaista tunnelmaa koko kotiin. Halogeenit poistuvat ja tilalle tulee led-tekniikkaa, vaihtoehtoja on tullut huikeasti lisää, Taina sanoo.

Jos suunnittelun tilaajalla on peukalo keskellä kämmentä, eikä remontti häneltä itseltään luonnistu, osaa sisustussuunnittelija antaa vinkkejä remontin toteuttajastakin.

– Minulla on hyvät yhteystyökumppanit, joita voin tarvittaessa suositella. Itse on hyppää rakennustelineelle tapetoimaan tai maalaamaan. Lopputulos kiinnostaa luonnollisesti, ja pyrin käymään suunnittelemissani kohteissa työn jälkeen.

Vuoden 2018 sisustustrendiksi Taina sanoo aitouden ja kestävän kehityksen.

– Aitoutta arvotetaan. Laminaatti on saanut väistyä ja tilalle halutaan puuta. Tekstiileissä suositaan luonnonkuituja, esimerkiksi pellavaa. Hirsiseinää ei enää käsitellä kuultomaalilla, vaan halutaan puun näkyä oikeasti. Luonnollisuus on valttia siinä missä eri materiaalien yhdistely: puu, kivi ja lasi kulkevat käsi kädessä ja niitä yhdistelemällä saadaan sisustukseen mielenkiintoa. Tällä hetkellä vaalea puu ja veden sininen on itselleni mieleisin.

Vastaa