Valtio maksaa joka toisen metrin metsätietä – lokakuun tieinfoissa asiaa perusparannuksesta


Kuva Mhy.

Lokakuussa on tulossa tieinfot teiden perusparannuksesta, rahoituksesta sekä 2019 muuttuvasta yksityistielaista Mhy Keski-Suomen toimialueella.

 

Yksityisteiden perusparannuksiin ja uusien metsäteiden rakentamiseen myönnettävä kemera-tuki nousi kesäkuun alussa. Mhy Keski-Suomen toimialueella se tarkoittaa sitä, että valtio maksaa joka toisen metrin tietä peruskorjauskohteissa. Keski-Suomessa on runsaasti varoja tarjolla tien kunnostukseen, sillä elokuun alkuun mennessä tiehankkeisiin varatuista euroista oli käytetty vain 30 prosenttia.

Uusia tiehankkeita ei ole tullut vireille sen jälkeen kun kemera-tuki nousi kesäkuun alussa.
– Tukitason nousu kesäkuun alussa ei ole toistaiseksi näkynyt hakemusten määrän kasvuna. Toivotaan, että tilanne muuttuu, rahoituksesta vastaava asiantuntija Sameli Salokannel Suomen metsäkeskuksesta toteaa.
Samaa toivovat Mhy Keski-Suomen tieasiantuntijat Tapio Sorsamäki ja Hannu Nyrhilä.
– Tuki on huomattava ja se kannattaisi käyttää.
Metsätien pitäisi kestää normaali liikenne kelirikkoajan ulkopuolella, mutta paikoin tiet eivät tahdo kestää syksysateitakaan.
– Ongelma ei ole tien kustannukset vaan se, että tiekunnat eivät toimi, ei kokousteta, kerätä varoja eikä tietä hoideta. Jos aktiivinen vetäjä on, hän on arvokas henkilö, Nyrhilä muistuttaa.

Mistä tunnistaa peruskorjauksen tarpeessa olevan yksityistien? Miten hankkeen saa käyntiin ja millä ehdoilla tukea saa? Miten tietä pitää hoitaa kunnostuksen jälkeen? Näihin ja moneen muuhun ajankohtaiseen kysymykseen saa vastauksia lokakuussa järjestettävissä tieinfoissa, joissa käydään läpi myös rahoituksen sekä ensi vuoden alussa voimaan tulevaan yksityistielain kysymyksiä.

Infot ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille, joten kannattaa tulla kuuntelemaan miksi yksityistie, kuten metsätie, kannattaisi kunnostaa ja miten se onnistuu.

Tieinfo ti 23.10. klo 12.30 Teivaalan tupa, Uurainen  Ilmoittaudu>>
Tieinfo ke 24.10. klo 18 Aikon kartano, Viitasaari  Ilmoittaudu >>

Vastaa