Superviikonloppu vol. 2


Superviikko vol 2. tuo taas eloa pitkin kylää.

Äänekosken superviikkotarjonta jatkuu: Suolahdessa koetaan huikea ysärijysäys ja Sumiaisissa sheikataan rock-hysteriaa lietsoneen The Renegadesin tahtiin. Luvassa myös paljon muuta, jopa mystiikkaa ja hyvälle tuoksuva tehdas.

 

 

 

Cadillac ja Dirlandaa kajahtaa

Sumiaisten Rautalankafestivaali esittelee kaksi tärkeää rengasta Suomi-rockin historian ketjussa. Nämä olennaiset ketjun osaset ovat rautalankabuumin räjäyttänyt, keskeinen suomalainen rautalankayhtye The Sounds sekä ensimmäisen ehdan rock-hysterian maassamme aiheuttaneen rock and roll -bändin, englantilaisen The Renegades-yhtyeen tribuuttikokoonpano, johon liittyy Milanosta paikalle lentävä alkuperäisjäsen Graham Johnson.

Renegades Revisited -kokoonpanon perustan muodostaa hämeenlinnalainen Pekka Tiilikainen & Beatmakers, jonka julkaisemat Renegades-tulkinnat on huomattu ulkomaillakin. Lavalle astuu myös rockin ja maailmanmusiikin syvissä vesissä uiva kitaristivelho Hasse Walli.

Bändin ainoa elossa oleva alkuperäisjäsen, levybisneksessä Italiassa pitkän uran tehnyt Graham Johnson odottelee Sumiaisten keikkaa malttamattomana.

– On suurenmoista ja hauskaa tulla keikalle ja nähdä ne kaikki kesäiset suomalaiset maisemat – niin ja mukavat ihmiset, pohtii kotoaan Milanosta tavoitettu Graham Johnson.

– Vuodet Suomessa olivat hienoja. Me taisimme tehdä jonkinlaisen vallankumouksen tangoja soittavaan maahanne. Vedimme rokkia vähän rosoisemmalla moodilla. Toimme siihen musaan vähän samanlaista rouheutta kuin punk-musiikki kymmenen vuotta myöhemmin.

Illan aikana esiintyvät myös kolmekymmenvuotiskeikallaan Pekka Tiilikainen & Beatmakers sekä The Sounds mukanaan säveltäjä, muusikko ja musiikkipedagogi Esa Helasvuo. ”Kuju” Hyttinen esiintyy jyväskyläläistaustaisen The Steeples-yhtyeen kanssa. Monelle uusi tuttavuus lienee roots-konkareiden muheva trio The Yardberries, jossa Renegades forever -tunnelmissa etenevän illan kasaa nippuun juontajana toimiva Holle Holopainen.

 

 

Rautionmäellä ei haise lanttupierulta

Rautionmäellä osataan tehdä asioita kieli poskessa. Rautionmäen kyläyhdistys järjestää 14.-15.7. tapahtuman, jossa on näytteillä vanhoja vehkeitä ja muita kikottimia. Yleisö pääsee nauttimaan erilaisista työnäytöksistä ja kokeilemaan muun muassa hyvin omituista, Rautionmäen oman kylähullun, Timo Bomanin rakentamaa tandempyörää.

–  Ajokokemus on kuulemma mieleenjäävä ja pelottava. Kisataan myös lammen ylihiihdon MM-mittelöt sekä lauantaina kello 12 pojille polkutraktori- ja tytöille keppihevoskisa. Palkinnot ovat Köyhyydenkylän tyyliin mitä parhaimmat, eli puiset mitalit, Timo Boman kertoo.

Köyhyyden kylän Biotuotetehas viritetään taas täyteen tuotantoon viikonlopun ajaksi, ellei kulovaroitus tule päälle. Tehdas sylkee tervaa, mutta sivuvirtana paljon muutakin: grillihiiliä ja pontikkaa, ja ties vaikka vielä tärpättiäkin lorotellaan.

– Se on semmonen tehas, että sepä ei haisekaan lanttupierulta, Boman lupaa.

 

 

Suolahdessa ysärijysäys sekä Route 69 Meeting

Suolahdessa koetaan huikea ysärijysäys, kun Viljoksen festivaalialueelle saapuu ysärimusiikin maailmantähdet. Perinteeksi muodostunut Route 69 Meeting aloittaa 13. päivän ja perjantain amerikanrautojen pörinällä. Tapahtuma alkaa kello 15 ja silloin yleisö pääsee potkimaan pitkäkoristen autojen renkaita. Meetingin järjestelyissä on mukana myös Suolahden seudun harrastaja-ajoneuvokerho.

– Iltapäivä on koko perheen tapahtuma, ja lippujen myynti alueelle alkaa kello 17.30. Laajennamme aluetta myös satamaan, Majakan suuntaan, jonne voi tuoda näytteille tuning- ja museoautoja. Pelle Miljoona aloittaa kello 18 ja ÄRMYn bändit Alabama Raiders ja Wicked Flame ja Not So Perfect Strangers jatkavat, kunnes illan päättää Peer Günt, Viljoksen Matti Leppänen sanoo.

Lauantaina koetaan tajunnan räjäyttävä show. Kuusysäriksi ristityn tapahtuman, eurodancemusiikkia soittavien bändien, kattaus on kova. Leppäsen mukaan jopa niin kova, että liput saattavat loppua kesken.

Paikalle saapuu kovat kotimaiset Chorale ja Mighty 44 sekä ruotsalainen Solid Base ja saksalainen E-Rotic. Melkoisesta meiningistä vastaa myös  Dj ICE K. Leppänen kertoo lauantai-illan ennakkolipunmyynnin sujuneen vilkkaasti.

– Alueelle mahtuu 3500 henkilöä. Varmistaaksesi festarialueelle pääsyn, suosittelen ostamaan lipun jo ennakkoon, Leppänen sanoo.

 

Mystiikkamessujen vetonaulana honkasoitin

Sumiainen täyttää superviikonloppuna 150 vuotta ja Sumiaisten mystiikkamessuille odotetaan valtavan suurta väkimäärää. Tapahtuman puuhamies, valtakunnan ensimmäinen kylähullu Helmer Pesonen kertoo tapahtuman tulevan olemaan sellainen, jota ei kenenkään parane jättää väliin.

– Sinne tehhään honkasoitin, jollaista ei ole missään muualla maailmassa. Se tulee varmasti kiinnostamaan yleisöä ja mediaa. Honkasoitin on sellainen peli, jota lyödään puunuijilla. Se poistaa ressiä ja yksinäisyyttä, Pesonen lupaa.

Messuilla tullaan esittelemään terveyttä ja hyvinvointia. Myyjien lisäksi messuilla on monenlaista työpajaa, elävää musiikkia, sauna kuumana ja haitarimusiikkitanssit.

– Tapahtumassa mitataan myös kehon bioenergiakenttää, Pesonen vinkkaa.

 

 

 

Suolahdessa Route 69 Meeting pe 13.7. Kuusysäri jyrähtää käyntiin la 14.7.

Rautalankafestivaali SHAKE*18 järjestetään lauantaina 14.7. Sumiaisissa. Tapahtumasta vastaa Lions Club Sumiainen talkoojoukkojen avustamana.

Rautionmäen Köyhyydenkylän Wanhanajan päivät 14.-15.7.

Sumiaisten mystiikkamessut su 15.7.

Vastaa