Veriteon hinta: luokkakaverin kuolema, liki 65 000 euron lasku ja elinkautinen18-vuotias Timitri Allan Mikael Jylhä on tuomittu elinkautiseen murhasta. Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina iltapäivällä.

Oikeus yhtyi syyttäjän näkemykseen, jonka mukaan uudenvuodenaaton vastaisena yönä Likolahdessa tapahtunut veriteko oli murha. Jylhä itse katsoi, että kyseessä oli törkeä pahoinpitely ja sitä seurannut törkeä kuolemantuottamus.

Suolahdessa asunut 18-vuotias uhri oli Jylhän entinen luokkatoveri. Tekijä kutsui uhrinsa paikalle Likolahdessa sijaitsevan rivitalon pihaan.

Uhri saapui paikalle autolla pian puolenyön jälkeen. Jylhä aloitti pahoinpitelyn heti nyrkiniskuilla ja yhdellä puukonlyönnilläkin.

Jylhän oli tarkoitus antaa uhrilleen ”opetus” lähellä olleessa asunnossa. Matkalla asunnolle uhri pääsi karkaamaan Jylhältä juosten. Uhri kuitenkin totteli, kun Jylhä vaati häntä pysähtymään.

Oikeuden arvion mukaan pahoinpitelyksi suunniteltu teko muuttui juuri tämän lyhyen paon vuoksi vakavammaksi.

Kuolema seurasi sen jälkeen, kun Jylhä oli lyönyt uhriaan puukolla ainakin 34 kertaa. Kohtalokkaan verenvuodon aiheuttanut isku katkaisi reisivaltimon.

Oikeus katsoo, ettei murha ollut vakaan harkinnan seurausta. Sen sijaan teon raakuus ja julmuus painoivat kvalifikoinnissa kuten myös varustautuminen puukolla ja Jylhän välinpitämätön asenne uhrin kohtaloon heti kiinnijäämisen jälkeen.

Jylhän asianajaja Henry Saleva tapasi asiakkaansa pian tuomion tultua Kuopiossa. Jylhä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– Nuoren miehen näkökulmasta on iso ero, tuomitaanko hänet taposta vai murhasta. Taposta hän saisi 12 vuotta, josta hän ensikertalaisena istuisi neljä.

Jylhä itse ilmoitti ”opetuksen” motiiviksi sen, että uhri oli tappanut koiran Likolahdessa vuosi aiemmin joulun maissa sekä sen, että uhri oli puhunut Jylhästä ”kylällä” halventavaan sävyyn.

Kolmea Jylhän seurassa ollutta nuorta syytettiin törkeästä pahoinpitelystä. Oikeus katsoi, että kaksi heistä ei osallistunut tekoon. Kolmas, ehdonalaisessa ollut 22-vuotias mies, lähtee istumaan vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi.

Vastaa