Suviseurat ei ole salaseura


Suviseurojen visuaalista ilmettä on ollut suunnittelemassa alan ammattilaisista koostuva suunnitteluryhmä, johon kuuluivat Pekka Laitinen, Raija Lievonen, Marja Moilanen ja Hanna Vehkalampi. Suunnittelussa huomioitiin tunnuslauseen lisäksi seura-alueen sijainti. Visuaalisen ilmeen haluttiin myös olevan ajankohtainen ja idea viherseinästä sai kannatusta heti alkuvaiheessa. (Kuva: Suviseurat 2018)

Suomen suurinta hengellistä kesätapahtumaa vietetään ensi kesänä Äänekoskella. Liimattalassa vietettäviin vanhoillislestadiolaisten Suviseuroihin odotetaan 70 000 kävijää. ÄKS seuraa Suviseurojen valmistumista.

 

Äänekosken Suviseuraorganisaatio sai kiitosta viime kesänä Porissa vietettyjen Suviseurojen purkutöistä. Sateisesta säästä huolimatta purkutyöt, pakkaaminen ja kuljetukset etenivät aikataulussa. Kymmenet kontit siirtyivät Kirjurinluodolta Liimattalan pelloille sujuvasti.

– Porista tuodut tavarat varastoitiin asianmukaisesti kirjattuna sekä pellolle että sisätiloihin, viestintäosaston puheenjohtaja, kolmen kauden kansanedustaja Johannes Leppänen kertoo.

Tilaisuutta varten peltoalaa on vuokrattuna 230 hehtaaria. Liimattalassa on pidetty jo useat talkoot. Ennen varsinaisia talkoita oli kentälle menevää tiestöä vahvistettu.

– On katettu avo-ojaa, tehty siltarumpuja sekä kasattu vesiverkostoputkia ja suoritettu erilaisia raivaustöitä. Nyt on käynnissä sähköpylväiden pystytys. Tähän asti olemme pysyneet aikataulussa, Leppänen kertoo tämän hetken tilanteesta.

PORIN Suviseuroille kokoontui noin 70 000 vierasta, saman verran odotetaan Äänekoskelle tulijoita. Nyt on menossa suunnitteluvaihe, vaikka toki on paljon konkreettistakin jo saatu aikaan.

– Toimikunnat ovat järjestäytyneet ja ydinrunko on kunnossa. Aktiivisesti toimiva ydinryhmä on noin 80 hengen kokoinen, mutta mukana jo satoja talkoolaisia, Leppänen sanoo.

Yleistilanne näkyy jo kentällä. Ennen maan jäätymistä on paljon tehtävää. Varsinainen hyörinä alkaa ensi keväänä kun aurinko on korkeammalla ja hanget ovat sulaneet.

– Silloin alkaa todellinen rakennusvaihe, joka kestää muutaman viikon, Leppänen laskee.

Koska organisaatio koostuu suuresta joukosta ihmisiä täytyy asiat suunnitella hyvin tarkasti.

– Meidän ei tarvitse kuitenkaan keksiä mitään uutta, sillä Suviseuroja on järjestetty jo kauan ja monta kertaa. Mukana työssä on paljon kokeneita henkilöitä sekä innokkaita ensikertalaisia. Tällaisen prosessin yhteydessä huomaa, kuinka valtavasti ihmisillä on osaamista. Se on aivan käsittämätön määrä, Leppänen sanoo.

ÄÄNEKOSKEN Suviseuroilla on kolme toimikuntaa: yksi vastaa ohjelma sisällöstä, toinen sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä ja kolmantena opastaetoimikunta, joka huolehtii siitä, että seuraväki ja vieraat osaavat mennä sujuvasti oikeisiin paikkoihin massiivisen kokoisella alueella.

– Opastetoimikunnan tehtävänä on myös graafisen ilmeen suunnittelu. Minut veti hiljaiseksi se, kuinka tämä viiden hengen ryhmä ryhtyi suunnittelutyöhön. On upeaa nähdä läheltä, kuinka ihmiset antavat oman panoksensa omalla osaamisillaan, ilman mainetta, kunniaa tai rahallista korvausta. He tekivät työtään silkasta luovuuden ilosta, ja se oli käsittämättömän upeaa katsottavaa, Leppänen sanoo.

Jättimäinen, kuusi ja puolimetrinen seuraportti pystytetään paikoilleen Nelostien ja Savilantien väliin juuri seurojen kynnyksellä. Päätoimikunta on  hyväksynyt juhlaportin suunnitelmat sekä seuramerkin ja logon.

Äänekosken Suviseurojen tunnuslause on ”Sinun syntisi annetaan anteeksi” . Tämä lukee viherseinällä koristetussa noin viisi metriä korkeassa portissa.

– Suviseuroille rakennetaan aina uniikki portti. Seuratunnus on valittu jo viime keväänä, Leppänen kertoo.

KUN ON kyse isosta organisaatiosta, täytyy tietää tarkalleen kuka tekee ja mitä. Leppänen kertoo, kuinka esimerkiksi viestinnän linjaukset ovat hyvin tarkkaan harkittuja: kuka lähtee viestimään ja mitä ja missä vaiheessa.

– Tai mitä muiden toimikuntien täytyy tietää. Sisäisen viestinnän määrä ei saa olla liian ohutta, kuten ei viestintä yleensäkään. Viestinnän maailma on muuttunut nopeasti: mukaan on tullut uusia kanavia ja somemaailma. Suviseurat näkyy myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Viestiä pitää saada perille, sehän on myös Suviseurojen yksi tärkein tarkoitus. Emme me siellä halua omissa mehuissamme kiehua.

Leppänen kertoo, kuinka seuratunnuksen sisältö ja sanoma rakentavat koko Suviseurojen olemuksen ja sydämen.

– Koko kokoontumisen ydin on kerrottu siinä.

SUVISEURAT ON avoin tilaisuus. Porin Suviseuroihin kävi tutustumassa arviolta 13 000 ei-vanhoillislestadiolaista. Portilla ei kysytä liikkeen jäsenyyden perään.

– Me sanomme sydämellisesti tervetuloa ja tarkoitamme sitä.  Älä tule kurkkaamaan ja lähtemään nopeasti pois, vaan tule, katso ja tarkkaile. Toivomme, että saamme luotua Äänekoskelle hyvät olosuhteet tulla tutustumaan toimintaan. Emme pidä salaseuroja, vaan tilaisuudet ovat avoimia. Emme ole aina tajunneet sitä tällä tavalla, tunnistan sen myös itsessäni. Emme halua käpertyä itseemme, vaan toivomme, että saamme väkeä liikkeelle myös vanhoillislestadiolaisten ulkopuoleltakin.

Leppänen kertoo, että kaikki työ tähtää siihen, että paikalla on helppo olla.

– Ja että Liimattalaan on helppo tulla. Suviseurat on yhteisöllisyyden tapahtuma. Nykyaikana individualismi on kasvanut ja Suviseuroilla näkyy, kuinka ihmiset nauttivat yhteisöllisyydestä, ja sen kyllä myös satunnainen kävijä huomaa ja tuntee kentällä liikkuessaan. Toisen huomioiminen ja huomaaminen ei ole vaarallista koskaan.

Suviseurat järjestetään Äänekoskella juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Vastaa