Valtuusto päätti: Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille!


Muun muassa Pilvi Honka ja Pekka Ouli olivat ilmaisen ehkäisyn kannalla.

Äänekosken kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaisessa kokouksessaan valtuustoaloitetta ilmaisesta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. 

 

Valtuusto hyväksyi maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille itseasiassa jo syksyllä, kun se kirjattiin osaksi tämän vuoden talousarviota.

– Kyseessä oli niin hyvä aloite, että se meni läpi jo ennen virallista prosedyyriä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Kautto sanoi valtuuston kokouksessa.

Aloitteessa esitettiin ilmaista ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille Äänekoskella. Ilmainen ehkäisy tuo kunnalle noin 50 000 euron lisäkulut, mutta sen uskotaan tuovan myös säästöjä välillisissä kustannuksissa asiakkaille ja erikoissairaanhoidon maksuissa.

– Maksuttoman ehkäisyn laajentamisella pyritään vähentämään alle 25 –vuotiaiden sukupuolitautien määrää sekä raskaudenkeskeytyksiä. Sairaanhoitopiiriltä saatujen tilastojen mukaan Äänekoskella raskaudenkeskeytyksiä alle 25-vuotiailla on ollut viime vuosina 2-7 vuodessa. Raskauden keskeytyksen vuosikustannukset ovat noin 10 000 euroa. Muita kustannuksia ovat muun muassa potilaan maksettavaksi tulevat terveyskeskus- ja erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksut, matkakustannukset sekä mahdollisesta työstä poissaolosta aiheutuvat kustannukset. Taloudellisten kustannusten ohella on huomioitava myös toimenpiteen mahdolliset vaikutukset yksilön fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin, esityslistatekstissä kerrottiin.

Keskustan Leila Lindell käytti puheenvuoron, jossa kysyi perusturvajohtaja Saara Kuuselalta, mikä on ilmaisen ehkäisyn alaikäraja, vedoten Suomen lakiin seksuaalisen kanssakäymisen ikärajoista.

– Tietojeni mukaan alaikäraja on 14-vuotta, mutta 13-vuotiaillekin on joskus myönnetty, Kuusela vastasi.
– Eli rikomme lakia, Lindell sanoi, mutta jätti asian siihen.
– Ehkäisyähän voidaan määrätä muuhunkin kuin raskauden ehkäisyyn. On olemassa muitakin vaivoja joita sillä hoidetaan, Kautto muistutti tyynesti.

Käyttöönotolle ei ole määritelty tarkempaa aikataulua, vaan tämä kuuluu perusturvatoimen päätettäväksi hallintosäännön mukaisella toimivallan jaolla.

Valtuustoaloitteen takana oli 27 valtuutettua, ensimmäisenä allekirjoittajana  oli Pilvi Honka (vihr.).

Vastaa