Suomen Nivelyhdistys tuo tietoa ja tukea nivelrikkoisille – nyt myös Äänekoskella


Anna-Liisa Kemi tulee kertomaan nivelrikosta valtuustosaliin.

 

Nivelrikko on miljoonan suomalaisen kurja kaveri, mutta myös apua ja tukea tämän yleisen sairauden kanssa selviytymiseen on tarjolla.

 

Nivelpiirin toiminnan käynnistää kaikille avoin yleisöluento teemalla Nivelrikon itsehoito. Luennoijana toimii Nivelyhdistyksen aluesuunnittelija, itsekin nivelrikkoinen Anna-Liisa Kemi.

Nivelrikko on yleinen vaiva: noin miljoonalla suomalaisella esiintyy sitä, ja väestön ikääntyessä se yleistyy edelleen. Polven tai lonkan nivelrikkoa sairastaa noin 400 000 suomalaista, ja neljännesmiljoonalla nivelrikko haittaa voimakkaasti arkisista toiminnoista selviytymistä. Parantavaa hoitoa nivelrikkoon ei ole vielä löytynyt, vaikka korkeatasoista nivelrikkotutkimusta tehdään niin Suomessa kuin ulkomaillakin. 

Nivelrikon itsehoito kannattaa

Nykyisellään nivelrikon hoito keskittyy käytännössä kivunhallintaan ja toimintakyvystä huolehtimiseen. Aktiivisella itsehoidolla on suuri merkitys sairauden etenemisen hidastamisessa. Tähän potilaat tarvitsevat runsaasti ohjausta ja oikeaa tietoa, johon terveydenhuollon resurssit eivät käytännössä aina riitä. Asiantuntevia vinkkejä itsehoitoon kannattaakin nyt tulla kuulemaan Nivelrikon itsehoito -luennolle.

Vertaistukitoiminnalla sekä ajankohtaisen tiedon jakamisella Suomen Nivelyhdistys pyrkii parantamaan nivelrikkoisten hoitotasa-arvoa ja lisäämään tietoa erilaisista hoitomahdollisuuksista. Samalla ihmisille annetaan elämäntapaohjausta, jonka avulla nivelrikko-oireiden pahenemista voi ennaltaehkäistä.

– Vertainen ymmärtää jo puolesta sanasta, mitä toistuvien tai jatkuvien nivelkipujen kanssa eläminen tarkoittaa. Vertaistukikeskusteluista saa voimaa ja selviytymiskeinoja arjen eri tilanteisiin, toteaa Anna-Liisa Kemi.

Nivelyhdistyksen uutena toimintamuotona ovat juuri alkaneet virtuaalista vertaistukea erityisesti työikäisille nivelrikkoisille tarjoavat Virtu-ryhmät. Virtu-ryhmiin voi osallistua vaikkapa kotoa käsin tietokoneen ja mikrofonin avulla. Ryhmiä ohjaavat Suomen Nivelyhdistyksen aluesuunnittelijat, ja ne toimivat maksuttomina ja kaikille avoimina. Ryhmiin voi tutustua, rekisteröityä ja ilmoittautua osoitteessa www.nivel.fi/virtu.

Tietoa nivelrikosta ja tukea itsehoitoon löytyy myös Suomen Nivelyhdistyksen julkaisemasta nivelrikko-oppaasta ”Kumppanina nivelrikko – Näin tulen toimeen”, jonka voi ladata sähköisenä tai tilata paperiversiona osoitteesta www.nivelopas.fi.

Vertaistukea nivelrikkoisille ja muille nivelistään huolehtiville tarjoava Suomen Nivelyhdistyksen
Äänekosken nivelpiiri aloittaa toimintansa tiistaina 22.1.2018 klo 18.00 alkaen
Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa. Tilaisuus on maksuton.

Vastaa