Tehdään Äänekoskesta tosi siisti! Siivousteemaviikolla laitetaan tuulemaan


Asuinympäristöämme katsellessa silmä lepää, mutta maisemaan kuulumattomat roskat tuovat ikävän säväyksen näkymään. Äänekosken kaupungin ympäristötarkastaja Mari Korhonen ja Sammakkokangas Oy:n toimitusjohtaja Outi Ruuska haastavat kaikki mukaan koko kaupungin siivoustalkoisiin. 

Tähän vuodenaikaan tehdään ahkerasti luontohavaintoja. Ikävä kyllä luonnosta löytyy myös paljon sellaista, joka ei sinne kuulu – nimittäin roskia. Tosi Siistii Äänekoskella –siivousviikko on jo käynnissä. Tänään keskiviikkona siivotaan Suolahdessa ja perjantaina Äänekoskella.  

 

 

Luonto puhkeaa jo kukkaan, leskenlehdet, sini- ja valkovuokot nostavat päätään ja kun käännät katsetta toisaalle, siellä rehottaa roska jos toinenkin. Nyt on aika kääriä hihat ja lähteä koluamaan kotikulmien ja -katujen varsia ja ojanpenkkoja keräten samalla luontoon kuulumattomat roskat veks. Laitetaan yhdessä kaupungin jokainen kolkka katseen kestävään kuntoon! 

Sammakkokangas Oy ja Äänekosken kaupunki ja järjestävät yhteisen siivousviikon teemalla ”Tosi Siistii Äänekoskella”. Teemaviikko vietetään 21.- 26. toukokuuta. 

– Viikon aikana on tarkoitus siivota lumen alta paljastuneet roskat tienvarsilta ja kylän raitilta, maaliskuussa kaupungin ympäristötarkastajana aloittanut äänekoskelainen Mari Korhonen kiteyttää. 

Kaamoksen väistyessä kevätaurinko saa virtaa ihmisiin. Siivouskärpäsen puremasta toivotaan laajaa tartuntaa koko kaupungin alueelle, aina sen perimmäistä kolkkaa myöten. 

– Haastamme mukaan siivouskampanjaan kyläyhdistykset, kaupungin koulut, urheiluseurat, yhdistykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt, Sammakkokangas Oy:n toimitusjohtaja, äänekoskelainen Outi Ruuska haastaa. 

 HAASTE ON upea. Siisti kaupunki syntyy yhteisvoimin ja ehkäpä kaupunki pysyy myös vastaisuudessa siistinpänä, kun se yhdessä talkoilla siivotaan. Yhdessä roskia keräämällä varsinkin lapset saavat hyvää asennekasvatusta ja siinä sivussa myös paljon puhuttua hyötyliikuntaa. Yleiset siivouspäivät järjestetään Suolahdessa keskiviikkona 23.5. ja Äänekoskella perjantaina 25.5.  

– Haaste on saanut jo myötätuulta purjeisiinsa, sillä mukaan on ilmoittautunut jo muutama koulu ja kyläyhdistys. Toivotaan, että vastakaikua tulee myös ihan yksittäisiltä kuntalaisiltakin, Ruuska ja Korhonen toivovat. 

Käytännön järjestelyistä vastaa Sammakkokangas Oy toimittamalla siivoustalkoisiin osallistuville jätesäkit ja hanskat sekä toimittamalla kerätyt roskat jatkokäsittelyyn. 

– Talkoisiin osallistuneiden kyläyhdistysten kesken järjestetään kilpailu, jossa talkoisiin aktiivisimmin osallistunut porukka palkitaan mukavalla rahasummalla. Ja totta kai, talkoiden päälle hörpätään kahvit, Ruuska sanoo. 

– Myös kouluille on oma haasteensa. Äänekosken kaupunki lahjoittaa palkinnon, jolla voi kartuttaa vaikkapa luokkaretkikassaa. Palkinto arvotaan osallistuneiden luokkien kesken. Sammakkokangas tarjoaa talkoisiin osallistuneille oppilaille mehujäätelöt, Korhonen kertoo. 

Kotien nurkkiin kertyy niin sanottuja vaarallisia jätteitä. Niitä voi toimittaa Fortumin rekkaan. Katso aikataulu alta.

JÄTEHUOLTO ja sen muutokset ovat puhuttaneet kansaa. Torstaina 24.5. järjestetään kaupungintalolla yleisötilaisuus, jonne toivotaan kuntalaisia mielen päällä olevine kysymyksineen. Paikalle saapuu vastaamaan kaupungin ympäristötoimen henkilöstöä, sekä Sammakkokangas Oy ja Sydän-Suomen jätelautakunta. 

– Sammakkokankaan toiminta ja ajankohtaiset jäteasiat tuodaan yleisölle tutuksi. Muutosten keskellä ihmiset eivät vielä hahmota eri toimijoiden rooleja, Ruuska sanoo.

– Toivotaan, että väkeä tulee paikalle, sillä tällaista yleistä keskustelutilaisuutta on kovasti toivottu järjestettävän. Nyt on hyvä tilaisuus saada kunnallisesta jätehuollosta infoa, Korhonen toivoo. 

Kaupungintalon aulassa on keskiviikkona 23.5. paikalla Jätevesineuvonta Keski-Suomessa -hankkeen työntekijä. Häneltä saa silloin henkilökohtaista haja-asutusalueen jätevesineuvontaa.

– Infon materiaali jää tutkittavaksi kaupungintalon aulaan muutaman päivän ajaksi, Korhonen vinkkaa. 

KEVÄT ON aikaa, jolloin tartutaan haravaan ja puutarhajätettä syntyy. Puutarhajätettä otetaan siivousviikolla vastaan veloituksetta. Suolahdessa entisen Holvihallin tontille, nykyiselle lumenkaatopaikalle voi tuoda puutarhajätettä.  

– Haravointiroskalle tulee oma lavansa, ja oksille omansa. Myös Sumiaisten ja Konginkankaan jäteasemat ovat avoinna puutarhajätteille. 

Kodin vaarallisten jätteiden ilmainen ja turvallinen hävitys on siivousviikolla ajankohtainen asia. 

– Suolahden ja Äänekosken torille tulee Fortumin rekka keräämään vaaralliseksi luokitellut kodin jätteet. Näitä ovat muun muassa: lääkkeet, jäteöljyt, liuottimet, liimat, lakat, maalit, torjunta-aineet, energiansäästölamput ja loisteputket, luettelee Ruuska. 

TOIVOTTAVASTI kuntalaiset aktivoituvat oman asuinympäristönsä siistimiseen. Pistetään yhdessä koko kaupunki puts plank. Myös ÄKS on mukana talkoissa, nyt on heitetty ilmaan kaikille lukijoillekin! Osallistutaan yhdessä, ja tehdään Äänekoskesta Tosi Siisti!

Siivousviikon ohjelmaa 

– Yleinen siivouspäivä Suolahdessa ke 23.5. klo 16-19 ja Äänekoskella pe 25.5. klo 16-19. Jätepussien ja suojanhankojen jako Suolahden torilla ja Äänekosken kaupungintalolla. 

– Ilmainen puutarhajätteiden vastaanotto Suolahden lumenkaatopaikalla (ent. Holvihalli) 25.-26.5. klo 12-18.

– Konginkankaan jäteasema vastaanottaa puutarhajätettä sekä kodin vaarallisia jätteitä 22.5.-23.5. klo 15-18.

– Sumiaisten jäteasema vastaanottaa puutarhajätettä sekä kodin vaarallisia jätteitä 24.5.-25.5. klo 15-18

– Vaarallisten jätteiden mobiilikeräys Suolahden torilla ke 23.5. klo 13-18 ja Äänekosken torilla to 24.5. klo 13-18.

– Jätehuollon yleisötilaisuus kaupungintalon valtuustosalissa to 24.5. klo 18. Kahvitarjoilu

– Jätevesineuvontaa kaupungintalon aulassa ke 23.5. klo 12-15

Vastaa