”Ukkonen on peruttu”


Äänekoskelle torstai-illaksi ennustettu ukkonen jäi tulematta,

 

ÄKS uutisoi aiemmin torstaina Ilmatieteen laitoksen ukkosvaroituksesta, jonka mukaan Äänekoskelle oli illaksi tulossa raju ukkonen. Kuuden aikaan illalla taivas oli kuitenkin pilvetön ja sininen.

Ukkonen jäi tulematta käytännössä koko maahan. Jyväskylän alapuolella on ehkä ukkoskuuroja, mutta ne tuskin ylettävät Äänekoskelle, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä metereologi Antti Jylhä-Ollila.

Erehdys ennusteissa on ymmärrettävissä, mikäli ymmärtää metereologiaa.

Kun ukkonen on selvä rintama, se on helpompi ennustaa. Nämä ilmamassojen sisällä syntyvät helleukkoset ovat vaikeampia ennustaa. Ilmassa olleet ukkospakotteet eivät nyt ole riittäneet ukkoseen. Nämä ovat usein pienestä kiinni, Jylhä-Ollila sanoo.

Jylhä-Ollilan mukaan kesä on ollut erittäin lämmin muttei ennekuulumaton.

Mieleen tulee kesät 2003 ja 2010. 2010 mitattiin jopa 37 asteen huippulämpötiloja ja tämä vuonna huippulämpötila on ollut Vaasassa mitattu 33.7.

Jylhä-Ollilan mukaan helle tulee heliittämään, eikä tulevan viikonlopun jälkeen tulla näkemään 30 asteen hellettä, mutta vielä elokuun lopussa elohopea voi nousta yli 20 asteen.

Vastaa

 1. Tapani Olli

  Olipa tosiaan kova rytinä. Pitääkö tämänkin lehden ruveta pelottemaan ihmisiä, niinkuin nuo roskalehdet.
  Aika todennäköistä on, että kesällä jyrähtää ja vähän lirauttaa vettä.

  Vastaa
  1. yllapito

   Pelottelusta ei ole suinkaan kysymys. Pelastuslaitos toivoo tiedotusvälineiltä apuja tiedottamiseen, jotta esimerkiksi vesilläliikkujat osaavat varautua mahdolliseen myräkkään. Ei ole tarkoitus näillä säävaroitusuutisilla kenenkään mieltä pahoittaa, vaan säästää ihmisiä onnettomuuksilta.

   Marjo Steffansson
   Päätoimittaja

   Vastaa
 2. Olavi

  Olen pettynyt…todella pettynyt!!! Odotin koko illan että pääsisin kuvaamaan salamointia. Keskiviikosta asti ´´totuuden torvet´´(iltapäivälehdet) saarnasivat 99% varmuudella että olisi näilläkin nurkilla oikein kunnon täpinät…mutta ei!!!
  On hienot järjestelmät poppa-ukoilla ja silti pieleen menee ja ottaen että heillä on melkoiset liksat, niin sekään ei motivoi heitä parempiin ennustuksiin! Masentaa kun kaikki meni pieleen…itkettää…

  Vastaa
 3. mikav

  ”Erehdys on ymmärrettävää, jos ymmärtää meteorologiaa” Aivan. Miksi sitten pitää uutisoida ja otsikoida väärää tietoa? Malttakaa, lopettakaa iltalehtien ja seiskan-tyylinen Ukkosvaroitus: uutisointi. Uutisoikaa uutisia ja jättäkää höpöjutut höpölehdille

  Vastaa