Vanhat kuvat rakentavat identiteettiämme – käy katsomassa mielenkiintoista näyttelyä


Timo Enäkoski ja Kalle Helander pystyttävät lauantaina avautuvaa valokuvanäyttelyä Willen vinttikamariin.

Willen vinttigalleriassa avautuu lauantaina Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistyksen kasaama valokuvanäyttely. Mielenkiintoisten kuvien kohteena on tällä kertaa äänekoskelaiset vesistöön liittyvät vanhat kuvat. Vanhoja kuvia voi käydä ihmettelemässä ja kommentoimassa tämän vuoden ajan. 
 
 
Wille Olohuone ja Keittiön vintillä on pieni näyttelytila, joka on nyt kotiseutuyhdistyken näyttelytoiminnan käytössä. Ja vieläpä pidemmän aikaan. Idea vanhojen kuvien näyttelylle lähti Willen emännän Päivi Peltosen päästä. Asiaa tuumattiin hetki, ja nyt näyttelyn ensimmäinen osa alkaa olla valmis yleisön nähtäväksi.
– Päätimme jakaa näyttelyn viiteen eri osioon. Tämä ensimmäinen liittyy vesistöön eli losseihin, siltoihin ja laivoihin, sanoo Timo Enäkoski ja naputtaa naulaa tukkinippunostourikuvan kulmaan.
 
Vesistönäyttely pysyy paikallaan pari kuukautta, kunnes se vaihdetaan uuteen aiheeseen. Aihepiireiksi on valikoitunut Nelostie, kulttuuri, musiikki ja soitinyhtyeet, kauppojen sisä ja ulkokuvat sekä ilmakuvat.
– Kotiseutuyhdistyksellä on paljon kuvia arkistoissaan, mutta näyttelytilaa niille ei ole oikein ollut. Tämä on meille upea juttu, että saamme kuvat kaiken kansan nähtäväksi, Kalle Helander sanoo.
 
Hieman on kotiseutumiehillä oma lehmäkin ojassa, sillä he toivovat näyttelyiden avulla saavan lisää tietoa kaupunkimme rakennusten, ihmisten ja asioiden vaiheista.
– Toivomme, että näyttely herättää keskustelua ja muistoja. Jätämme pöydälle kynän ja lehtiön, jos jollakulla on jotain tarinaa kerrottavana kuviin liittyen, Helander ja Enäkoski toivovat.
 Monet kuvista on olleet joskus muinoin jossain näyttelyssä käyneetkin. Kuvat ovat pääasiassa 1960 luvulta ja aiemmin otettuja.
– Tässä tuodaan monipuolisesti näytteille Äänekosken historiaa.
 
Willen Timo Honkonen tulee seuraamaan näyttelyn valmistumista.
– Asiakkaat kyselevät meiltä Äänekosken historiasta, vanhassa talossa kun ollaan. Näyttää siltä, että historia kiinnostaa ja äänekoskelaiset pohtivat omaa identiteettiään. Pelkät vanhat seinät eivät kiinnosta, sillä ihminen on visuaalinen olento ja tarvitsee vaikkapa näitä kuvia herättelemään muistoja pintaan, Honkonen pohtii.

 

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen valokuvanäyttely Kahvila ja Olohuone Willessä tämän vuoden ajan. Näyttely avatuu lauantaina 6.1. Näyttely avoinna Willen aukioloaikojen mukaan. 

MARJO STEFFANSSON

Vastaa