Vipellyksessä arvot eivät ole sanahelinää


Tia Huikari, Maria Väisänen ja Virpi Peuhkurinen toivottavat lapset tervetulleiksi Vipellykseen.

 Tuliterässä yksityisessä päiväkoti Vipellyksessä aikuinen on lasta varten. Läsnäolo näkyy kaikessa tekemisessä.

 

Äänekosken ensimmäinen yksityinen päiväkoti Vipellys vietti keskiviikkona avajaisia. Päiväkotiyrittäjät, Virpi Peuhkurinen ja Maria Väisänen, ovat tuttuja monelle äänekoskelaiselle perheelle, sillä heidän Hirvaskankaalla pyrittämänsä päiväkoti Kädenjälki on toiminut jo seitsemän vuotta. Kädenjälki on 72 paikkainen, ja lapsista noin puolet on äänekoskelaisia. Matalan hierarkian päiväkodissa kaikki tekevät kaikkea: myös johtaja vaihtaa vaippoja tai toimii köksävuorossa.

Ääneniemeen juuri valmistunut 600-neliöinen kaunis valkoinen puutalo on valmis vastaanottamaan vipeltäjät sisään. 54-paikkainen päiväkoti avaa lapsille ovensa vuodenvaihteessa. Ensimmäiset lapset tulevat taloon 2. tammikuuta.

– Ensi alkuun talossa toimii kaksi ryhmää: alle ja yli kolmevuotiaiden ryhmät. Aloitamme kolmella työntekijällä sillä on hieman haasteellista aloittaa tammikuussa ja kesken kautta, yrittäjä ja lastenhoitaja Maria Väisänen kertoo.

VIPELLYS toimii samoilla periaatteilla kuin isosiskonsa Kädenjälkikin. Keskiössä ovat lapset ja liikkumista kannustava ilmapiiri. Myös kädentaidot ovat Vipellyksessä suuressa roolissa.

– Kädenjäljen arvot siirtyvät tänne, joten liikunta ja kädentaidot hallitsevat arkirutiinejamme. Jos olemme kirjanneet arvoiksemme jotain, se ei ole sanahelinää, Väisänen jatkaa.

Lapset tekevät puutöitä, piirtävät, maalaavat ja askartelevat. Ja työt ovat lasten omia, eikä niin, että päiväkodin tädit viimeistelevät taideteoksia.

– Meillä on sahat ja vasarat ahkerassa käytössä. Nauloja voi hakata kantoon, jos sille päälle sattuu. Myös vesivärit ja paperit ovat lasten saatavilla, jos inspiraatio taiteiluun iskee. Lasten luovuutta tuetaan ja se saa näkyä, päiväkodin johtaja, yrittäjä, lastentarhanopettaja Virpi Peuhkurinen kertoo.

PÄIVÄKODISSA on huomattu, että aina on hyvä sää ulkoiluun. Lapsella on oikeus leikkiä joka päivä ulkona raittiissa ulkoilmassa.

– Vipellykseen rakennettiin vaatteille oma kuivaushuoneensa, joka auttaa ulkoilun toteutumisessa. Olemme saaneet vanhemmilta todella hyvää palautetta ulkoiluun painottamisesta, Peuhkurinen sanoo.

Lastentarhanopettaja Tia Huikari esittelee päiväkodin takapihalle tehtyä aidattua leikkipihaa, jonka takana alkaa metsä.
– Piha on turvallinen ja motivoiva ympäristö, josta löytyy hiekkalaatikkoa, kiipeilytelinettä ja pelikenttää.

ÄÄNEKOSKELLA asuvat yrittäjät ovat haaveilleet päiväkodista jo pitkään. Kun katsoo kalenteria vuoden verran taaksepäin, tulee miettineeksi, kuinka kaikki onkaan tapahtunut nopealla aikataululla.

– Kun alkoi näyttää siltä, että iso toimija on tulossa markkinoille, tuli aika työntää jalkaa oven väliin. Olemme edenneet hankkeessa mielettömän tahtotilan vallitessa. Tämä on suuri riski tällaiselle ihmiselle, joka ei ole riskinottajatyyppiä. Nyt tuntui, että tähän on tartuttava, Peuhkurinen sanoo.

Yksityiset sosiaalipalvelut tulevat myös äänekoskelaisille tutuiksi pikkuhiljaa.

– Hoitomaksu yksityisessä päiväkodissa on kuukaudessa 23 euroa kalliimpi kuin kunnallisessa hoidossa. Olemme halunneet pitää hintatason alhaisena, jotta perheet voivat valita tulotasoon katsomatta lapsellensa hoitopaikan. Laki ja vastuut kuuluvat yksityiselle siinä missä kunnallisessa työssäkin, Peuhkurinen painottaa.

VIPELLYS on avoinna arkisin klo 6.30-17. Tiloissa on jakelukeittiö, eli ruoka tulee yksityiseltä paikalliselta toimijalta. Nyt talossa on menossa sisustus ja lelutus.

– Sisustamme loppuun kunhan saamme tietoomme lasten ikäjakauman. Loput lelut hankitaan myös iän tuomien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Lasten päiväkodista ei tehdä laitosmaista, se on selvä juttu, yrittäjät huokaavat.

Vastaa