ÄKS

Tykkypuut aiheuttavat todellisen vaaran luonnossa liikkuville. Lumituhoja tulee, mutta ne kartoitetaan vasta kun metsä puhdistuu

30.01.2019 15:11
Tykkylumi voi aiheuttaa vaaraa metsässä liikkkujille.
Talven säät ovat aiheuttamassa lumituhoja metsiin. Käytännössä riittävän korkeilla alueilla puita on jo katkennut rungosta tai jopa juuresta ja laajoilla alueilla runkoja on vääntynyt lumen painosta kaarelle, kertoo Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys. 

 

– Omalla alueellani pahojatuhoja on jo noin sadan hehtaarin alueella. Tulevat säät vaikuttavat siihen, tuleeko niitä lisää ja kuinka paljon, metsäasiantuntija Antti Kortteinen kertoo.

Tykkylumipuita löytyy myös muualta Keski-Suomesta ja ne ovat tyypillisesti siellä missä maasto on vähintään 200 metriä merenpinnan tasosta.

 Tykkypuita ei kannata lähteä kuvaamaan

Juuri nyt metsässä liikkumista pitää välttää siellä missä tykkylumipuita on, sillä katkeavat puut ovat todellinen vaara, jota ei voi ennakoida. Tämä koskee niin metsänomistajia, valokuvaajia, hiihtäjiä kuin muitakin luonnossa liikkuvia.

– Itsekin tarkkailen tilannetta autosta ja tieltä käsin. Metsään meneminen on turvallista vasta sitten, kun metsä radikaalisti puhdistuu, Kortteinen painottaa.

Lumituhojen määrään vaikuttaa merkittävästi se, minkälainen on seuraava suojakeli: menevätkö rungot poikki vai oikenevatko ne. Koivujen kohdalla oikeneminen voi olla mahdollista.

Metsänomistajien kannattaa kierrellä metsissään ja tutkia tilannetta vasta kun puiden katkeamisvaara on ohi. Yksittäisiä runkoja ei kannata korjata pois, mutta vähänkään isommat vauriot pitää kartoittaa ja ottaa yhteyttä metsäasiantuntijaan. Metsätuholain mukaan hehtaarille saa jättää enintään 10 kuutiota kuusta ja enintään 20 kuutiota mäntyä.

– Kun tilanteen laajuus on selvillä, keskitetään ja ketjutetaan pahimpien kohteiden korjuu. Runsas tuore tuhoutunut puuon hyvä kasvualusta tuholaisille, joten metsän terveyden kannalta tuhopuut pitää saada pois, Kortteinen toteaa.

 Oikea-aikaiset harvennukset ehkäisevät tuhoja

Lumituhojen synty ajoittuu tammikuun alun Aapeli-myrskyyn. Säätila oli lähellä nollaa ja kun samalla satoi runsaasti lunta tuulen kanssa, syntyi ei-toivottu tilanne: lumi tarttui lujasti puihin ja puut jäätyivät kieroon tuulen suunnan mukaan. Tilastojen mukaan lunta on Keski-Suomessa 45-50 senttiä, mutta paikoin enemmänkin.

– Tuhoalueilla lunta on reiteen asti. Tyypillisesti korkeilla paikoilla sataa talvisin enemmän lunta. Nyt lunta on kertynyt jo valmiiksi kaarella oleviin puihin lähes kuukauden ja puihin tulee koko ajan lisää painoa, Kortteinen selittää.

Oikea-aikainen metsänhoito on paras keino ennaltaehkäistä lumituhoja. Lumialueilla olisi syytä pyrkiä useampaan kuin kahteen harvennuskertaan, jolloin kerralla harvennettava määrä jää pienemmäksi ja muutos puustolle ei ole niin radikaali.

– Harvennukset kannattaa tehdä oikeaan aikaan. Eniten tuhoja on nyt kohteissa, joissa harvennus oli pahasti myöhässä. Ja vaikka olisi kaikki tehnyt oikein, niin kun paha myräkkä tulee, ei luonnonvoimille voi mitään, Kortteinen lohduttaa.

Lumituhoja korvataan vapaaehtoisista metsävakuutuksista. Tuhot korvataan kasvatusmetsissä puumäärän perusteella, nuorelle puustolle odotusarvon mukaisesti ja taimikoissa taimikon perustamisesta ja kasvattamisesta aiheutuneiden kustannusmenetysten mukaan.Ilman vakuutusta menetystä on vaikea saada takaisin, sillä pirstoutuneesta rungosta ei saa tukkia.

Vastaa

  1. pera sanoo:

    Tykkylumisia puitten oksia on kaupunki alueella ihan riittämiin katujen päällä. Puutarhuri jos lukee tämän, niin kiireesti kierrokselle ja kaadattamaan tielle roikkuvat puut pois, ennenkuin tapahtuu jotain vakavaa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy