SM-hiihdot Äänekoskella: Lumivarmuus riittää


Huiman väsymättömät talkoolaiset Eero Hakonen, Veikko Tarvainen ja Taisto Viik toivottavat kilpailijat, huoltojoukot ja yleisön tervetulleeksi Liikuntapuistoon. – Kaikki on viikon päästä valmiina!

 

Tasan kahden viikon päästä on kaikki valmiina, kun Äänekosken liikuntapuisto ja sen ympäristö muuttuvat kaikkine oheistoimintoineen jättimäisen suureksi kisa-areenaksi. SM-hiihdot 2019 on juttu, jota on valmisteltu pitkään ja huolella. 

 

Kahden viikon päästä torstaina avautuvat kisakanslia ja -info, myös laduille päästään harjoittelemaan. Voitelutilojen ovet avautuvat huoltojoukoille, ja käydään parisprintin virallinen harjoitus. Hiihtojoukkueiden hiihtojärjestykset tuodaan kisakansliaan. 

– Ennen itse kilpailun alkamista alueella tapahtuu paljon asioita, ja silloin on kaikki oltava jo valmiina, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Hakonen sanoo.  

Takana on ainakin 10 000 talkootuntia. Valtava määrä valvottuja öitä, kun lumetusta on laitettu kuntoon. Takana on myös latupohjien tekoa, latuprofiilien viilausta, kilometreittäin aitojen vetoa, liikenteenohjauksen hiomista, parkkipaikkakohtaista henkilöstösuunnitelmaa, käsiohjelmien laatimista, ravintolapalveluiden suunnittelua ja monen sortin muuta pohtimista. Puhelimet ovat soineet ja sähköpostit laulaneet. Tahti on ollut viime viikkojen aikana melkoinen. Mitä on vielä tekemättä?

– Sepä onkin pitkä luettelo, näin suuren kilpailun järjestämisessä on huolehdittavaa paljon muustakin kuin laduista ja kisamakkaroista. Mutta hyvin tässä on jaksettu, nauraa ratamestari Taisto Viik.

– Jääkiekkokaukaloon rakennetaan soppatykkikeittiö. Kilpailijat, huoltojoukot, yleisö ja vipit vaativat omat keittiönsä tai ruokapaikkansa, ratarakentamisen vastaava Veikko Tarvainen lisää, kun keskustelu kääntyy ruokapuoleen. 

Kisapäivien aikana järjestelyissä on mukana noin 250 talkoolaista. 

– Kaupungintalolla järjestetty talkooinfo veti tuvan täyteen ihmisiä. Se oli sellainen ilonaihe, joka lämmittää vielä pitkään, Hakonen huokaa ja haluaa kiittää jo tässä vaiheessa kaikkia tahoja ja jokaista henkilöä joka on jo panoksensa kilpailujen eteen tehnyt. 

Hakonen ja kumppanit saavat voimaa tekemisen meiningistä. 

– On ilo näyttää kaikille, mitä olemme saaneet yhdessä aikaiseksi, Hakonen sanoo. 

Itse Hiihtari on suljettu yleisöltä, sillä se toimii kisojen hermokeskuksena ajanottoineen ja kisakuulutuksineen. Se on myös paikalle tulevan lehdistön työpaikka. Myös kukille, palkinnoille ja talkoolaisille on tuotu kisa-alueelle omat konttinsa. 

– Ladun varsilta löytyy toimitsijoita pitkin matkaa, ja yleisö pääsee seuraamaan kilpailuja lähes koko matkalta. 

Niin sanotulla Kamppilan mäellä oletetaan olevan paljon yleisöä. 

– Sinne on vedetty nyt ne viimeiset suoja-aidat noin 300 metrin matkalle, Tarvainen sanoo. 

Suurin huolenaihe mihin kisaorganisaatio ei voi vaikuttaa, ovat keliolosuhteet. Ladut ja latupohjat ovat vaatimustasoltaan sellaisessa kunnossa kun olla pitää. Normaalilumen lisäksi pohjia on varmistettu Äänemäestä tuodulla tykkilumella. 

– Radat on pohjattu ja tampattu luonnonlumella tiiviiksi, ja lähes koko matka on saatu tykkilumen avulla kestävään kuntoon, sellaiseen, joka kestää lämpötilan nousun. Sääennusteet näyttävät siltä, että yöpakkasia on luvassa, se on meille plussaa, Tarvainen sanoo. 

Monenlaista infraa on latujen lisäksi saatu tehdä. Kisajärjestelyjä valvotaan Hiihtoliiton toimesta, ja monelle järjestettävälle asialle on olemassa tiukat standardit. Myös kisojen televisiointi on aiheuttanut hurjasti lisää työtä. Kuvauspaikkoja on 17 ja tv-kameroita paikalle tulee 20. Kolmen päivän aikana suoraa tv-lähetystä on luvassa useiden tuntien ajan. 

– Väliaikapisteet ovat mastolla, Kamppilanmäellä ja Likolahden nousussa, joita useammat kamerat kuvaavat. Kameroita on viisarin päässä olevia ja stadionin ja maston välillä kelkoilla kulkevia kameroita. TV-ryhmässä on 60 päätä, ja he tulevat paikalle tiistain ja keskiviikon aikana. 

TV-kaapeleita tullaan vetämään useiden kilometrien verran. 

– Olemme rakentaneet latujen alle kaapeleille putkituksia, Viik kertoo. 

Äänekoskelle saapuu Suomen kirkkain hiihtokärki. Paikalla nähdään televisioista ja lehdistä tuttuja kasvoja. 

– Kilpailijoiden sopimuksissa sanotaan, että SM-kisoihin on osallistuttava ainakin yhden matkan verran, Hakonen sanoo.

Siis myös Pärmäkoski, Niskaset ja kilpailu-uransa tähän kauteen päättävä Heikkinen starttaavat matkaan 350 muun hiihtäjän kanssa, ellei lääkäri toisin määrää. 

– Kisapäiviä on kolme ja yhden päivän aikana hiihtäjiä on noin 250-350. Yleisöä odotamme paikalle kannustamaan paikalle noin tuhat-parituhatta päätä päivässä, Hakonen laskee. 

Yleisölle on tarjolla oheishauskaa kilpailun seuraamisen lisäksi. Huutokauppakeisari saapuu paikalle kauppaamaan hiihtovälineitä, löytyypä metsän siimeksestä telttakyläkin paljuineen ja asukkaineen. Myös valtakunnan kylähullu, äänekoskelainen Matti Hämäläinen, kulkee alueella viitan liepeet hulmuten. 

– Kisoja kannattaa tulla seuraamaan koko perheen voimin. Tästä tulee varmasti unohtumaton tapahtuma. Tämä on myös Äänekoskelle imagollisesti valtavan suuri asia, Hakonen muistuttaa. 

Entä tuleeko paikalle myös valtionjohtoa? 

– Sitä en osaa sanoa, mutta sen voin kertoa, että presidentin kansliaan on kutsu lähtenyt, Hakonen sanoo. 

SM-hiihdot Äänekosken liikuntapuistossa 29.-30.3.2019

pe 29.3. 

– parisprintti perinteinen. Karsinta klo 10, finaalit klo 13

la 30.3. 

– naiset 10 km vapaa klo 10.30

– miehet 15 km vapaa klo 12.30

su 31.3.

– naiset takaa-ajo 10 km perinteinen klo 11

– miehet takaa-ajo 15 km perinteinen klo 12.30

 

 

 

 

Vastaa