ÄKS

Tehasta pukkaa: Vilkas vuosi häiriöpäästöissä

06.08.2017 08:12
Uuden jätevedenpuhdistamon toimintaa ja päästörajoja tarkkaillaan tiukalla seulalla. (Kuva: Matti Hytölä)
Tehdasalueelta on viimeisen parin kuukauden aikana päässyt vesistöön öljyä, jätevettä ja nokea. Lisäksi Kuhnamossa on bongattu kuitupaakkuja.

 

Kuluvan kesän aikana tapahtuneet Äänekosken tehdasalueen päästöt on saatu kuriin ja siivottua mutta tehdastoiminnan ympäristövaikutukset ovat herättäneet huolta paikkakuntalaisten keskuudessa – ainakin sosiaalisen median kanavissa.

Metsä Fibren käyvän sellutehtaan käytettävyysvastaava Matti Toivonen myöntää, että tämän vuoden häiriöpäästöjen määrä on ollut keskivertovuotta korkeampi.

– Useimmiten tällaisissa tehtaalta ympäristöön lähtevien päästöjen tapauksissa syynä on, että tekniikka pettää ja tehdyt toimenpiteet eivät riitä tai ehdi korjata asiaa. Tai sitten ei yksinkertaisesti ole oivallettu toimia oikein. Jos olemme tunnistaneet huolimattomuutta omassa toiminnassamme, niin olemme aina pyrkineet oppimaan siitä, Toivonen toteaa.

– Tämän vuoden tavallista runsaammalle päästöjen määrälle ei ole tunnistettu yhtä yhdistävää tekijää. Tietenkin tavoitteemme on, ettei tällaisia tapahtuisi koskaan, hän lisää.

Paikallinen ELY-keskus seuraa ja valvoo vastaavanlaisten akuuttien häiriötilanteiden vaikutuksia tehdasalueen lähiympäristöön. Toivosen mukaan nyt tapahtuneiden häiriöpäästöjen osalta vaikutukset ovat kadonneet nopeasti ja kyse on ollut lähinnä esteettisestä haitasta.

 

SELLUTEHTAALLA on jatkuvasti paikalla noin 30 henkilön organisaatio, joka huolehtii, että tehdas pyörii ympäristön kuormituksen kannalta sovitusti. Häiriötilanteissa tehtaan organisaatio vastaa, että häiriön poistaminen ja jälkihoito sujuvat niin kuin kuuluukin.

– Tavallista merkittävämpi erityistilanne tulee vastaan, kun käyvä sellutehdas ajetaan alas ja biotuotetehdas käynnistetään elokuussa. Tuolloin olemme varautuneet paikalle myös tavallista suuremmalla omalla miehistöllä, Toivonen kertoo.

Metsä Groupin biotuotetehtaan starttia on suunniteltu hetki hetkeltä tarkasti etukäteen. Esimerkiksi jätevesipäästöjen riskiä on ehkäisty ennakkoon testaamalla uuden puhdistamon toiminta käyvän sellutehtaan jätevesillä.

– Olemme saavuttaneet tasaisen tilan jätevedenpuhdistamolla, joka toimii nyt takuuarvojen mukaisesti. Itse biotuotetehtaan käynnistäminen tapahtuu pienemmillä vesimäärillä, mutta käytössä on myös varoallas, jonne odottamattoman suuret vesimassat voidaan tarvittaessa ohjata, biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio selventää.

Ensimmäisen kuukauden ajan tehtaan käynnistymisen parissa työskentelee tiiviisti nykyiseltä sellutehtaalta uusiin tiloihin siirtyvien työntekijöiden lisäksi projektiporukkaa, päälaitetoimittajia edustavia työntekijöitä sekä päivystysrinki.

 

SOSIAALISESSA mediassa ihmiset ovat olleet kiinnostuneita tietämään, tunnustavatko suuret metsäteollisuuslaitokset jokaista sattunutta kömmähdystä. Kuinka tarkasti päästöistä tiedotetaan, käytettävyysvastaava Matti Toivonen?

– Periaatteenamme on, että kaikesta kerrotaan avoimesti. Esimerkiksi heinäkuussa sattunut vähäinen öljyvuoto jäi tehtaan omaan rantaan eikä ollut haitaksi lähiympäristölle, mutta siitä huolimatta tiedotimme asiasta välittömästi, Toivonen vastaa epäilyksiin.

Heinäkuun puolivälin tienoilla jätevedenpuhdistamon lähistöllä havaitun öljyn alkuperää ei pystytty selvittämään.

– Päätimme kuitenkin tuon tapahtuman jälkeen varuilta virittää öljypuomin puhdistamon jäähdytysvesikanaaliin. Näin mahdollinen uusi öljyvuotokaan ei pääsisi eteenpäin, Timo Merikallio kertoo.

Odottamattomien päästöjen sattuessa varsinaisen siivouksen suorittaa ulkopuolinen yritys. Öljyvuodon lisäksi esimerkiksi heinäkuun lopussa sähkökatkon takia sattuneen ja Niiniveden rantaan asti kulkeutuneen nokipäästön puhdisti Lassila & Tikanoja.

Tehdas tiukassa tarkkailussa

Keski-Suomen ELY-keskus tarkastaa Metsä Groupin rakentaman biotuotetehtaan ympäristöluvan mukaisen toiminnan vuosittain. Viranomaiset muun muassa käyvät läpi laitoksen päästöraja-arvojen noudattamisen, vuosiraportin, tarkkailutulokset ja häiriötilanteet. Laitoksilla on ilmoitusvelvollisuus ympäristölle vaaraa tai haittaa aiheuttavista häiriötilanteista.

– Akuuteissa häiriöpäästötilanteissa arvioimme tapauskohtaisesti, onko meidän syytä lähteä paikan päälle ja minkälaisiin toimenpiteisiin on viipymättä ryhdyttävä. Selvitys poikkeuksellisen tilanteen syistä, päästöistä, vaikutuksista ympäristöön ja toimista vastaavien tilanteiden estämiseksi toimitetaan laitoksen valvojalle, Hannele Yli-Kauppila Keski-Suomen ELY-keskukselta kertoo valvovan viranomaisen toiminnasta.

Yli-Kauppilan mukaan ELY-keskus voi tarvittaessa seurata häiriöpäästön vaikutuksia ympäristöön ottamalla niin sanottuja valvontanäytteitä esimerkiksi vaikutusalueen vesistä. Yleisimmin näytteenotto hoituu kuitenkin laitosten itsensä toteuttamana tai tilaamana.

Häiriötilanteiden syntymistä ja mahdollisia vahinkoja pyritään minimoimaan varautumalla niihin ennakkoon. Ympäristöluvassa esimerkiksi vaaditaan biotuotetehtaan jätevedenpuhdistamolle suunnitelma, jolla etukäteen varaudutaan mahdollisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin ja toimimiseen niiden aikana.

Biotuotetehtaan ympäristöluvassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi velvoitteita tarkkailulle, raportoinnille ja laitosta laatimaan täsmäselvityksiä erityisesti vesistökuormituksiin liittyen.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy