Väksylle vuoden 2017 kulttuuripalkinto


Onnea Väksyn väelle!

Äänekosken vapaa-aikalautakunnan palkintogaalassa muistettiin myös vireää ja monipuolista kulttuurin kenttää. Tavoitelluimman palkinnon nappasi Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys ry. 

 

Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys ry on perustamisvuodestaan 1962 alkaen tehnyt arvokasta kotiseututyötä koko Äänekosken alueella. Yhdistys on kerännyt erilaista perinteeseen liittyvää esineistöä, valokuvia ja julkaisuja, jotka liittyvät alueen historiaan. Yksi merkittävä, näkyvä toiminta on vuosittaisen lehden julkaiseminen, joka oli aluksi Kotiseudun Joulu –nimeltään, mutta nykyään lehden nimi on Pässinrata.

Suomen 100-vuotisjuhlavuonna yhdistys on muun muassa vastannut valtakunnallisten kotiseutupäivien Äänekosken alueen ohjelmasta. Näkyvä toiminta kaupunkilaisille on erilaisten muistolaattojen hankkiminen merkittäviin paikallisiin kohteisiin.

Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys ry:n, tuttavallisemmin Väksyn pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Enäkoski kertoo palkinnon olevan suuri kunnia yhdistyksen jäsenille ja kotiseutuihmisille.

– Onneksi Äänekoskelta löytyy sydäntä kotiseutuasialle. Palkinto taitaa olla osoitus siitä, että olemme onnistuneet työssämme hyvin. Olemme toki huolissamme siitä, ettei arkistoillemme ja kaikelle materiaalille ole kaupungilla tarjota meille asiallista tilaa. Toivon, että seuraajallani on paremmat suhteet kaupunkiin, jotta kotiseutuyhdistyksen perustehtävät saadaan esiin jatkossa paremmin, maaliskuussa parikymmenvuotisen puheenjohtajakautensa päättävä Enäkoski toivoo ja kutsuu kotiseutuasioista innostuneita toimintaan mukaan.

Toiminta on ollut näkyvää. Jäseniä yhdistyksessä on 117.

– Aktiivisia on näistä muutama, jokainen omalla tontillaan jopa korvaamaton apu kotiseudun historian säilyttäjänä, Enäkoski kiittelee.

Enäkosken mieleen painuneimmat hetket ovat kirkkaita: Aatulan tilalla järjestetyt luontoretket ja niihin osallistuneiden innostus. Myös Kömin Killan uusi nousu Väksyn yllyttämänä.

– Nämä mainitakseni ja monta muuta hienoa asiaa, Enäkoski sanoo.

Wilhelmi Poikonen, Oona Laukkanen, Sanni Härtsiä, Elsa Summala ja Matti Pasanen saivat huomionosoitukset kulttuurin saralta.

Kulttuurin tunnustuspalkinto meni karaokeisäntä Matti Pasaselle.

– Hänen ansiokas ja pitkäaikainen työ karaoke –toiminnan edistämisessä ansaitsee tunnustuksen, Markku Auvinen sanoi.

Kulttuurin kannatusstipendit menivät musiikin, tanssin ja kuvataiteen harrastajille, Wilhelmi Poikoselle, Oona Laukkaselle, Sanni Härtsiälle ja Elsa Summalalle.

– Wilhelmi Poikonen on tekemässä pianossa perustason päättötutkintoa. Hän soittaa myös lyömäsoittimia. Wilhelmillä on oikeanlainen asenne musiikin harrastamiseen. Hän on lahjakas ja laaja-alainen nuori muusikko. Oona Laukkanen on monipuolisesti treenaava motivoitunut nuori tanssija, jolla on hyvä asenne tekemiseen. Sanni Härtsiän omintakeinen ilmaisutapa ja hän uppoutuu luomistyöhön täysillä. Elsa Summala saavutti kolmannen sijan Napero-Finlandia-sadunkirjoituskilpailussa 2017, Auvinen linjasi perusteita valinnoille.

Vastaa