Suomi 101 vuotta – Itsenäisyys on arvokas asia


Tänään sytytetään Suomelle sinivalkoiset kynttilät. Konginkankaan ekaluokkalaiset askartelivat upea ikkunakynttilät.

Juhlimme tänään 101-vuotiaan Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisen Suomen historia on menestystarina vertaansa vailla, muistuttaa Olli Jämsén. 

 

Sadassa vuodessa Suomi on noussut köyhästä maasta yhdeksi maailman vauraimmista ja hyvinvoivimmista valtioista. Tämän päivän hyvinvointi on rakennettu aiempien sukupolvien kovalla työllä, taistelulla ja sitkeydellä.

Vaikka Suomen väestö on vain 0,07 prosenttia koko maailman väestöstä ja pinta-alamme maailmasta saman verran, on hämmästyttävää kuinka monessa asiassa olemme kansainvälisissä vertailuissa maailman huipulla. Yksi suomalaisten suuri vahvuus on ollut lukemisessa. Tietoa ja sivistystä on meillä pidetty tärkeänä. Lukutaidon kehittymistä ovat tukeneet myös kattava kirjastolaitos, monipuolinen sanomalehdistö ja etenkin alkuaikoina myös evankelis-luterilainen kirkko.

Koulutuksessa Suomi erottuu hyvillä opettajillaan ja tasa-arvollaan. On haluttu varmistaa, että jokaisella varallisuuteen, asuinpaikkaan, syntyperään ja sukupuoleen katsomatta on mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kun halua riittää. Tästä on myös tulevaisuudessa pidettävä kiinni. Maailma kuitenkin muuttuu, ja osaamistarpeet uudistuvat. Kansainvälisesti näyttää, että suomalaiset ovat pysyneet hyvin kehityksessä mukana. Esimerkiksi tänä päivänä yhä tärkeämmät digitaaliset taidot meillä ovat koko Euroopan parhaat. Vain viisi prosenttia suomalaisista ei ole koskaan käyttänyt internetiä, kun osassa EU-maista internet on vielä tuntematon kolmannekselle asukkaista. Osaamisen puolesta suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet pärjätä myös nyt nopeaa tahtia digitalisoituvassa taloudessa. 

Myös luonto ja ympäristö ovat Suomen merkittäviä menestystekijöitä. Suomi on Euroopan metsäisin maa ja meillä on upea ja puhdas luonto. Saamme hengittää maailman puhtainta ilmaa ja juoda raikasta vettä. Jokamiehen oikeuksien ansiosta kaikki suomalaiset saavat liikkua vapaasti metsässä ja nauttia luonnon antimista. Tämä on poikkeuksellista ja ainutlaatuista. Meillä on mahdollisuus vaalia, kunnioittaa ja käyttää metsää kestävästi; niin metsäteollisuuteen, harrastuksiin, metsästykseen, kalastukseen kuin esteettisiin ja voimaannuttaviinkin tarkoituksiin.

Suomalaiset arvostavat itsenäisyyttä, joka on kovien taisteluiden ja uhrauksien tuloksena saatu säilyttää.  Tästä kertoo se, että yli 70 prosenttia suomalaisista katsoo, että jos Suomeen hyökättäisiin, olisi meidän puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Kansainvälisesti luku on yksi maailman korkeampia.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth onkin osuvasti sanonut testamentissaan: ”Suomi on hyvä maa. Se on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.” Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Olli Jämsén

diblomi-insinööri

reservin kapteeni

Vastaa