Suojarinne Kymppi ja Euron talo ovat kohta historiaa – talojen hävitys on alkanut


Kymppi – hyvästi!

Käytöstä poistetut rakennukset ovat Äänekosken kaupungille suuri taloudellinen rasite, koska niitä koskeva lain määräämä kunnossapitovelvollisuus velvoittaa kaupunkia pitämään niitä sellaisessa kunnossa, että ne eivät aiheuta ympäristöön haittaa tai vaaraa millään muotoa. Lain asettama määräys koskee myös niiden ympäristöä.

 

Suojarinne kymppi. Kymppitalo. Äänekoskentie 1305 on pian enää muisto vain. Vuonna 1968 rakennettu, tuohon aikaan upeaksi luokiteltu betoninen seitsenkerroksinen hissitalo valmistui Suojarinteen työntekijöiden asuintaloksi. 

Kymppitalo on ollut viime vuodet varsinainen murheenkryyni. Ilkivallan kohteeksi joutunut autioitunut kerrostalo on tuonut ympäristöönsä hajuhaitan lisäksi muutakin haittaa. 

Talon purkaminen alkoi äskettäin. 

– Menossa on nyt alustavat työt, asbestin purkua ja muun haitallisen aineksen poistamista. Vasta tämän jälkeen päästään ajamaan itse runko alas, tekninen johtaja Tommi Rautjärvi kertoo. 

Purkutoimet ovat päässeet hyvään vauhtiin. Rautjärvi kertoo työn valmistuvan vuoden loppuun mennessä. 

– On onni, että pääsemme eroon tuosta rauskusta. Nyt alue siistiytyy ja sitä päästään kehittämään siten, kuin kaavassa on määritelty. 

Vaikka jossittelu on turhaa, Rautjärvi harmittelee kymppitalon kohtaloa. 

– Toisenlaisin toimin se olisi voinut vielä saada lisää vuosia, Rautjärvi sanoo. 

Euron kiinteistökauppa tuli veronmaksajille kalliiksi.

Samaan syssyyn kyytiä saa myös niin kutsuttu Euron talo. 1960-luvulla rakennettu liikerakennus on ollut purkukuntoinen jo vuosien ajan.  Suolahden keskustan liepeellä, tiheästi asutun Katvelan alueella seisova, pohjaltaan noin 350 neliön kokoinen rakennus vaihtoi omistajaa vuonna 2014 euron kauppahintaan. Nyt sen purkamisen kustantaa veronmaksajat. 

Rakennuksessa toimi monta baaria: Maijan-, Paulan-, Helenan-, Ritvan- Satun- ja Kurki-Baari Myös Asikaisen Kaupasta ja Jussin Valinnasta on moni leipänsä ja voinsa aikoinaan hakenut. Talossa on ollut myös pari vaateliikettä sekä kukkakauppa. Viimeisenä rakennuksessa, reilut viisi vuotta sitten, on toiminut Suolahden Työttämät ja NoutoNet.

– Myös tämä rakennus on aiheuttanut hajuhaittaa sekä muuta ikävää lieveilmiötä ympäristöönsä, Rautjärvi sanoo. 

Harjavaltalainen Rakennepurku M&K kertoo purkupäivien olevan arkisin. Yritys purkaa myös Äänekosken terveyskeskuksen niin sanottua vanhaa puolta.

– Työskentelemme pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin kello 7-17 ja pahoittelemme lähiasukkaille kuuluvaa melua.

Kaupungin purkulistalla on yhteensä kahdeksan kiinteistöä. Arvioidut purkukustannukset vuonna 2018 tehtäviin kohteisiin on 1 150 000 euroa. 

Purkurytinää on kuultu Suolahdessa myös muualla. Harjusenkadulla on nyt sileänä Äänekosken Asunnot Oy:n omistamat viisi kaksikerroksista luhtitalotyyppistä rakennusta.

Vastaa

  1. N. Akkula

   Miksi? Silloin rakennettiin jopa paremmin kuin 80-90-luvuilla.

   Naapurista purettiin juuri 1980-luvun talo. Tilalle tuli nollaenergiatalo aurinkokeräimineen ja -paneeleineen.

   Kaikki ei ole sutta ja sekundaa tai väärässä paikassa. Sijainti on tärkeä.

   Vastaa