Suopartio on jo kahdeksankymppinen


Ole valmis on partiolaisten motto. Suolahdessa on oltu valmiina jo 80 vuotta.

Suolahden Suopartio täyttää 18. huhtikuuta 80 vuotta. Onnea sinihuiveille! Mitä tuumaa 30 vuotta lippukuntaa luotsannut Päiviö Turtiainen, tätä kysyimme häneltä. 

 

Suopartio on yksi Keski-Suomen vahimmista partioista. Jyväskylän Reippaat Pojat on perustettu jo 1917 ja viettää siten tänä vuonna satavuotisjuhlaansa yhdessä Suomen kanssa.

Kansanopiston johtaja Otto Vilho Sirkka toimi Suolahden ensimmäisenä lippukunnanjohtajana, kun Vallilan Veikot perustettiin Kirppuvuoren lähteellä 18.4.1937 kello 20 ja Yksinäisten susien heimo oli sen ensimmäinen vartio. Keski-Suomen piirin toimisto sijaitsi aikoinaan hetken Suolahdessa.

Suolahdessa 50 vuotta sitten partiotoimintansa aloittanut, myöhemmin Suopartion johtajana 30 vuotta toiminut Päiviö ”Reni” Turtianen on hyvillään partioaatteen hengestä. Hän kertoo lippukunnan perustamisesta hieman lisää:

– Otto Vilho sekä Ilpo Sirkka olivat olleet jo vuonna 1933 Unkarin jamboreella. Innostus partiotoiminnasta jäi itämään, niinpä partiopoika -järjestöstä kutsuttiin puhuja Keski-Suomen Opistolle. Hän esitelmöi partiotoiminnasta ja ensimmäiset jäsenet olivatkin opiston opiskelijoita. Toiminta levisi kuusiaidan takaa kauppalaan, ja pian mukaan tuli myös Tuomo Lunki ja Pentti Heinänen, Turtiainen muistelee.

Tällä hetkellä partiolaisia on viitisenkymmentä ja lippukunnanjohtajana toimii Heini Tarvainen. Turtiaisen ja Ansa Laukkasen (nyk. Haapalainen) luotsaamat Suopartio ja Suopursut olivat voimissaan. Turtiainen tuli lippukunnanjohtajaksi vuonna 1968 ja toimi kesti aina vuoteen 1998. Parhaimmillaan jäseniä oli reilut kaksisataa.

– Kansainvälisyys tuli voimakkaasti mukaan vuonna 1973, jolloin aloitimme Suolahden ystävyyskaupungin Tanskan Sorøn kanssa vierailut. Seuraavana vuonna saimme tanskalaisia vieraita Myllyharjuun eli Myllärille. Myös Ruotsin Skaran sekä Norjan Eidsvollin kanssa teimme leirivaihtoa aina 1990 luvun alkuun saakka. Olimme joka toinen vuosi jossain pohjoismaisessa ystävyyskaupungissa, ja joka toinen vuosi saimme kovasti odotettuja vieraita Myllärille.

Myllyharjua Turtianen pitää tärkeänä saavutuksena. Pienen partion leiripaikka on saanut ympärilleen maata 4,4 hehtaaria. Monta on muistoa, ja monta henkilöä tai tahoa, jotka Turtiainen haluaa nostaa esiin.

– Ilman Heikki ”Heksa” Hirvosen työpanosta olisi moni asia jäänyt tekemättä tai saamatta. Myös Ansa Laukkanen ja Matti Linnala ovat tehneet pitkän rupeaman partiotoiminnan eteen. Suolahden Martat ovat olleet aikoinaan suurena apuna, kun partiomajaa alettiin rakentaa Vesitorninmäelle. Maja valmistui vuonna 1952 ja toimii yhä partiolaisten tukikohtana.

Partiosta on saanut elinikäisiä ystäviä sekä hyviä ja tarpeellisia taitoja elämään sekä luonnossa liikkumiseen.

– Glåbbarit on minulle kuin kruununjalokivi, arvostan yli kaiken sitä, että nämä nyt yli viisikymppiset Suopursut kokoontuvat yhä säännöllisesti. Sydäntä lämmittää, kun huomaan Facebookissa heidän tavanneen, terveisiä Glåbbareille, lähettää Turtiainen.

Suolahdesta on tullut peräti kolme partiopiirien johtajaa: Turtiasen lisäksi arvoa on saanut kantaa Väinö Mattila sekä Tuula Junkkari. Suopartiossa partiotoimintansa aloittanut Asko Laukkanen sai vuonna 2014 saanut Suomen Partiolaisten korkean arvomerkin, Hopeasuden nro 127.

Onnea 80-vuotiaalle Suopartiolle!

Suopartiossa ollaan aina valmiina

Ja tässä tarinaa Glåbbareista sivulla 29:

 

 

Vastaa