ÄKS

Terveyskeskus tarjoaa hyvän olon eväitä kuntalaisille

12.09.2017 06:00 (muokattu 12.09.2017 08:26)
Anna-Kaisa Hyvönen, Tiina-Emilia Seppänen, Niina Aivio ja Erja Pasma järjestävät Hyvän olon eväät-tapahtumia kuntalaisten avuksi.
Terveyskeskuksen väki haluaa tarjota kaupunkilaisille tukea ja tietoa myös teekoon seinien ulkopuolella.

 

Äänekosken terveyskeskus järjestää syksyllä kolme Hyvän olon eväät-tapahtumaa kaikelle kansalle. Parituntisten rentojen kokoontumisten  tarkoituksena on jakaa tietoa terveysasioista ja luoda myös vertaistukiverkostoa ihmisille.

– Tahdottiin antaa kokonaisuudelle joku positiivinen nimi. Asioita lähestytään sitä kautta, että mitä ihminen tarvitsee omaan elämäänsä, tapahtumatyöryhmän vetäjä, vastaava fysioterapeutti Erja Pasma sanoo.

Fysioterapiaan hakeutuneet kipupotilaat toimivat innostajana yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

– Sehän ei ole vaan se kipu, vaan siihen liittyy paljon muita haasteita.  Olimme yhteydessä työterveyteen, keskussairaalan kipupolille, mielenterveyspuoleen ja moniin muihin tahoihin. Halusimme luoda tapahtuman, josta nämä ihmiset saisivat tukea ja tietoa siihen omaan tilanteeseensa. Sitten ylilääkäri Keijo Lukkarinen pyysi, että laajentaisimme ajatusta kansansairauksien pariin, sillä siellä on näitä samoja haasteita, vastaava Pasma kertoo yleisötilaisuuksien synnystä.

Keväällä meillä oli ohjelmassa muun muassa suun terveys, seksuaalisuus, talous, mielenterveys, päihteet, keuhkoasiaa ja diabetesta. Syksyllä keskitytään kipuun, naisten hyvinvointiin ja sisätauteihin. Tarkoituksena on luoda tilaisuus, jossa ihmiset saavat vastauksia kysymyksiinsä ja näkevät oman tilanteensa ehkä myös positiivisemmasta näkökulmasta.

– Ideana oli, että annettaisiin positiivinen nimi tälle. Kyseessä olisi Hyvän olon eväät sille ihmiselle. Ne eväät, joita ihminen tarvitsee omaan elämään, Pasma sanoo.

Tilaisuudet järjestetään joka kerta asiakaspalautteen pohjalta, jota on työryhmän kesken käyty tarkasti läpi.

– Asiakkaat sai antaa palautetta keväällä ja lopuksi palautteet koottiin yhteen. Yleisesti ihmiset olivat tykänneet näistä tilaisuuksista. He saisivat antaa myös uusia ideoita, haastettiin äänekoskelaisia kehittämään näitä hyvän olon eväitä. Sieltä nousi tiettyjä asioita, joita me olemme kasanneet erilliseksi kokonaisuudeksi, johtava hoitaja Anna-Kaisa Hyvönen sanoo.

Ensimmäisessä tapaamisessa käsitellään kipua ja sen tuomia ongelmia. Toinen perehtyy naisten hyvinvoinnin moniin puoliin. Kolmannessa keskitytään sisätautiasiaan, kuten diabetekseen ja kihtiin.

– Varsinkin Naisten hyvinvointi- illan ohjelmaan voi vielä asiakkaat itse vaikuttaa antamalla palautetta, Hyvönen sanoo.
– Palautetta voi aina laittaa meille tänne kenelle vain, jos tulee mieleen joku teema joka olisi tärkeä, Mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Niina Aivio muistuttaa.
– On tärkeää, että saamme kuntalaisilta palautetta siitä mitä he kokevat tärkeäksi ja mitä he tarvitsevat, Pasma sanoo.

Keväällä tapaamiset pidettiin terveyskeskuksessa, mutta nyt työryhmä halusi kokeilla uutta tilaa.

– Kokeillaan, että savutettaisiinko enemmän ihmisiä, kun kaupungintalo on niin neutraali tila, Pasma sanoo.
– Toisaalta myös kulkujärjestelyt ovat vaikeat tänne tietyömaan vuoksi, mikäli tulee paikalle jalan tai pyörällä. Senkin takia kaupungintalo on ainakin syksyn tapahtumapaikkana, Hyvönen sanoo.

Parituntisen kokoontumisen aikana myös potilasjärjestöt ja palveluntuottajat pääsevät esittäytymään kaupungintalon aulassa. Eri tahojen yhteistyö on terveysasioissa erittäin tärkeää.

– Tämä on toisaalta lähentymistä, ettei me vaan toimita täällä terveyskeskuksen sisällä vaan tehdä työtä myös muiden toimijoiden kanssa ja haetaan tietoa, osastonhoitaja Tiina-Emilia Seppänen sanoo.
– Se on tätä päivää, että tehdään yhteistyötä kuntalaisten hyväksi. On tärkeää, että ihmisellä on mahdollista hakea tietoa ja apua monesta eri paikasta, Pasma sanoo.

Syksyn aikana kalastellaan kevään aiheita ja suunnitellaan tapahtumien jatkoa.

–  Jos tällaiselle näkyy tarvetta, niin totta kai otetaan se huomioon. Muutenkin jatkamme näitä tilaisuuksia mieluusti, mikäli vaan kysyntää on. Jos kävijöitä ei ole, niin pitää miettiä, että miten omia voimavaroja voidaan käyttää tällaisiin asioihin, Hyvönen sanoo.

Työryhmä kannustaa myös nuoria osallistumaan ja antamaan palautetta.

– Nuoret pitää huomioida. Pitäisi löytää tavat saada nuoret mukaan. Nuoret unohdetaan monesti näistä kokonaisuuksista, mutta on muistettava, että nuoristakin täytyy pitää huolta, Aivio sanoo.

Mikäli aiheet kiinnostavat, mutta paikalle ei rohkene tulla, löytyvät aineistot ja mahdolliset videoinnit myös Äänekosken nettisivuilta. Tapahtumien järjestämisen kannalta on silti tärkeää, että ihmisiä saapuu paikalle.

– Olisi hienoa, mikäli paikalle saapuisi väkeä, koska sitä kautta tulisi keskustelua, työryhmä kannustaa.

 

Hyvän olon eväät 2017, Kaupungintalolla

20.9. klo 17 Kivun oma tarina
25.10. klo 17 Naisten hyvinvointi
22.11. klo 17 Sisätautiasiaa

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy