Terveyskeskus puhuttaa


Tällä hetkellä ei Äänekoskella podeta lääkärivajetta.

Kysyimme terveyskeskuksen lääkäritilanteesta, jonoista, rakennusvirheestä sekä täpötäyden terveyskeskussairaalan tilanteesta. Kysyimme myös, miksi ahtaalla oleva laboratorio ei siirtynytkään suunnitellusti muualle. Korjaamme tässä verkkojutussa printtiÄKSään lipsahtaneen virheen: Marke Tuominen ei ole perusturvalautakunnan puheenjohtaja. Puheenjohtajana toimii Simo Holopainen (vas). 

 

Äänekosken terveykeskuksen ajanvarausajat ovat varattu marraskuulle saakka. Tukala tilanne ajanvarausten suhteen tuli, kun talossa sijaisina työskennelleet lääkärit lähtivät syyskuun taitteessa muualla. Syyskuun ajanvarausajat täyttyivät nopeaan, ja sama tilanne jatkuu vielä lokakuun osalta.

– Valitettavasti asia on nyt näin. Kesällä tilanteemme oli toinen: lääkärille sai aikoja viikottain. Lääkäritilanteemme muuttui suhteellisen nopeasti ja yllättäen kesän jälkeen. ja Äänekosken ylilääkäri Keijo Lukkarinen sanoo ja pahoittelee tilannetta. 

Äänekosken terveyskeskuksessa työskentelee normaalisti 15-16 lääkäriä, nyt vain 12-13. Onneksi marraskuussa näyttää jo paremmalta, kun on saatu rekrytoitua pari lääkäriä lisää. 

– Marraskuussa meillä onkin sitten jo normimiehitys. Ajanvarausajat täyttyvät varmasti heti, ja vasta joulu-tammikuun aikana saamme kertyneet jonot purettua. Normaalisti Äänekoskella jonotusajat lääkärille ovat kahdesta kolmeen viikkoon. 

Äänekoskella on 13 lääkäriä vakinaisissa vakanseissa. Kaupungilla on lääkäreiden vakansseja 15. Äänekosken nykyaikainen terveyskeskus on työpaikkana vetävä. Myös terveyskeskuksen toimintamalleja on kehitetty hyvään suuntaan, mutta tästä huolimatta meillä on pula lääkäreistä.

– Tämä on sitä nykyajan työelämää, Lukkarinen huokaa. 

Lukkarinen myöntää, että ajanvarausaikojen niukka saatavuus näkyy päiväpolin ja päivystysvastaanoton jonotilanteissa. 

– Kyllä meillä jonoutumista tapahtuu. Onneksemme influenssakausi ei ole vielä päällä. Koulujen ja päiväkotien alkaessa piikki näkyy kiertämään lähteiden normiflunssien sekä vatsatautien vuoksi. 

Perustuvalautakunnan varapuheenjohtaja, Marke Tuomisen mukaan lääkäripula ei ole Äänekosken syytä. 

– Lääkäreillä on kysyntää, ja he voivat tulla ja mennä työn perässä. Tämä liikehdintä näkyy meillä. Kesällä tilanteemme oli hyvä, ja käyttämättä jäi muutamia aikoja. Tämänhetkinen tilanne oli täysin ennakoimaton, ja nyt olemme pattitilanteessa, jota puramme vielä pitkään. Epävarmuutemme jatkuu, vaikka saammekin nyt tilannetta korjattua.

Teekoosairaalan ylipaikatkin jo täynnä

Lukkarisen mukaan Äänekosken korkea sairastavuus näkyy väestömme ikääntymisessä. 

– Perussyy on siinä, että ihmiset elävät pidempään. Terveyskeskussairaalamme 40 paikkaa on todettu riittämättömäksi, ja meillä on jatkuvasti 45 potilasta sisällä. Kotihoidon antama tuki ei tahdo riittää, joten hyvä keino olisi saada ympärivuorokautinen hoito ja tukiasuminen mahdollisimman sujuvaksi. 

Henkilöstöllä pitää kiirettä, ja sairauspoissalot lisääntyvät. 

– Annan kiitoksen henkilöstölle joustamisesta, sillä osastoilla on venytti hienosti. Talossa tehdään vaativaa työtä, Lukkarinen kiittelee. 

Tuomisen mielestä terveyskeskusairaalan paikkaluvun nostaminen on vain tulipalojen sammuttelua. 

– Olen kysellyt miksi tai millainen ryhmä paikkoja tulppaa ja täyttää. Vastaus on ollut selkeä: Äänekoskella ei ole tarpeeksi tuetun asumisen paikkoja, joihin sairaalasta voidaan siirtää tai kotiuttaa. Meidän pitäisi ostaa paikkoja toimijoilta, jotka ovat tänne satsanneet. Olemme tilanteessa, jossa meidän pitäisi joko tehdä tai ostaa paikkoja. Nyt terveyskeskussairaalassamme on väkeä, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa. Meillä on kova tuetun palveluasumisen paikkatarve, Tuominen sanoo. 

Rakennusvirhe asianajajien pohdittavana

Terveyskeskuksessa on huomattu rakennusvirhe. ÄKSän saamien tietojen mukaan virhe liittyy putkistoon asennettuihin hanakulmarasioihin, jotka aiheuttaneet eriasteisia vesivuotoja. Tämän vuoksi viime syksynä jouduttiin sulkemaan kaksi hammashoitolan huonetta vaurioiden korjaamisen ajaksi.

Kaupunginhallituksen kokouksessa oli 3. syyskuuta terveyskeskusta koskeva pykälä ”Terveyskeskuskiinteistön rakennusvirhe / Asianajotoimeksiannon antaminen”. Kyseessä on salassa pidettävä pykälä, mutta siihen ei liity dramatiikkaa. 

– Tässä vaiheessa käynnissä on selvitystyö mahdollisesta virheellisestä työsuorituksesta. Tämä on täysin normaalia selvittelyä, jota käydään kaikessa yhteisymmärryksessä eri tahojen kesken. Kyseessä on pieni asia, mutta sen vaikutus voi olla suuri. Tarkoitus on korjata mahdolliset virheet ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia, ja jotta rakennuksen käyttö voi jatkua, tekninen johtaja Tommi Rautjärvi kertoo.

Miksi labra ei muuttanutkaan?

Äänekosken terveyskeskus on ollut toiminnassa reilun neljän vuoden ajan. Käyttäjien kokemukset eivät ole olleet aina niitä parhaita, sillä rakennuksen suunnittelu on saanut pyyhkeitä. Laboratorion näytteenottotilat ovat päivystysvastaanon odotusaulan yhteydessä. Odotustilat ovat osoittautuneet  ruuhkaisiksi, kun potilaat odottavat sekä laboratorioon että päivystykseen. Laboratorion näytteenottotilojen piti muuttaa kuluvan vuoden alussa fysioterapian tiloihin ja fysioterapian tilojen piti siirtyä vastaanottokerrokseen. Samalla piti suunnitella päiväpoliklinikkatoiminnoille tilat nykyisiin laboratorion näytteenottotiloihin. 

Edelleen ollaan tilanteessa, jossa odotusaluan meno on kuin turkkilaisella torilla, eikä parannusta ole luvassa, vaikka näin ennätettiin jo iloita. Laboratorion siirtäminen toisaalle on torpattu. 

– Suunnitelma tehtiin ja saatettiin loppuun, mutta sitten huomattiin, että hinta konkretisoitui huomattavan suureksi, eikä muutostyötä ollut enää intressejä jatkaa. Monesti on hyviä ideoita, mutta unohdetaan, että niillä ideoilla voi olla myös hyvä hinta, tekninen johtaja Tommi Rautjärvi kommentoi.

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen ei ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon muutosten suhteen. 

– Emme saaneet tätä ensi vuoden budjettiinkaan, emme ole kuitenkaan haudanneet ajatusta ja suunnitelmia. Olemme neuvotelleet FimLabin kanssa, ja nyt katsomme, olisiko meillä yhteisiä ratkaisuja, jolla muutokset saadaan tehtyä halvemmalla. 

Perusturvalautakunnan varapuheenjohtaja Marke Tuomisen päätelmä laboratoriohankkeen torppaatumiseen löytyy soteviivyttelystä.

– Laboratorion siirtäminen oli talousarviossa mukana, mutta yllättäen sen päälle oli vedetty punainen viiva. Saan paljon palautetta tästä asiasta, ja aivan aiheellisesti. Odotustila ei ole mitoitettu näin suurelle joukolle. Ei ole myöskään asiallista istuttaa laboratorioon ja päivystykseen jonottavia samassa tilassa.

Vastaa

 1. Kerkko

  Vissiin on tk sairaala täynnä. Läheiseni hakeutui hoitoon ja pettymys oli valtava kun hänet kotiutettiin 2 päivän jälkeen. Mykistyttävä tilanne. Suu loksahti kyllä ja kiukku valtava. Ainakin viikko olisi pitänyt olla hoidossa.

  Vastaa
 2. Eikö työ kiinnosta

  Äänekoskelle olisi riittänyt työmaakoppiin toimisto josta olisi jaettu buranaa. Sitähän tämänhetkinen tk hoitotaso on. Henki lähtee jos et vetkuttele iltaan ja mene keskussairaalaan.

  Vastaa
  1. Järki käteen

   Niin. Se on kurjaa. Mutta oletko koskaan ajatellut, että joskus sinun ja monen muun hoitamisessa voi kestää vähän kauemmin siksi, että juuri sillä hetkellä hoitajat ja lääkärit yrittävät pitää useampaakin ihmistä hengissä ihan siellä Äänekosken päivystyksessä? Kun siellä päivystyksessä voi yhtä aikaa olla hoidettavana ihmisiä joilla on päällä esim. akuutti sydänkohtaus, aivoinfarkti, keuhkopöhö, sepsis, kolaripotilas, mitä vaan. Se kaikki ei vain näy siihen odotustilaan. Ja joskus nöid3n potilaiden saaminen eteenpäin vaikkapa Jyväskylään voi kestää kauankin, koska ambulanssitkin voivat olla kaikki jo kuljettamassa potilaita jossain muualla. Jos sinä voit vetkutella iltaan asti vaivasi kanssa, et edes kuulu päivystykseen (jossa hoidetaan AKUUTIT sairastumiset/loukkaantumiset. Päivystykseen kuuluu ne, jotka ei voi vetkutella edes tuntia, tai voi henki lähteä. Käytä päiväpolia. Tai varaa aika (ja joo, luin jutun ja tiedän että ajat on nyt kortilla, mutta yleensä jos on riittävän kova vaiva, on lääkärin tai hoitajan vastaanotolle myös saatavilla kiire-aikoja).

   Vastaa
   1. Eikö työ kiinnosta

    Hieno huomata että meni tunteisiin, seuraavilla kerroilla muistan että siinä tiskin takana kolmen hoitajan 45minuutin seisoskelu kahvikupit kädessä onkin elvytystilanne. Pahoittelen että maallikkona en tätä tilannetta ymmärtänyt. Ja se että äänekoskella saa diagnoosin pelkästä selkäsärystä ja on keskussairaalaan mentyään kaksi tuntia myöhemmin sisäisestä verenvuodosta leikkauksessa kertoo siitä ammattitaidosta jotain. Enkä ole ainoa jolle käynyt jotain vastaavaa. Ainoana hoitona koskelta buranaa ja jyväskylästä kirurgiaa.

    Vastaa
 3. Kumma homma.

  Mikä voi olla niin salaista että sitä ei voi kertoa veronmaksjille, mehän tuo tk on maksettu, vain onko jotain sellaisia sopimuksia jotka ei kestä päivänvaloa?

  Vastaa