ÄKS

Varo minttukaakaota alamäessä – Äänemäessä ei vaaraa

31.01.2015 12:10 (muokattu 31.01.2015 12:12)

Onnettomuuksia sattuu aina kun touhuaa, valitettavasti. Talvisin vaara piilee erityisesti luistinradalla ja laskettelurinteessä. Omaa taitotasoa on siis kuunneltava, jotta pysyy pystyssä ja välttyy esimerkiksi vaikeilta päävammoilta.

Talvilajien vahinkotilastot kertovat juuri laskettelun ja luistelun vaaroista. Luistellessa syntyneet vahingot ovat enimmäkseen murtumia ja aivotärähdyksiä. Kypärää on siis hyvä käyttää myös luistellessa.

– Lasketellessa ja lautaillessa sattuneista vahingoista yleisimpiä ovat erilaiset kolahdukset, murtumat ja sijoiltaan menot. Rinteessä kannattaa aina käyttää kypärää ja laskea sellaisia rinteitä, joiden vaikeustaso vastaa omia taitoja, henkilövahinkojen korvausasiantuntija Anne Koivisto kertoo.

VAKUUTUS ei ole voimassa, kun lasketellaan merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella. Myös nopeus-, syöksy- ja freestylelasketteluun ei ole mahdollista saada vakuutusturvaa edes lisämaksusta.

– Vakuutusturva ei ole voimassa ilman lisämaksua, jos kyseessä on kilpaurheilu, sitä varten harjoittelu tai urheilulaji, joka on erikseen nimetty urheilurajoituksen piiriin kuuluvaksi, kertoo henkilövakuutusten johtaja Riitta-Liisa Salonen Ifistä.

– Urheilurajoituksen piiriin kuuluvien lajien kohdalla vakuutusturva ei ole voimassa myöskään kokeiltaessa lajia. Kokeilu tarkoittaa lajin kertaluontoista testausta esimerkiksi vain kokeillakseen, sopiiko laji itselle, muistuttaa Salonen.

LASKETTELUN vaaroihin ovat perehtyneet Kunnalliset kuluttajaturvallisuusviranomaiset, jotka tarkastivat laskettelukeskusten turvallisuutta vuoden 2014 tammi–huhtikuussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella eli myös Keski-Suomessa.

Tarkastuksia tehtiin 17 laskettelukeskukseen, mikä on 61 prosenttia alueella olevista laskettelukeskuksista. Asiakasmäärät vaihtelivat laskettelukeskuksissa vuositasolla 2000–500 000 kävijään. Tarkastuksissa pääpaino oli laskettelurinteiden turvallisuuden lisäksi palvelusta etukäteen annettavien tietojen riittävyydessä,  sekä turvallisuusasiakirjan sisällön riittävyydessä ja sen toteuttamisessa.

Tarkastukset osoittivat alueen laskettelukeskusten turvallisuuden vähintään kohtuulliseksi, mutta parannettavaakin löytyi. Laskettelurinteissä havaittiin puutteita turvaverkkojen ja aitojen määrässä ja sijoittelussa, sekä erilaisten opasteiden määrässä ja sisällössä. Yhdellä laskettelukeskuksista havaittiin harhaanjohtavaa markkinointia internet-sivuillaan.

Turvallisuusasiakirjan oli laatinut valtaosa (88%) laskettelukeskuksista, mutta sen sisällön täydentämiseksi annettiin useita huomautuksia ja kehotuksia. Puutteita turvallisuusasiakirjoissa todettiin mm. palvelun suurimman asiakasmäärän määrittelyssä, palvelun tarjoamiseen liittyvien olosuhderajoitusten huomioon ottamisessa, huolto- ja kunnossapidon kirjaamisessa, toimenpiteissä ulkopuolisten ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi ja toimenpiteissä vaaratilanteiden ehkäisemiseksi.

YHDEKSI suurimmaksi vaaratilanteiden aiheuttajaksi sekä valvojat, että laskettelukeskusten toiminnanharjoittajat, arvioivat laskijoiden asenteet ja omien taitojen yliarvioimisen. Yleisimpiä seurauksia sattuneista onnettomuustilanteista olivat erilaiset nyrjähdykset, venähdykset ja ruhjeet. Vakavampia seurauksia olivat laskettelijoiden kuolemantapaukset, käsien, säärien ja häntäluun murtumat ja aivotärähdykset, sekä siihen liittyvä hetkellinen tajuttomuus.

Laskettelussa riski tapaturmiin on aina olemassa ja sen vuoksi laskettelupalvelujen turvallisuuteen tulee jatkuvasti panostaa. Laskettelukeskusten tulisikin pohtia keinoja, joilla vaikuttaa laskettelijoiden asenteisiin. Tiedottamisella, sekä riittävällä ja oikein sijoitetulla opastuksella on varmasti vaikutusta myös asenteisiin ja siihen, että laskijat osaavat valita omalle taitotasolleen sopivat rinteet.

Erityisesti tulisi panostaa siihen, ettei markkinoinnilla luotaisi vääränlaisia mielikuvia turvallisesta laskettelusta. Omalla esimerkillään laskettelukeskuksen henkilökunta voi vaikuttaa mm. henkilösuojainten käyttöön rinteissä ja edistää näin laskijoiden turvallisuutta.

LASKETTELUKESKUSTEN toiminnanharjoittajat ovat ymmärtäneet pääosin hyvin vastuunsa laskettelupalvelujen tarjoamisessa. Vastuun tiedostamisessa on myös oleellista, että tunnetaan omaa alaa koskeva lainsäädäntö ja sieltä tulevat velvoitteet. Yllättävältä tuntui kuitenkin valvontaprojektin tuloksena saatu tieto siitä, että vain 53 prosenttia toiminnanharjoittajista tiesi velvoitteestaan ilmoittaa viranomaiselle tapaturmatilanteista ja vakavista läheltä piti tilanteista.

On erittäin tärkeää, että viranomainen saa riittävän nopeasti tietoonsa sattuneet tapaturmat ja vakavat läheltä piti tilanteet. Vain näin valvontaa ja ohjausta voidaan kehittää ja sitä osataan kohdistaa oikein ja oikeisiin asioihin.

Kuusi vinkkiä laskettelurinteeseen
1. Tarkista, kattaako vakuutuksesi lajin.
2. Tarkista varusteiden kunto
3. Verryttele ennen rinteeseen menoa.
4. Käytä suojavarusteita.
5. Älä laske taitoihisi nähden liian vaativissa rinteissä
6. Älä ryystä rinteessä ja ladulla liikaa minttukaakaota. Humalassa yliarvioit kykysi, ja tasapainoaistisi ei ole parhaimmillaan.

Äänemäen kahvion valikoimiin ei kuulu alkoholipitoinen minttukaakao eivätkä muukaan alkoholijuomat.

Valvontaraportti tässä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy