Tangoa tunteella, taidolla ja perinteitä kunnioittaen –  Tyylinmukainen tulkinta ratkaisee.


– TangoMaestro voittajat 2017 – Eija Kettunen, Eero-Veikko Häkkilä (Kuva: Maarit Huusko)

TangoMaestro-tangolaulukilpailun korkeatasoinen finaali järjestetään Kartano Kievarissa Äänekoskella lauantaina 25.elokuuta.

 

Kolmatta kertaa järjestettävän TangoMaestro-tangolaulukilpailun alkukilpailukiertueelle eri puolilla Suomea osallistui menneen kevään mittaan peräti 290 laulajaa, joiden ikähaarukka oli 30-65. Finaalissa nähdään muun muassa äänekoskelainen Jari Haapamäki. Finaalin orkesterina toimii kuudesta kokeneesta ammattimuusikosta koostuva akustinen TangoMaestro Orchestra Matti Makkosen johdolla. Finaalikonsertin juontaa Yleisradion Radio Suomesta tuttu toimittaja Tarja Närhi. Tangon laatuun pohjautuva kilpailu perustuu perinteiseen tangomusiikkiin.

TangoMaestro-tangolaulukilpailu on otettu erittäin hyvin vastaan kilpailijoiden keskuudessa. Ammattilaiset ja pitkään laulua harrastaneet laulajat ovat löytäneen kisan ympäri Suomen. Kilpailun finaali on vaativa ja laulajat joutuvat tosissaan tekemään töitä. Kisatapahtumaa kehitetään vuosi vuodelta – ensi vuonna rinnalle tulee tangotanssi. Koko TangoMaestro-toiminnan lähtökohtana on tyylinmukainen laulaminen ja se, että laulamiseen löydettäisiin takaisin ajatus. Laulajat ovat odottaneet tällaista kisaa, jossa vain laulu merkitsee – ei siis muut ulkomusiikilliset asiat tai esim. laulajan ikä!

TangoMaestro-tangolaulukilpailun taiteellinen johtaja laulunopettaja-muusikko Matti Taskinen kertoo, että kyseessä on erittäin tasokas kilpailu. TangoMaestro-tangolaulukilpailuun on valittu vaativia, harvinaisempiakin tangoja. Ääni ja tyylinmukainen tulkinta ratkaisevat, muut seikat ovat sivuasia.

– TangoMaestrossa mennään musiikki edellä. Kilpailukappaleet valitsemme siten, että kuulemme aidosti laulajien taidot. Tyylinmukainen tulkinta on kaiken pohjana, tangossa siis rytmiikan käyttö ja fraseeraus. Rytmi on tunnetta, ja tunne on rytmiä. Kumpikaan näistä ei saa puuttua tangoa laulettaessa, Taskinen kuvailee.

Taskisella ei ole mitään sitä vastaan, että tangomusiikkiakin uudistetaan.

-Pitää kuitenkin taitaa perinne ennen kuin voi uudistaa. TangoMaestron tavoite on vaalia perinteitä, ja samalla viedä niitä eteenpäin, Taskinen pohtii.

Vaikka kyseessä on ohjelmallisesti vaativa kilpailu, jossa laulaja saa tosissaan tehdä töitä, halutaan kilpailijoita kunnioittaa luomalla jokaiselle mahdollisimman hyvät lähtökohdat päästä parhaaseen tulokseen. TangoMaestro-tiimi tukee ja harjoittaa finalisteja ohjaamalla laulajia parhaaseen äänenkäyttöön ja tyylinmukaiseen tulkintaan. Kaikille halukkaille on tarjolla opetusta läpi vuoden tangolaulukursseilla, joita järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

-Lavalla voi olla turvallisin mielin. Ei tarvitse jännittää mitään, Taskinen toteaa.

Finaalin tuomaristossa on tänä vuonna Taskisen lisäksi mm. vahvan musiikkitaustan omaava, MTV:ltä tuttu toimittaja-juontaja Peter Nyman. TangoMaestro-tuomaristossa ovat lisäksi vaikuttaneet mm. Eija Ahvo, Eino Grön ja Kirsi Rissanen. Kilpailun taustavaikuttajana on mukana myös Toivo Kärjen poika – Kalervo Kärki.

TangoMaestro-kilpailun järjestää TangoSawo ry, jonka puheenjohtajana toimii sellotaiteilija ja kapellimestari Matti Makkonen. TangoMaestro-tangolaulukilpailun lisäksi TangoSawo ry järjestää vuosittain eri puolille Suomea ulottuvia konserttikiertueita, joissa solisteina esiintyvät edellisten vuosien TangoMaestro-menestyjät. Marraskuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen TangoMaestro-äänite, jossa pääosin harvemmin kuultuja suomalaisia tangoja tulkitsevat kahden viime vuoden TangoMaestro-voittajat TangoMaestro Orchestran kanssa.

– TangoMaestro tuomaristoa 2017 – Sirja Suonpää, Matti Taskinen, Eija Ahvo, Peter Nyman. (Kuva: Maarit Huusko)

TangoMaestro tuomaristoa 2016 – Jyri Lipponen, Kirsi Rissanen, Eino Grön, Matti Taskinen
(Kuva: Maarit Huusko)

 

Vastaa