Tekninen lautakunta hyväksyi hulevesimaksut – taksa on 50 euroa


Tekninen lautakunta päätti, että Äänekoskella otetaan käyttöön kesäkuusta alkaen julkisoikeudellinen hulevesimaksu, jonka suuruus määräytyy kaavan X*K*V perusteella. 

 

Kaavassa X on hulevesimaksun taksa, joka on vuonna 2017 50 euroa ja se on voimassa toistaiseksi. Mikäli hulevesimaksuilla katettaviin kuluihin tulee muutoksia, taksaa tarkastetaan vastaamaan hulevesien hallinnasta aiheutuvia kuluja. Taksa ei sisällä arvonlisäveroa, eikä sitä peritä maksun yhteydessä.

Kaavassa K on kiinteistökerroin, joka määräytyy kiinteistöllä tässä tapauksessa tontilla tai ohjeellisella asemakaavatontilla sijaitsevan rakennuksen pinta-alan mukaan sekä suurilla yli 10000 m2 tonteilla tapauskohtaisesti esittelyssä esiteltyjen periaatteiden mukaisesti.

Kaavassa V on vähennyskerroin ja sitä sovelletaan ainoastaan liike- ja teollisuustonteille siten, että mikäli tontista vain 1/3 on läpäisemätöntä pintaa tai kiinteistön hulevedet imeytetään tontille, sen arvo on 0,5.

Kiinteistöille, joiden hulevesiä johdetaan jätevesiviemäriin, hulevesimaksu määrätään kaksinkertaisena.

Yleishyödylliset rakennukset, kunnallistekniikkaa palvelevat pienet rakennukset, sekä uskonnollista toimintaa palvelevat rakennukset, sekä yleisten alueiden käyttäjiä suoraan palvelevat rakennukset vapautetaan hulevesimaksusta.

Hulevesi maksun määräytyy vuonna 2017 sille kiinteistön omistajalle joka omistaa kiinteistön 1.6.2017 ja jatkossa maksu määräytyy sen mukaan.

Karkea arvio on siis, että omakotitalossa asuvalle hulevesimaksu on 32 senttiä per kuutio.

– Jos veden käyttökulutus 150 kuution luokkaa vuodessa jätevesimaksu pysyy ennallaan, eli hulevesimaksu ei ”näy” vesilaskussa, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ilkka Kovanen laskee.

Vastaa

 1. Tumppi

  No voi perkele sinne maahan ne veit o tähänki asti imeny mite tää liittyy veen käyttöö mikä tulloo verkosta ?? Lumet sullaa ja vällee sattaa siitäkö pittää maksaa

  Vastaa
 2. Nykis

  Hulevesimaksu eli sadevesimaksu. Mitä helvettiä ? Nyt alkaa olla jo keinot aika vähissä.

  Vastaa
 3. omppu

  Tosi ahkeraa Excelin käyttöä, kun sateesta kerätään maksua.
  Uloshengityksestä, päästä tai toisesta, huleilmamaksu varmaankin seuraavaksi.

  Vastaa
 4. Kinnunen tomi

  Tuleeko joku virkailija määrittelee mihin sadeveden menee. Ensin pitäisi jokainen tontti määritellä. Onko edes laillista määrätä maksu ellei ole jokaista tonttia tutkittu.

  Vastaa
 5. Eski

  Eipä ole Sörkässa muita sadevesien poistosysteemejä kuin ojat, joita ei kaupunki edes huolla eli pidä kunnossa. Saa asukkaat lapioida ojia auki ja jos ei lapioi niin reipaslumisena talvena ja sateisena keväänä on pelko, että vedet tulee joillekkin taloille pihaan. Kadut siinä kunnossa nyt, että mutkitellen joutuu ajamaan pihaan ja joistakin pihoista pitää olla tarkkana kun peruuttaa ns.kadulle, ettei riko autoaan eli haistakoon tekninen lautakunta pyyhityt sormensa.

  Vastaa
  1. Timppa

   Aivan oikein. Vielä kun lisätään viemäristä tuleva paskanhaju. Että näin Sörkänmäeltä.

   Vastaa
 6. Hulahula

  Ihanko nyt luonnon voimista rangaistaan. Hypätkää päättäjät hulevesikaivoon

  Vastaa
 7. MITTA TÄYS

  Nii kauva ku saa seista juhannuksee asti munia myöte veessä omassa pihassa en maksa penniäkää tuota veroa !!!!!!!!

  Vastaa
 8. Jarkko

  Saatana vien henkilökohtaisesti nuo vedet kaupungintalon alakertaan ja kippaan sinne. Eihän minua voi vastikkeettomasti laskuttaa, joten saavat vetensä?

  Vastaa
 9. Yksinkertainen savolainen

  ”Karkea arvio on siis, että omakotitalossa asuvalle hulevesimaksu on 32 senttiä per kuutio.”

  Siis, eihän huleveden ja vesijohtoveden kulutuksella pitäisi olla mitään yhteyttä.

  On se per…, kun omalle tontille imeytetystä vedestäkin pitää maksaa.

  Nyt kyllä viedään pässiä liekassa.

  Vastaa
 10. Eku

  Kylläpä oli yksinkertainen ja selkeä selvitys hullavesi maksun laskutavasta.Minun mielestä näillä kaavoilla meille taitaa tulla vesilaskuun jonkun kympin alennus

  Vastaa
 11. M

  Veroluonteinen maksu tyhjästä, jos piha on kokonaisuudessaan läpäisevä (nurmea, istutuksia) ja sadevesi menee oman tontin imeytyskaivoihin.

  Toki perusteltu maksu siellä, missä rännivedet on johdettu viemäriin tai avo-ojaan.

  Vastaa