Vasemmiston kannanotto: Vahva Keski-Suomi tarvitsee verotusoikeuden


Rahaa jäi vähän yli, mutta lainaakin vielä olisi.

Viitasaarella kokoontunut Keski-Suomen Vasemmiston piirikokous pitää maakuntien verotusoikeutta välttämättömänä. Verotusoikeus on Keski-Suomen Vasemmiston mielestä edellytys maakuntien todelliselle itsehallinnolle.

Uudistus asettaa maakunnille raskaan vastuun palvelujen järjestämisestä, joten sen pitäisi antaa siihen myös kunnolliset työkalut. Verotusoikeuden puuttuminen tarkoittaa maakuntien jäämistä valtion budjettirahoituksen armoille. Tämä kyseenalaistaa demokraattisesti valitun maakuntavaltuuston vallan.

Hallituksen linjaus, että valtio rahoittaa maakuntien toiminnan ja ohjaa niitä tiukasti, on ongelmallinen ja poikkeaa useista Länsi-Euroopan maista, joissa itsehallintoalueilla on verotusoikeus.

Keski-Suomen Vasemmiston mielestä on erittäin haitallista, jos maakuntahallinnosta muodostuu valtionhallinnon etäispääte. Omat verotusoikeudella saavutetut tulot kannustaisivat hankkimaan säästöjä toimintaa tehostamalla, kun säästöt jäisivät maakunnan veronmaksajien hyödyksi.

Keski-Suomen Vasemmisto pitää lisäksi tärkeänä, että asiakasmaksut poistetaan uudistuksessa. Nykyisin pienituloisten rahat eivät riitä korkeisiin omavastuuosuuksiin. Asiakasmaksuja viedään perintään ja niitä maksetaan toimeentulotuen kautta. Suomessa nostettiin asiakasmaksuja kolmanneksella vuonna 2015 ja asiakasmaksut ovat meillä Pohjoismaiden korkeimmat.

Keski-Suomen Vasemmiston piirikokous 7.4.2018

 

Vastaa