ÄKS

Tehtaan lupaehdoissa 55 000 euron vuosimaksu kalojen parhaaksi – ja paljon muuta

29.01.2015 06:00 (muokattu 29.01.2015 14:23)
Muun muassa kalamiehet ovat huolissaan biotuotetehtaan vaikutuksista. Ympäristöluvan ehdot vaikuttavat kuitenkin aika tiukoilta. Jouni Lehti via photopin cc

Kuten moni arvaakin, ei 1,1 miljardin arvoista tehdasta laiteta käyntiin ihan vaan vasemmalla kädellä. Keskiviikkona myönnetty ympäristölupa ei tullut niin sanotusti ilmaiseksi – eli siihen on sisällytetty sivukaupalla erilaisia ehtoja.

ÄKS poimi ehdoista muutamia. Ja tässä tosiaan on vain osa.

ALKUUN 200 000 EUROA
Vaikka joku taho hakisi muutosta AVIn päätökseen, voi Metsä Fibre (eli MF) käynnistää biotuotetehtaan ja muut nyt luvan saaneet tulevat toiminnat maksamalla 200 000 euron vakuuden Keski-Suomen ELY-keskuksen eduksi. Vakuuden tarkoitus on korvata mahdolliset vahingot, jos lupapäätös kumotaan tai lupamääräyksen muuttuvat. Yksi mahdollinen vakuuden käyttötarkoitus voi olla ympäristön saattaminen ennalleen.

MYRKKYHOMMAT SELVIKSI
MF:n on tehtävä selvitys toiminnassa käytettävistä ja syntyvistä kemikaaleista ja yhdisteistä, jotka voivat esimerkiksi myrkyllisyytensä  vuoksi vaikuttaa ympäristöön. Tämän selvityksen tekemiseen on aikaa 12 kuukautta toiminnan aloittamisesta.

JA VESISTÖN HAPPITILANNE
Selvitys vesistön happitalouteen ja rehevöitymiseen vaikuttavista natriumpäästöistä ja muun muassa jäähdytysvesien lämpöpäästöjen vaikutuksista on tehtävä viiden vuoden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Suunnitelma kyseisestä selvityksestä on oltava valmis viimeistään puoli vuotta ennen tehtaan käynnistämistä.

KALOJEN VAELLUSTA UNOHTAMATTA
Lämpöpäästön vaikutukset on selvitettävä myös kalojen vaelluksen osalta. Aikaa on kolme vuotta tehtaan aloittamisesta. Jos käy ilmi, että kalojen vaeltaminen on vähentynyt, on MF:n laadittava suunnitelma, jotta kalojen vaeltaminen Kuhnamon ja Ala-Keiteleen välillä paranee.

VARO HEIKKOJA JÄITÄ!
Jääpeitteiseen aikaan MF:n on huolehdittava siitä, että kansa tietää, missä jäät ovat jäähdytysvesien vuoksi heikkoja. Varoitustauluja siis rannoille.

PIKIMIEHILLE HOMMIA
Ympäristölupa edellyttää, että MF asfaltoi puunkäsittely- ja varastointialueet. Vedet alueilta on johdettava hallitusti viivytysaltaan kautta Kuhnamoon. Suunnitelma viivytysaltaan mitoituksesta tulee toimittaa ennakkoon. Öljynerotuskaivojakin on tarvittaessa rakennettava.

HULEVESIVERKOSTO KUNTOON
Puhdistamoille ei saa johtaa liikaa jätevettä. Sen vuoksi hule- ja vuotovedet pitää pitää mahdollisimman hyvin erillään jätevesiverkostosta. Selvitykset vuotovesistä ja kunnostamissuunnitelmista on tehtävä viimeistään kolme vuotta toiminnan aloittamisesta.

120 METRIN PIIPPU SOJOTTAMAAN
Soodakattilan, meesauunin, kuoren kuivauksen ja soihtupolttimen savukaasut on johdettava ilmaan vähintään 120 metriä korkean piipun kautta. Valkaisun hönkäpesurin savukaasuille riittää 55 metrin piippu.

HAJUJA TALTEEN LIKI TAUOTTA
Väkevien hajukaasujen keräily- ja käsittelyjärjestelmän pitää toimia vähintään 98 prosenttia kuukausittaisesta toiminta-ajasta. Laimeiden kaasujen kohdalla prosenttiluku on 95. Tavoitelukemien pitää olla vielä korkeammat: 99 ja 98 prosenttia. Selvitys rikkipäästöistä, hajujen talteenotosta ja ympäristöön levinneistä haisuista on toimitettava kolmen vuoden kuluessa toiminnan alkamisesta.

MELU ASUINALUEILLA MAX. 55 DESIBELIÄ
Koko tehdasalueen toiminnasta aiheutuva melu ei ympäristön asuinkiinteistöissä saa ylittää päiväaikaan 55 desibeliä eikä yöllä 50 desibeliä. Ääniympäristön laatu ei saa merkittävästi heiketä nykytilanteeseen verrattuna. Jos se kuitenkin heikkenee, on MF:n keksittävä keinot asiantilan parantamiseksi.

JÄTTEET MINIMIIN
Vain hyötykäyttöön kelpaamattomaat jätteet, tai jätteet, joiden hyötykäyttö on teknisesti tai taloudellisesti kohtuutonta, voidaan toimittaa loppukäsitelväksi.

POHJAVETTÄ TUTKITTAVA
Maaperän ja pohjaveden perustila on selvitettävä viimeistään vuosi tehtaan käynnistämisen jälkeen. Pohjavesiputkia on sijoitettava alueelle riittävästi.

VAROALLAS POIKKEAVILLE JÄTEVESILLE
MF:n on rakennettava vähintään 34 000 kuution varoallas normaalista toiminnasta poikkeaville jätevesille, jotka voivat heikentää biologisen puhdistamon toimintaa.

YLÖS- JA ALASAJOJEN PÄÄSTÖT PIENIKSI
Jotta päästöt ja häiriötilateet soodakattilan ja meesauunin ylös- ja alasajojen aikaan jäisivät mahdollisimman vähäisiksi, on MF:n esitettävä toimenpiteistä selvitys ennen kuin tehdas voidaan käynnistää.

ILMOTUKSET UUSISTA KEMIKAALEISTA
Käytettävien kemikaalien on oltava mahdollisimman haitattomia. Jos uusia, ympäristölle haitallisia kemikaaleja otetaan käyttöön, on niistä ilmoitettava hyvissä ajoin.

ANALYYSI YMPÄRISTÖRISKEISTÄ
Onnettomuuksiin ja muihin poikkeustilanteisiin on varauduttava ennalta – ehkäisevästi ja seurauksia rajoittavasti. Siksi on tehtävä ympäristöriskianalyysi. Riskiarvio on toimitettava kuusi kuukautta ennen toiminnan aloittamista.

PÄÄSTÖT LUUPIN ALLA
Puhdistamolle ja vesistöön johdettavia jätevesiä on analysoitava jatkuvasti. Tiettyjä aineita päivittäin ja esimerkiksi elohopeaa kahdesti kuussa. Savukaasujen hiukkaspitoisuudet on mitattava vähintään kerran vuodessa, hönkäkaasujen klooripäästö kahdesti.

KALOILLE 55 000 EUROA VUODESSA
MF:n on maksettava vuosittain 55 000 euron kalatalousmaksu Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle. Summa käytetään kalakannoille ja kalastukselle aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseen jäte- ja jäähdytysvesien vaikutusalueella.

Tiedot koottu ympäristölupapäätöksestä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy