Vuoden konginkankaalainen on Hanna Lehtonen


Vuoden konginkankaalaiseksi valittu Hanna Lehtonen (vas) tyttärensä Seijan kanssa. Kuva Markku Kopra.

”Ei ole tarvinnut pahemmin riidellä”. Vuoden konginkankaalainen on ollut perheille tärkeä henkilö.

 

– Kuusikymmentä vuotta olen Konginkankaalla asunut ja töissäkin ollut yli 40 vuotta, eikä ole tarvinnut pahemmin riidellä. Ihania ihmisiä täällä asuu, kommentoi vuoden konginkankaalaiseksi valittu Hanna Lehtonen. Perheiden hyväksi työuransa kunnan palveluksessa puurtanut ja vielä eläkepäivilläänkin järjestöissä ahkerasti toiminut puuhanainen kiitteli launataina Konginkangapäivillä saamastaan arvostuksesta ja kehui kotiseutuaan hyväksi paikaksi asua ja elää.

Tapahtumaan oli jälleen kertynyt kylän täydeltä väkeä läheltä ja kaukaa.

Juuri ja juuri rajanpinnasta Sumiaisten puolelta saapuneet Kauko ja Pirjo Ritanen kertoivat olevansa päivien vakiovieraita ja muutenkin kylällä tulee vierailtua tiuhaan.

–  Matilanvirralle täällä on lähin kauppa ja muutenkin taitaa palvelujen osalta Sumiainen kohta jäädä jälkeen. Ei meillä ole enää julkista liikennettäkään, pariskunta murehtii.

Pirjo Ritanen pitää Sumisten erityksiin joutumista hankalana etenkin ikäihmisille.

– Minkähänlaisella komennolla kyliä pystyttäsiin pitämään elävämpinä ja edes jonkinlaiset kulkumahdollisuudet säilymään, Ritanen kysyy.

Avauspuheessaan matemaatikko ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Seija Lehtonen painotti juurien merkitystyä ihmisille. Johonkin kuuluminen on positiivista.

– On tärkeää tietää, mistä on kotoisin ja mistä ponnistaa eteenpäin.

Hän muistutti myös pitkäaikaisten ystävien merkityksestä. Säännölliseti entisellä kotikylällään vieraileva helsinkiläinen ei sulkenut pois takaisinmuuton mahdollisuutta.

– Kunhan vain töitä löytyisi kohtuullisen matkan päästä, niin hyvinkin voisi harkita paluuta, hän lupasi.

Leipämestarin valinnan lippuäänestystä ohjasivat neljän ruisleipänäytteen voimin Timo Pasanen ja Santtu Sällinen. Nuorten miesten mukaan kunnon ruisleipä on sitä ehtaa Kömiä ihteään. Arviota antamassa olleet äänekoskelaiset Pekka Manninen ja Ari Rautiainen, kuten iso joukko muitakin makutuomareita, he pitivät valintaa vaikena.

– Mahottoman hyviä ovat kaikki leivät. Kyllä näistä löytyy joka makuun, ja hyvät nämä on bileet muutenkin, miehet kiittelivät.

Irmeli Honkonen-Räsänen kertoo Konginkankaan kirjastolla sukunsa tarinan sekä kuvin, sanoin että lauluin. Kuva Outi Raatikainen.

Kömin kilta on tilannut uuden Konginkangas-korun, joka julkistettiin kesäpäivillä. Korun on suunnitellut Sanna Kuitunen. Vanhan pronssisen, Kalevala-korun tekemä hautalöytö-koru on loppuunmyyty, kertoo kuvan ottanut Outi Raatikainen.

Tuttuun tyyliin Konginkangaspäivät sai väen liikkeelle. Kirkonkylän raitilla tavattiin tuttuja ja nautittiin hyvästä tunnelmasta. Kuva Outi Raatikainen.

Hanna Lehtonen oli iloisen yllättynyt uudesta tittelistään. Konginkankaan kyläpäällikkö Esa Sällinen ojentaa kunniakirjaa ja ruusukimppua.

 

 

Vastaa