Suhariin saatiin defibrillaattori koko kylän käyttöön


Äänekosken kaupungin tekninen isännöitsijä Antti Makkonen ja KanDee-hankkeen projektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen toiva defin Suhariin. Tyytyväisenä vastaanottamassa olivat Eeva-Maija Hänninen ja Hanne Pellinen.

Sumiaisten lähikauppaan Suhariin saatiin torstaina defibrillaattori, eli sydäniskuri, joka voi pelastaa henkiä.

 

Äänekosken kaupunki on hankkinut ja kustantanut defibrillaattorin, jolla pysähtynyt sydän saadaan jälleen toimintaan. Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja onkin usein ohikulkija. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa pysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa.

”Defiä” on tavallisen ihmisen helppo käyttää, mutta sen käyttöön on myös koulutettu vapaaehtoisia, kuten Suharin työntekijä Juha-Matti Sirkka ja sumialainen Hannu Pellinen.

– Olen käynyt tämän koulutuksen jo aiemmin, mutta kävin nyt uudelleen. Tämä on helkatin hyvä vehje ja hienoa, että saatiin kaikkien käyttöön tällainen ja vielä tänne Suhariin jossa porukkaa on kylällä eniten. Tästä tulee turvallinen olo, Pellinen sanoo.

Defibrillaattorien hankkiminen julkisiin tiloihin on lähtöisin Keski-Suomen sydänpiirin KanDee-hankkeesta, jonka on tarkoitus tuoda Keski-Suomeen yhteensä 40–90 defibrillaattoria julkisiin tiloihin. Sumiaisten kyläyhdistys on ollut mukana pohtimassa oikeaa sijaintia iskurille.

– Tämä todellakin lisää kyläläisten sydänturvallisuutta, KanDee-hankkeen prokektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen sanoo.

Defibrillaattorilla annetaan potilaalle sähköisku, joka voi käynnistää kammiovärinässä olevan sydämen uudelleen pumppaamaan. Akuutin sydänpysähdyksen tapauksessa jokainen minuutti on tärkeää, ja siksi on hyvä, että sydäniskuri on lähellä.

– Hankkeessa on kartoitettu niitä paikkoja, joissa defille on käyttöä. Yksi syy siihen, että Sumiaisiin tuotiin tällainen on se, että täällä kahdeksan minuutin ensihoidon vasteaika ylittyy. Täällä on myös ollut sydäntapauksia, joissa defistä olisi ollut hyötyä, Flink-Liimatainen kertoo.

Sumiaisiin tuotu defi on pieni ja yksinkertainen vekotin, joka ohjeistaa käyttäjäänsä.

– Sitä ei tarvitse yhtään pelätä, sen kuin ottaan kouraansa kuka tarvii. Kone puhuu suomea ja ohjeistaa kyllä käyttöön, Pellinen sanoo kannustavasti.
– Tätä ei voi laittaa väärin, eikä tällä voi tappaa ketään. Sillä voi ainoastaan pelastaa, Flink-Liimatainen vakuuttaa.

Sumiaisissa toinen defibrillaattori sijaitsee Sumiaiskodissa, josta sen voi kuka tahansa hakea hätä tilanteessa käyttöönsä. Defibrillaattorin voi myös viedä pois sille osoitetusta pisteestä esimerkiksi urheilu- tai kulttuuritapahtumaan, jossa sille voi tulla käyttöä.

Lähitulevaisuudessa defibrillaattori koulutuksia järjestetään vielä Suolahdessa ja Konginkankaalla, joihin myös ollaan tuomassa omat yleiset defit. Suolahdessa defi sijoitetaan K-Supermarket Suosikkiin ja Konginkankaalla Reimarin tuvalle.

 

Aiemmin: 
Sydäniskuri voi pelastaa ihmishengen

Vastaa