Valtralle jättimäinen lasku perusteettomista irtisanomisista ja lomautuksista


Arkistokuva Valtran synkältä vuodelta 2014.

Työtuomioistuin tuomitsi Suolahdessa toimivan Valtra Oy Ab:n maksamaan perusteettomista irtisanomisista ja lomautuksista lähes 100 000 euroa ja päälle vielä yli 23 000 euron oikeudenkäyntikulut. Päätös koski kuutta Valtan työntekijää. 

 

Valtra ilmoitti luottamusmiehille yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta syyskuussa vuonna 2014. Neuvotteluiden mukainen vähennystarve oli enintään 150 henkilöä. Tarve johtui Valtran mukaan pitkään jatkuneesta kokonaismarkkinan ja tuotantomäärien laskusta. 

YT-neuvotteluiden jälkeen Valtra irtisanoi tuotannollisin ja taloudellisin syin 132 työsopimusta ja niiden joukossa kuuden asianosaisten työsopimukset. Työtuomioistuin katsoi, ettei työnantajalla Valtralla ollut työehtosopimuksen mukaisia perusteita lomautuksille eikä irtisanomisille. 

Yhteenvetona työtuomioistuin katsoi, että  kuuden henkilön irtisanomisia on edeltänyt ja seurannut uuden työntekijän ottaminen samankaltaisiin työtehtäviin. Yhtiön toimintaedellytyksissä ei ole näytetty tapahtuneen tarkasteltavana ajanjaksona sellaisia muutoksia, joilla voitaisiin perustella heidän irtisanomistaan. Näillä perusteilla työtuomioistuin katsoi, ettei irtisanottujen työ ole vähentynyt työsopimuslaissa tarkoitetulla tavalla. Valtralla ei siten ole ollut työehtosopimuksessa edellytettyä perustetta irtisanoa heidän työsopimuksiaan taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä.

Työtuomioistuin velvoitti Valtra Oy Ab:n maksamaan korvauksia työsopimusten perusteettomista päättämisistä kuudelle henkilölle yhteensä 53 162,41 euroa, sekä maksamaan korvaukseksi perusteettomista lomautuksista 4793,99 euroa

Työtuomioistuin velvoitti myös Valtra Oy Ab:n suorittamaan työttömyysvakuutusrahastolle perusteettomista lomautuksista 3139, 21 euroa, työsopimusten perusteettomista päättämisistä tuomituista korvauksista vähennetyt määrät eli 38 617,60 euroa.

Teknologiateollisuus ry ja Valtra Oy Ab velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan Teollisuusliitto ry:n oikeudenkäyntikulut eli 23.484,23 euroa.

Maksettavaa Valtralle tuli oikeudenkäytikuluineen yhteensä 123 197,44 euroa.

Työtuomiosituimen päätöksille ei ole valitusoikeutta.

ÄKSän uutinen marraskuulta 2014:

Valtra irtisanoo 137 henkeä Suolahdessa

Vastaa

 1. Soviet Finland

  Mitätön summa työnantajalle.. tässä maassa on erittäin helppoa ja halpaa antaa kenkää. Vuokratyövoimaa tilalle, se ”joustaa”.
  Esimerkkinä: Saksassa työnantaja joutuu korvaamaan kahden vuoden palkkaa vastaavan summan irtisanomisesta.

  Vastaa
  1. Pertti

   Tuo on aivan totta. Korvaukset pitäisi tulla suhteessa yrityksen liikevaihtoon, noin ”pienet” korvaukset eivät paljon tunnu tuon kokoluokan yrityksessä.

   Vastaa
   1. Soviet Finland

    Korvauksena pitäisi olla Suomessakin vähintään vuoden ja mieluummin kahden vuoden palkka, alalla kuin alalla ja oli työ mikä tahansa. Suomessa ei tällä hetkellä saa käytännössä mitään korvausta, max. 6kk irtisanomisaika pitkään työssäolleille ja työvelvoite on monesti loppuun asti.

    Yrityksen koolla ja liikevaihdolla ei ole niinkään merkitystä, paitsi tällaisessa tapauksessa kun maksetaan vahingonkorvausta oikeudessa pykälien noudattamatta jättämisestä.

    Vastaa
  2. Jorma Lilja

   Ja Suomessa se irtisanominen on muka kallista ja jopa mahdotonta? Ja vielä sitten sitä olisi nyt entisestään helpotettava!

   Vastaa
  1. Jampe88

   Niitten pässien jotka irtisanottii ois pitäny maksaa valtralle se summa. Elä puhu mitään ku et tiiä vai ootko itekki elintasoliippari?

   Vastaa
   1. Ihminen

    No kyllähän siellä osa porukkaa irtisanottiin aivan väärin perustein. Oli selvää jo muutama vuosi sitten, kuinka tässä käy.

    Vastaa