Sosiaali- ja terveysministeri piipahti Äänekoskella – tiet ja vanhuksen puhututtivat


Parisenkymmentä kiinnostunutta kansalaista tuli tapaamaan ministeriä (vas.) lounasravintola Makkarakastikkeeseen.

Sosiaali – ja terveysministeri Pirkko Mattila vieraili Äänekoskella perjantaina. Ministeri sai kuulla teiden huonosta kunnosta, vanhusten heikosta asemasta ja maataloustuottajien ahdingosta. 

 

Rennossa keskustelutilaisuudessa äänekoskelaiset esittivät ministerille tiukkoja kysymyksiä ja lähettivät terveisiä Arkadianmäen muille päättäjille.

– Samat asiat puhuttavat: tiet ja vanhukset. Puhutaan myös paljon palveluista, säästöistä ja vaikka kuntoutuksen tuloksellisuudesta. Ne ovat arjen asioita, Mattila toteaa.

Mattilalle kerrottiin omia kokemuksia huonoista teistä, maataloustuottajien ahdingosta sekä vanhustenhuollon toimimattomuudesta ja annettiin myös suoria kehitysideoita. Keskusteluun nousi myös tietenkin tuleva sote- ja maakuntauudistus, joka kaikessa monimutkaisuudessaan huolettaa kansaa.

– Tämä on iso hallinnollinen muutos, mutta ei ensimmäinen. Meillä on vuosikymmenien aikana tehty paljon erilaisia rakenneuudistuksia. Todella iso rakennemuutos oli esimerkiksi kansakoulu, jota sitäkin varmasti vastustettiin, Mattila sanoo.

Yleisöä mietitytti mistä paljon puhutut sote-säästöt tulevat? Mistä ne leikataan?

– Kolmen miljardin säästöjä ei ole tarkoitus tehdä leikkauksina, vaan kustannusten nousun hillintänä ja se suunnitelma on kymmenelle vuodelle, Mattila selventää.

Kansaa mietityttää myös paljon se, kuinka pienempien kylien käy sote-uudistuksen tullessa. Näissä asioissa Mattila ohjaa katseen tuleviin maakuntapäättäjiin ja maakuntavaaleihin.

– Maakunnan päättäjiltä vaaditaan strateginen näkemys siitä, että maakunta pitää pitää elävänä. Tekemistä on, mutta luotan, että ymmärretään ja ajatellaan koko maakunnan aluetta. Haastaisin kaikki poliittiset puolueet tekemään sellaisen ohjelma, että se palvelee maakuntaa. Nyt täytyy ymmärtää, että tämä on uusi taso toimia, Mattila sanoo.

Vastaa