Sumiaisten oma NBA-stara Drew Gooden pitkän tauon jälkeen taas ”mummutalossa” – ja tietysti isän kanssa kalalla


NBA:ssa upean peliuran tehnyt Drew Gooden (vas.) ja hänen isänsä, kaudella 1977–78 Huimassa pelannut Andy Gooden haluavat auttaa Huima-korista tulevaisuudessa. Keskellä miesten joukkueen nykyinen valmentaja Pena Ranta.

– En ymmärrä, minne kaikki isot kalat ovat menneet, nauraa 208-senttinen mustapartainen mies remontissa olevan Liikuntatalon kahvipöydässä maanantai-iltana.

Niin nauraa myös ison miehen amerikkalainen isä, suomalainen serkku ja muutama muukin läsnäolija. Tunnelma on vähintään hilpeä.

– Joka päivä olemme käyneet kalassa. Pieniä kaloja kyllä tulee, muttei isoja.

Kalastusta rakastava jätti on 34-vuotias Andrew Melvin Gooden, joka tunnetaan lyhennetyllä etunimellä Drew. Kaverin tuntee koko koripalloileva maailma, sillä kyseessä on maailman ehkä kovimmilla areenoilla komean uran tehnyt koripalloilija.

Tuo areena on NBA, Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga. Gooden on pelannut NBA:ssa nyt 14 kautta keskiarvoilla 11 pistettä ja 7,1 levypalloa. Ja tienannut siinä sivussa miljoonia taaloja.

ÄÄNEKOSKEN kannalta asian tekee erityiseksi se, että Gooden tuntee olevansa suomalainen, äänekoskelainen – ja tietysti sumialainen. Onhan Sumiaisten Syvälahdessa oma erityinen paikka.

– Mummutalo, Drew sanoo suomeksi Andy-isänsä kanssa – ja nauraa taas.

Tarina lyhyesti: Isä-Andrew pelasi koripalloa Huiman vahvistuksena kauden 1977–78, tapasi Koskenhovissa sumialaisen pankkivirkailijan Ulla Pellisen, palasi tämän kanssa Kaliforniaan ja perusti perheen.

Liitosta syntyneistä lapsista Drew teki isän astumaan. Mutta huomattavasti menestyksekkäämmin.

– Pystyin jäämään eläkkeelle 50-vuotiaana, isä-Andy, nyt 64, kiittää poikaansa.

Avioliitto kariutui myöhemmin, mutta Drew kävi Suomessa Ullan kanssa joka toinen kesä aina siihen saakka, kun urheilu-ura alkoi vaatia yhä enemmän aikaa.

– Onko siitä nyt 16 vuotta, kun kävin viimeksi, Drew miettii.

SUOMEN kieli on päässyt pahasti unohtumaan, mutta jatkossa tilanne palannee taas paremmaksi. Ura on siinä vaiheessa, että aikaa Suomelle riittää taas enemmän. Goodenilla ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta.

– Voi olla, että lopetan. Muutaman seuran kanssa olen keskustellut, mutta katsotaan miten käy. Alan jo olla aika vanha, Gooden myöntää.

Isän ja pojan mukana matkassa on Drew´n indonesialaista sukua oleva puoliso Malyndah Gundawan. Pariskunnalla on yksi lapsi, pian nelivuotias Andrew – kuinkas muuten…

– Antti, neljä, Drew kokeilee taas suomen osaamistaan.

– Ensi vuonna tulen tänne poikani kanssa. Nyt hän on isovanhempien luona hoidossa.

”MUMMUTALO” sijaitsee Sumiaisten Syvälahdessa. Mummu ja pappa ovat jo kuolleet, mutta tila on yhä suvulla. Ja sukuakin riittää.

– Olemme olleet nyt viikon mummutalossa. Olemme kalastaneet, syöneet paljon ja tapailleet sukulaisia. Heitä on paljon! Monet heistä ovat myös käyneet meillä USA:ssa.

– Suurin syy siihen, että tulimme nyt, on Maija-serkkuni häät. Mutta isänikin halusi tulla, sillä hän pääsi tapaamaan vanhoja pelikavereitaan.

Liikuntatalon tapaamisessa oli 70-luvun lopun joukkueesta mukana valmentaja Markku Rannan lisäksi Matti Honka, Jukka-Pekka Nikula, Pentti Puromäki ja Jouko Rytkönen. Andy Goodenin viimeisestä Suomi-visiitistä on ”25–30 vuotta”.

– Oli hienoa tavata pelikavereita pitkästä aikaa. Samanlaisia he ovat kuin ennenkin. Vanhempia vaan, isä-Gooden kertoo.

Andy Gooden (oik.) otti heti liki 40 vuoden takaisen valmentajansa Markku Rannan omakseen. Nuoripari Drew Gooden ja Malyndah Gunawan seurasivat Liikuntatalon parkkipaikalla mukana.

Andy Gooden (oik.) otti heti liki 40 vuoden takaisen valmentajansa Markku Rannan omakseen. Nuoripari Drew Gooden ja Malyndah Gunawan seurasivat Liikuntatalon parkkipaikalla mukana.

Kaikki eivät paikalle päässeet. Kalevi ”Kelly” Pietikäiselle ja Hannu ”Puuha” Puhakalle se oli mahdotontakin.

– Sitä on vaikea uskoa, että Kelly ja Puuha ovat kuolleet, mutta minä saan vielä elää. He olivat silloin lähimmät kaverini. Voin vain kysyä Herralta, miksi näin on käynyt.

GOODENIT vakuuttavat haluavansa auttaa Huiman mieskoripalloa takaisin korkeammalle sarjatasolle. Huiman kakkosdivarijengin korinalusjyräksi Drew Gooden ei sentään tule – todennäköisesti.

– Ei se ihan mahdotontakaan ole. Tärkeämpi tavoite on auttaa Huiman nuoria pelaajia heidän kehittymisessään.

– Haluan muutenkin viettää täällä enemmän aikaa serkkujeni kanssa. Ilman Jussi– ja Jaakko-serkkujani emme olisi kalareissuistamme selvinneet, Drew Gooden kiittelee.

Ja mitäpä Goodenien iltasuunnitelmiin kuuluu tapaamisen ja haastattelun jälkeen?

– Tietysti menemme taas kalalle, Drew hihkaisee.

Eli Keiteleen kutsua ei voi vastustaa.

– Sitkeästi ne yrittää, mutta ei ne sieltä mitään saa, Syvälahden isäntä, Drew Goodenin Pekka-eno tiivistää tilanteen.

Vastaa