Uudesta jäähallista tulossa ennennäkemätön energiapakkaus


Alustavan havainnekuva uudesta jäähallista. (Kuva: Suomen Projektori Oy)

Suolahden uudesta jäähallista tulee ennennäkemätön ja energiatehokas harrastuspaikka.

 

Uuden jäähallin on tavoitteena olla Suomen ensimmäinen ympäristöystävällinen ja energiatehokas hiilidioksidia kylmäaineena käyttävä halli. Jäähallin rakenteissa ja laitetekniikassa tullaan toteuttamaan teknisiä ratkaisuja, joilla jäähallin peruskonseptia voidaan parantaa siten, että jäähalli muuttuu energian kuluttajasta energian tuottajaksi. Ylijäämäenergiaa voi käyttää hyväksi esimerkiksi viereisen uimahallin tarpeisiin.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan uuden jäähallin rakentaminen voidaan aloittaa vielä tänä vuonna, aikaisintaan marraskuussa. Jäähallin rakentamiseen on haettu opetus- ja kulttuuriministeriön tukea 750 000 euroa.

– Kunhan avustus on myönnetty, voidaan tehdä päätös aloittamisesta. Rakentamista ei voi aloittaa, ennenkuin tuki on astunut voimaan, kertoo jäähallin rakennuttajan, Proaveran, toimitusjohtaja Antti Virmanen.

Jäähallin kustannusarvio on tällä hetkellä 3,5 miljoonaa euroa, mutta virallista hintalappua ei voi vielä asettaa, sillä suunnitelmat eivät ole vielä valmiit. Jäähallin havainnekuvakin on alustava.

– Hallin ulkonäkö tulee varmasti muuttumaan jonkin verran muun muassa värityksen osalta. Värit ovat energiatehokkuudenkin kannalta tärkeät, Virmanen sanoo.

Uudesta jäähallista aloitetaan suunnittelijoiden kilpailutus huhtikuun aikana. Samaan aikaan projektiryhmä tekee tutkimustyötä tulevan jäähallin tekniikasta.  Projektiryhmä osallistuu yhdessä VTT:n kanssa selvitystyöhön, jossa selvitetään laskennallisesti jäähallin vaipan kustannusoptimaalista eristystasoa. Jäähallin vaippa vaikuttaa hallin lämmitysenergiatarpeeseen ja jään lämpökuormitukseen sekä sitä kautta kylmäkoneiston sähkön käyttöön. Uusi jäähalli tulee olemaan ensimmäinen pelkästään hiilidioksidi-kylmäainetta jäähallin kylmäjärjestelmässä käyttävä laitos.

Jäähallin suunnittelussa on Äänekosken kaupungin edustajien lisäksi mukana myös Suolahden Urhon edustajia, jotta hallista saadaan mahdollisimman hyvä harrastuspaikka.

– Käyttäjät pääsevät useammassa kohtaa olemaan mukana suunnittelussa. Näin varmistetaan, että hallista tulee mahdollisimman toimiva. Yleisöä halliin tulee mahtumaan noin 350, tarkemmin 320 kiinteää paikkaa ja mahdollisuus lisätä paikkoja tarvittaessa, Virmanen lupaa.

 

Vastaa