Tehasta Pukkaa: Vain perävalot vilkkuvat, kun reissutyöläiset poistuvat kaupungista


Palomäen kentälle majoittautui parhaimmillaan yli 400 tehtaan pystyttäjää. Kuva seurakunnan reissutyöläisille järjestämältä syystapahtumalta. Kuva: Erkki Tourunen

Kontteja puretaan ja välitysfirmojen nimikyltit poistetaan kerrostalojen rappukäytävistä. Äänekoski tyhjentyy matkatyömiehistä.

 

Biotuotetehdastyömaalla häämöttää loppusuora, mikä näkyy myös tyhjentyvänä kaupunkina. Majoitustiloja Metsä Groupin tehdasta pystyttäneille yrityksille tarjonneet tahot kertovat, että muuttoliike on nyt suurta.

Parhaimmillaan yhtä aikaa yli tuhat matkatyöläistä majoittanut Forenom valmistautuu kuskaamaan rekkalasteittain huonekaluja seuraavien rakennusprojektikohteiden läheisyyteen.

– Suomen mittapuulla biotuotetehdas on ollut suurimpia työmaita viime vuosina. Äänekoskelta vapautuvat sängyt viedään ripotellen ympäri maata, siinä onkin melkoinen tekeminen, Forenomin projektimajoituspalveluista vastaava Juho Hyry toteaa.

Yritys vuokrasi biotuotetehtaan urakoitsijoille yksityisten asuntoja ja kiinteistöjä sekä Kotakennääntien entisen postitalon majoitukseen kunnostettuja tiloja. Lisäksi Forenom pystytti Suolahteen noin 150-paikkaisen moduulihotellin.

– Vuokrattavien asuntojen määrä on tippunut puoleen siitä, mitä se korkeimmillaan oli. Postitalokin on tyhjentymässä ja moduulihotellia siirretään jo seuraavalle työmaalle.

Konttikylän purkaminen alkoi toukokuussa, kun kahdeksasta talosta kaksi siirrettiin seuraavaan kaupunkiin.

KIIREISIMPINÄ kuukausina biotuotetehdasprojektin työmaavahvuus kävi jopa yli 3 000 henkilössä. Tällä hetkellä työmaa-alueella työskentelee noin 2 000 henkilöä ja määrä laskee keskimäärin sadalla viikossa.

Viime syksyn työntekijäryntäyksestä selviämiseksi Metsä Fibre vuokrasi Äänekosken kaupungilta Palomäen kentän tontin, jonne pystytettiin kuuden talon moduulikylä. Kiireisimpänä aikana alueella majoittautui keskimäärin noin 240 työntekijää.

Alkuvuodesta 2016 rakentunut alue on nyt hiljentynyt. Taloista kaksi purettiin toukokuun aikana ja loputkin todennäköisesti kesän aikana.

– Tällä hetkellä käytössä on noin 160 paikkaa, Rental Store Finlandin toimitusjohtaja Harri Kuusiluoma kertoo.

Rental Store Finland toimi majoituskylän rakennuttajana ja vastaa väliaikaismajoituksen käytännönjärjestelyistä.

Suuren tarpeen täyttämiseksi Äänekoskella muun muassa valjastettiin entisiä virasto- ja toimistorakennuksia majoitustiloiksi. Lisäksi kaupungin kehitysyhtiö keräsi majoitusrekisterin, johon yritykset ja yksityiset pystyivät ilmoittamaan vuokrattavia asumuksiaan.

Äänekosken Kiinteistönhoito sisusti kaupungin tyhjillään olevia asuntoja matkatyöläisten majoitustiloiksi. Hankinnat pyrittiin tekemään mahdollisimman paikallisesti. Kuva: Max Steffansson

YKSITYISTEN majoituspalveluyritysten ja asunnon omistajien lisäksi myös Äänekosken kaupunki tarjoaa petipaikkoja biotuotetehdasprojektin matkatyöläisille.

Ääneseudun Asuntojen toimitusjohtaja Pekka Kareaho kertoo, että tehtaan rakentamisen vaikutus on näkynyt myös kuntalaisten kasvavana muuttovirtana.

– Olemme saaneet tavallista huomattavasti enemmän hakemuksia myös äänekoskelaisilta. Kova kysyntä väliaikaismajoitukselle on nostanut vuokratason sen verran korkealle yksityisellä puolella, että ihmiset hakevat vuokra-asuntoja kaupungilta.

Vilkkainta projektimajoituksen markkinoilla oli syksyllä 2016, jolloin matkatyöläisiä asui yli 80 kaupungin omistamassa asunnossa. Yhä noin 50 Äänekosken Kiinteistönhoidon kalustamaa ja välittämää kohdetta on vastaavassa majoituskäytössä.

– Päätös vuokrata kaupungin tyhjillään olevia asuntoja oli hyvin kannattava. Itseasiassa lopputulos jopa yllätti taloudellisesti, Äänekosken Kiinteistönhoidon toimitusjohtaja Antti Virmanen kommentoi kritiikkiä kaupungin osallistumisesta majoitusrumbaan.

Virmanen ja Kareaho arvelevat Äänekosken Metsä Fibren nykyisen sellutehtaan purku-urakan tuovan paikkakunnalle vielä muutamia majoittautujia. Suurin osa matkalaisista kuitenkin poistuu tulevien viikkojen aikana.

Asuntojen tyhjentyessä Äänekosken Kiinteistönhoito huolehtii paikat alkuperäiseen kuntoon. Majoituspalvelujen tarjoamista varten hankittujen huonekalujen kohtalosta ei ole vielä päätetty.

MUOKATTU 13.6.2017 klo 12.56: Korjattu tieto Palomäen talojen ja majoituspaikkojen määrästä. Alunperäisissä suunnitelmissa oli mahdollista rakentaa tontille jopa kahdeksan taloa, mutta lopulta moduulikylään pystytettiin kuusi taloa. Majoittautujia taloissa oli keskimäärin noin 240.

TAIJA KOLEHMAINEN

Vastaa

  1. Risto

    varautukaa kuntaveron nostoon. Se on edessä, kun kaupat ei myy ja verotuloja ei tule ja kaupunginherrat rakentaa ja rakentaa uutta velaksi

    Vastaa