ÄKS

Taas se on mielessä: kuinka joulu kierrätetään? Muista nämä ohjeet

23.12.2018 16:27

 

Jouluna kannetaan sisälle tavallista enemmän elintarvikkeita, koristeita, kukkia, kynttilöitä ja lahjoja. Joulun jälkeen kannetaan ulos myös tavallista enemmän jätteitä, ja moni pähkäilee, kuinka kierrättää joulu oikein.

 

Harva toimitusjohtaja kulkee kylillä jätekassin kanssa. Toimitukseemme tupsahtaneen Sammakkokankaan toimitusjohtajan Outi Ruuskan kassista löytyy tavanomaisia joulun jätteitä: kynttilänpätkiä, tyhjäksi kaavittu porkkanalaatikkovuoka, konvehtipakkaus, lahjapaperia, -narua ja -kassi, valettu tina, loppuun poltettu ulkotuli ja tuikun kuoret, sekä rikkinäinen kynttelikkö. Kuulostaa hyvin tutuilta jätteiltä – mutta tiedätkö kuinka ne hävitetään?

JOULUN AIKAAN kartonkikeräyspisteet täyttyvät nopeasti. Ruuska vinkkaa, että esimerkiksi muropaketin sisään mahtuu valtavan suuri määrä lytättyjä elintarvikkeiden ympäryspahveja.

– Monessa taloudessa lehdet kerätään kaupasta ostettuun ruskeaan paperikassiin. Kassia ei saisi laittaa paperinkeräykseen, mutta pahvinkeräykseen se joutaa. Lehdet menevät paperinkeräykseen.

Ja se tärkein: joulupaperit eivät kelpaa paperinkeräykseen.

– Ne pistetään nauhoineen päivineen sekajätteen joukkoon. Joulupaperit kannattaakin kierrättää käyttämällä ne useampaan kertaan, Ruuska vinkkaa.

MUOVIN LAJITTELU on aiheuttanut suurta kiinnostusta, mutta mikä on kierrätykseen kelpaavaa muovia? Väärät muovituotteet heikentävät kierrätyksen laatua eli prosessia. Jos epäröi, mikä on kierrätykseen kelpaavaa ja mikä ei, kannattaa roska heittää sekajätteen joukkoon.

– Kaikki sekajätteestä menee polttoon eli energiajakeeksi. Ei ole iso synti laittaa kierrätykseen kelpaavia muovipakkauksia sekajätteeseen, koska sekajäte hyödynnetään energiana. Muovipakkauksista osa päätyy materiaalikierrätykseen ja osa energiaksi, Ruuska toteaa.

JOULUNA SYTYTETÄÄN kynttelikköjä ja pihavaloja. Ruuska sanoo, että rikkouduttuaan nämä kauniisti tuikkineet valot päätyvät useimmiten ja jostain syystä metallinkeräykseen tai sekajätteen joukkoon, vaikka oikea paikka on SER-kierrätys. Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta www.kierratys.info.

– Jos laitat kynttelikön tai muun sähkö- tai patterilaitteen metallikeräykseen, se on ehdottomasti väärin. Metallinkeräykseen kelpaavat säilykepurkit ja -kannet, foliovuoat, tuikun kuoret ja ulkotulien metalliosat.

Joulun aikaan syntyy myös vaarallista jätettä uuden vuoden tinojen muodossa. Söpö pieni hevosenkenkä on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi, eikä sitä saa missään tapauksessa laittaa sekajätteen joukkoon. Tinoissa on haitallista lyijyä jopa 90 prosenttia.

– Tinaa voi kierrättää sulattamalla sen aina uudelleen ja uudelleen, eikä joka vuosi kannata ostaa uutta. Sekajätteen joukkoon laitettuna tina päätyy polttolaitokseen, jolloin tina nostaa savukaasun raskasmetallipistoisuuksia ja aiheuttaa haasteita savukaasujen puhdistukseen, Ruuska muistuttaa.

Lue lisää kierrätysohjeista Sammakkokankaan sivuilta.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy