ÄKS

Tehasta Pukkaa: Palkkojen selvittäminen ja suomalaisten käytäntöjen selittäminen työllistävät pääluottamusmiestä

20.01.2017 15:08
Jättityömaan pääluottamusmies Ari Harlamow puhuu suomen lisäksi sujuvaa englantia ja saksaa. Kuva: Metsä Group
Ari Harlamow edustaa parhaimpina päivinä yli 3 000 biotuotetehtaan pystyttäjää.

 

 

Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaa pyörii nyt vilkkaimmillaan ja pysähtymättä vuorokauden ympäri. Pääluottamusmiehenä toimivan Ari Harlamowin arki on sen mukaista.

– Odottamattomia tilanteita ja käänteitä tulee päivittäin. On mahdotonta kuvailla perusarkeani, Harlamow sanoo.

Taskussa on kaksi kännykkää, jotka pirisevät tiuhaan tahtiin – melko usein myös työpäivän ulkopuolella. Hetki sitten Harlamow sai puhelun, että häntä tarvitaankin vielä illaksi takaisin Äänekoskella erään urakoitsijan asioissa.

Jyväskylässä perheensä kanssa asuva Harlamow on viimeisen puolentoista vuoden aikana oppinut biotuotetehdastyömaan hektiseen työskentelykulttuuriin.

– Tämä on ensimmäinen näin suuri rakennusprojekti, jossa toimin päätoimisena luottamusmiehenä. Mutta yhtä lailla vastuu tuntuu biotuotetehtaalla kuin 200 työntekijän kerrostalotyömaallakin, samanlaisia ihmisiä kummastakin löytyy.

Pääluottamusmies on yksi työntekijöitä edustavista vastapelureista rakennuttajan rinnalla. Harlamow vaalii työrauhaa, vahtii palkkatasoa ja selvittää verotusta sekä keskustelee tarvittaessa tilaajan eli Metsä Groupin kanssa työmaan käytännöistä.

 

ENITEN Harlamowia työllistävät erityisesti kansainvälisten työnantajien maksamat palkat sekä työlainsäädäntöön ja eri alojen työehtosopimusten noudattamiseen liittyvät kysymykset. Suomen ulkopuolelta tulevien yritysten tietotaso vaihtelee laidasta laitaan.

– Jos kaikki yritykset lukisivat työehtosopimusten viimeisenkin sivun, niin he takuulla tietäisivät, kuinka toimia, Harlamow huomauttaa kritisoivasti.

Osaurakointina toteutettavan biotuotetehdasprojektin työmaalla ulkomaalaisia yrityksiä on ollut yhteensä noin kahdeksan prosenttia koko projektin aikana. Kaikkiaan työmaalla on työskennellyt yli 8 600 eri henkilöä koko projektin aikana. Heistä ulkomaalailta tulleita on ollut 32 prosenttia.

Harlamow laskee ja arvioi, että vain reilu kolmasosa, ehkä 35–40 prosenttia, työmaan tämän hetkisistä työntekijöistä on järjestäytynyt oman alansa ammattiliittoon. Samat oikeudet kuuluvat kuitenkin jokaiselle, ja tätä pääluottamusmies toistelee yritykseltä toiselle.

– Arkeni on pitkälti opettamista ja suomalaisten säädösten sekä käytäntöjen perustelua. Tässä alkaa pian tuntea itsensä papukaijaksi, Harlamow nauraa.

Suurella työmaalla pääluottamusmies on toisinaan tekemisissä myös verottajan ja poliisin kanssa.

– Mutta turha asioita on kärjistää liiaksi. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus toimii hyvin.

Erityistä kiitosta biotuotetehdasprojekti saa Harlamowilta turvallisuusasioihin ja ennakointiin panostamisesta.

 

BIOTUOTETEHTAAN rakennustyömaan kiireisin vaihe jatkuu kevätkuukausiin asti. Helmikuussa käynnistyy tehtaan testaus- ja koekäyttövaihe.

Harlamow aloitti työnsä elokuussa 2015. Hänen näkökulmastaan eri työvaiheiden painotukset eivät merkittävästi erotu toisistaan. Työntekijöiden edunvalvonta ja heidän tarpeensa pysyvät samankaltaisina ammattialasta toiseen.

– Tietysti minun on osattava 10–15 eri työehtosopimuksen sisällöt ja pidettävä yhtenäinen linja toiminnassa läpi koko projektin. Mutta onneksi voin aina opiskella lisää ja tiedän jo tarkasti, mistä kysyä neuvoa tarvittaessa.

Pääluottamusmiehen tehtävään Harlamow valittiin Rakennusliiton Keski-Suomen aluejärjestöstä Rakennusliiton, Metalliliiton ja Sähköliiton yhteissopimuksella. Palkan hänelle maksaa työmaalla yhtenä urakoitsijana toimiva Graniittirakennus Kallio.

 

ALUNPERIN pääluottamusmiehen piti vaihtua toisen ammattiliiton edustajaan samaan aikaan, kun työmaalla siirrytään rakentamisesta asennusvaiheeseen. Näin ei kuitenkaan toimittu, sillä Harlamowilla oli tehtävä selkeästi hallussa.

– Vaihtajan ensimmäiset kuukaudet olisivat kuluneet sen sisäistämisen, missä työmaalla ylipäätään ollaan menossa ja kuinka urakoitsijat linkittyvät toisiinsa. Koska mukana on ollut kaikkiaan yli tuhat eri yritystä ja vuorokauden aikana työmaalla toimii noin 650 eri urakoitsijaa, on luottamusmiehen tiedettävä tarkasti, ketkä tekevät mitäkin ja kehen milloinkin ottaa yhteyttä, hän sanoo.

Harlamow kuvailee tietotaidon keräämisen olevan kuin ”tieinfran rakentamista päähänsä”. Urakka on valtava ja oppimisprosessi edelleen käynnissä.

– En ennakkoon valmistautunut tähän mitenkään erityisesti vaan luotin vankasti aiempaan kokemukseen. Ei tämä lopulta ole työtä kummempaa, Ari Harlamow vakuuttaa.

Taustalla hänellä on reilun 12 vuoden kokemus luottamusmiehen tehtävistä. Reilun vuosikymmenen aikana Harlamow on oppinut, kuinka tehtävästä selviää kaikkien osapuolten kannalta parhaiten.

– Luottamusmiehen on hyvä olla tasapaksu, rauhalliseksi oppinut persoona. Kaikki asiat on osattava keskustella provosoitumatta ja provosoimatta. Lisäksi tietysti kontaktiverkoston on oltava laaja, hän tiivistää ennen kuin lähtee lumituiskuun ajamaan takaisin kohti biotuotetehtaan työmaata.

TAIJA KOLEHMAINEN

Ari Harlamow

– 49-vuotias, asuu Jyväskylässä

– perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi lasta ja kaksi koiraa

– valmistui muurariksi Viitaniemen ammattikoulutusta vuonna 1986, toiminut pääluottamusmiehenä 12 vuotta rakennusprojekteissa Jyväskylän alueella

– Rakennusliitto ry:n hallituksen yleisvaramies

– harrastaa luonnossa liikkumista, erityisesti vetouistelua ja marjastusta

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy